Maaltuin Bijlmerbajes

Beleef de diner experience van de Maaltuin in de Bijlmerbajes

Eén van de leukste dingen van mijn blog is dat ik soms uitgenodigd wordt op bijzondere locaties. Zo mocht ik vorige week een kijkje nemen in de Bijlmerbajes. Deze oude (en beruchte) gevangenis in Amsterdam zal binnenkort plaatsmaken voor een nieuwe, duurzame woonwijk Bajes Kwartier. Maar voordat het zover is, kun je van 22 juni t/m 23 juli nog eenmalig een kijkje nemen in de eerste sociale gevangenis van Nederland. Onder het genot van een heerlijke maaltijd kun je mooie, ontroerende, ambitieuze én spectaculaire verhalen uit de Bijlmerbajes herbeleven.

De Bijlmerbajes

De Bijlmerbajes is misschien wel één van de meest bekende en beruchte gevangenissen van Nederland. Deze gevangenis diende jarenlang als eerste sociale gevangenis. Een plek waar veel indrukwekkende verhalen over te vertellen zijn, vanuit de gevangenen en de cipers.

Als sociale gevangenis was het doel van de Bijlmerbajes om gevangenen te resocialiseren. Met het ontbreken van de tralies werd het normale leven zoveel mogelijk nagebootst. Zo waren er bijvoorbeeld regelmatig optredens van, onder andere, Herman Brood, Doe Maar en Anouk.

Natuurlijk zijn er ook de klassieke en beruchte ontsnappingsverhalen, die we uit de films kennen, waarbij lakens aan elkaar werden geknoopt. Of de absurde poging waarbij een man of 8 gezamenlijk een biljarttafel optilden en door het raam smeten. Doordat er geen tralies waren, konden ze op die manier via het raam ontsnappen.

Diner experience

Van 22 juni t/m 23 juli kunnen gasten tijdens deze bijzondere diner experience nog eenmaal een kijkje nemen in het leven van de gevangenen van de Bijlmerbajes. Tijdens een rondleiding word je meegenomen in de vele gebeurtenissen van destijds. De route loopt deze editie door het hoofdgebouw, langs de check-in, courtyard en wasruimte. Hier bevinden zich onder andere rauwe, gestripte ruimtes die voor de gelegenheid voorzien worden van passende aankleding zoals aan elkaar geknoopte lakens, tralies en de vele celdeuren. Zo krijg je de volledige ervaring.

Maar maak je geen zorgen! Het eten staat in de gevangenis niet bepaald bekend om zijn hoge kwaliteit, maar er staat geen water en droog brood op het speciale menu. De gerechten zijn wel geïnspireerd op het typische gevangeniseten, maar dan in een modern en culinair jasje. Zoals bijzonder lekker, sappig stoofvlees van kalf. Gemaakt met een kruidenmousseline dat uren heeft gegaard en een heerlijke rode bietensoep. Deze lekkere gerechten worden niet zomaar voorgeschoteld, gasten moeten natuurlijk wel een écht gevangenisdiner ervaren. Om te voelen hoe het is om een ‘bajesklant’ te zijn, mogen gasten hun soep zelf ophalen. Ook het stoofvlees wordt op een typische manier geserveerd: direct uit stoere, grote pannen. Het is en blijft nu eenmaal de Bijlmerbajes.

Mijn experience

De uitnodiging maakte mij meteen nieuwsgierig! Natuurlijk kende ik de Bijlmerbajes van naam en faam, maar (uiteraard) was ik er nog nooit eerder geweest. Omdat deze gevangenis wacht op de finale sloophamer, wilde ik graag nog een keer een kijkje komen nemen. We werden ontvangen met een heerlijke mocktail, voordat de grote deur van de sluis, zich achter ons sloot. We begonnen met een rondleiding langs alle ruimtes en de oude cellen. Helaas is er weinig over van het meubilair, maar je krijgt wel een goede indruk. Halverwege kregen we al een eerste proeverij van een maisgazpacho in een tinnen blikje, geserveerd met weer een heerlijke mocktail of glas wijn. Ook kregen we alvast een voorproefje van wat de toekomst van het Bijlmerkwartier.

In de wasruimte eindige de rondleiding en stonden mooi gedekte tafels voor ons klaar. We kregen onze servetten uit een wasmand en we konden een mock-shot maken als aandenken. De gerechten die we daarna kregen waren heerlijk! Echt alles behalve een gevangenismaaltijd! Ook was er live-muziek om de avond compleet te maken! Echt een heel bijzondere ervaring die ik niet snel zal vergeten en iedereen kan aanraden!

Bijlmerbajes editie van De Maaltuin

Tijdens deze Bijlmerbajes editie van De Maaltuin krijg je als bezoeker de kans om je nog één keer onder te dompelen in deze plek vol geschiedenis. Onder het genot van culinaire smaakexplosies en een avontuurlijke ontdekkingstocht worden de mooie, ontroerende, ambitieuze én spectaculaire verhalen uit de Bijlmerbajes herbeleefd. Waan je van 22 juni t/m 23 juli in het gevangenisleven en krijg van binnenuit, achter gesloten deuren een kijkje in het leven van honderden gevangenen en cipiers. Het reizende restaurant zorgt er deze keer voor dat iedereen vrijwillig naar de bajes wil!

Meer informatie over De Maaltuin & Bijlmerbajes
Data: 22 juni – 23 juli (donderdagen tot en met zondagen)
Tijden: 18:00 – 22:00
Ticket hier verkrijgbaar! Wees er snel bij, want dit is een unieke en enige keer in de Bijlmerbajes en de Maaltuin edities raken vaak snel uitverkocht!

De Maaltuin

De Maaltuin laat bezoekers op een unieke manier kennismaken met bijzondere locaties. Door een heerlijk diner, gerechten met een verhaal en live muziek ervaar en ontdek je het bijzondere verhaal van de locatie. Elke editie van De Maaltuin is uniek en blijft een verrassende beleving waar je steeds opnieuw naar toe kunt gaan. Naast de Bijlmerbajeseditie zal de Maaltuin dit voorjaar ook op Paleis Soestdijk en Soesterberg neerstrijken.

Andere editie van De Maaltuin in 2023
Paleis Soestdijk: 18 mei – 18 juni
Vliegbasis Soesterberg: 1 juni – 9 juli
Slot Zuylen: 13 juli – 6 augustus
Muiderslot: 27 juli – 13 augustus
Trompenburg Tuinen: 10 augustus – 28 augustus
Landgoed Vollenhoven: 14 september – 8 oktober 

Spread the love

One thought on “Beleef de diner experience van de Maaltuin in de Bijlmerbajes

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.