Begin van de Kinderboekenweek met het Kinderzwerfboek

kinderzwerfboekDeze week is het Kinderboekenweek en dat zal niemand ontgaan. Maar wist je dat veel kinderen thuis geen boeken hebben om te lezen en niet lid zijn van een bibliotheek, deels omdat daar thuis geen geld voor is. Kinderzwerfboek wil hierbij helpen. Zwerfboeken zijn gelezen boeken die zwerven van kind naar kind met een zwerfsticker op de kaft. Zwerfboeken kan je vinden op school, in wachtkamers, hotels, kinderboerderijen of in een van de vele Kinderzwerfboek-stations. Kinderen mogen de zwerfboeken gratis meenemen om te lezen. Is het boek uit, dan laten ze het boek weer zwerven. De eerste dag van de Kinderboekenweek is  tot Nationale Kinderzwerfboekdag uitgeroepen. Wij mochten daarom die dag mee met de ZwerfboekenBende naar Dierenpark Amersfoort

Het Kinderzwerfboek

Het Kinderzwerfboek wil graag kinderen stimuleren om lekker te lezen. Lezen is namelijk goed voor de ontwikkeling van kinderen, maar prikkelt ook de verbeeldingskracht en is vooral leuk en ontspannend. Gebleken is dat als er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst.

Kinderzwerfboek

Sinds 2010 worden er Kindezwerfboeken in Nederland achtergelaten. Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: kinderboeken met een zwerfsticker worden overal achtergelaten. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Ze moeten de boeken daarna wel weer laten zwerven. De zwerftocht van boeken kan worden gevolgd op deze website. Kinderzwerfboek wil zoveel mogelijk boeken laten rondzwerven. Het liefst meer dan een miljoen! Zodat alle kinderen overal leuke boeken kunnen vinden.

Kinderzwerfboek richt zich op alle Nederlandstalige kinderen van 0 t/m 12 jaar. Extra aandacht wordt geschonken aan kinderen die opgroeien in aandachtswijken.

Kinderzwerfboek-stations

In heel Nederland worden Kinderzwerfboek-stations opgericht, dit zijn plekken waar je een zwerfboek kunt halen en brengen en waar zwerfstickers zijn. Je herkent ze aan de Kinderzwerfboek-station poster. Op www.kinderzwerfboek.nl vind je een Kinderzwerfboek-station bij jou in de buurt.

Nationale Kinderzwerfboekdag

De eerste dag van de KInderboekenweek is uitgeroepen tot Nationale Kinderzwerfboekdag. Dit jaar was dat op 5 oktober. De Zwerfboekbende is de hele dag op pad geweest om de boeken te laten zwerven en de kinderambassadeurs in het zonnetje te zeggen. Wij kwamen de tegen in Dierenpark Amersfoort. Met een treintje kwamen ze daar aan. Helemaal in het thema waren er op een stel Opa’s en Oma’s mee met de bende.

img_15091 img_15151

Ook in het dierenpark werden er overal boeken achtergelaten door de bende voor andere kinderen om mee te nemen. De boeken zijn herkenbaar aan de stickers op de voorkant en aan de binnenkant. Op de sticker aan de binnenkant van het boek staat een code. Door deze in te vullen op de website, kun je zien welke zwerfroute het boek al heeft afgelegd. Heel erg leuk dus.

img_15181 img_15271

Na wat te hebben gedronken en gegeten (en meer uitleg over het Kinderzwerfboek) mochten we ook nog met de rangers mee achter de schermen van het Dierenpark Amersfoort. We gingen kijken bij het verblijf van de olifanten en gingen olifantenpoep ontleden. Tot slot mochten de kinderen ook nog een hut bouwen, midden in het Dino Bos.

img_15351 img_15951

Ook een kinderboek laten zwerven?

Natuurlijk hebben we allemaal een zwerfboek meegenomen om thuis te lezen en daarna op pad te sturen. Een van de boeken werd op pad gestuurd door de burgemeester van Amersfoort. Hij liet daar een mooie boodschap in achter. Dus wie weet kom je hem nog eens ergens tegen.

Heb je ook wel een boek in de kast staan dat je al gelezen hebt en wilt doorgeven, dat kan heel gemakkelijk: vraag stickers aan (deze zijn gratis), plak hem op je boek en stuur het boek uit zwerven.Afbeeldingsresultaat voor zwerfstickers

Grote Zus heeft een stapel stickers meegenomen voor de kinderen bij haar in de klas, Want ook scholen kunnen meedoen! Als alle kinderen een boek meenemen van thuis, kunnen ze samen met de juf of meester bedenken zij hoe deze boeken gaan laten zwerven. Het Kinderzwerfboek Team kan helpen om deze actie te organiseren. En … er valt een gave prijs te winnen voor de hele school! Lees hier meer en meld je aan.

Nationale Kinderboekenruil

Tot slot is er op de laatste zondag van de Kinderboekenweek de Nationale Kinderboekenruil. Op drie NS stations: Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal en Breda mag je zomaar je boek komen ruilen voor een ander boek. Er is keuze genoeg!
Misschien ga jij die dag wel naar huis met het boek van een ander kind, of met één van de mooie titels die NS voor je heeft weten te bemachtigen. Na afloop gaan alle boeken die achterblijven naar Kinderzwerfboek. Zo krijgen alle boeken die dag een tweede leven.
De Nationale Kinderboekenruil vindt plaats op zondag 16 oktober van 10.00 tot 16.00 uur.

Heb jij wel eens een Kinderzwerfboek gevonden of laten zwerven?

Spread the love

One thought on “Begin van de Kinderboekenweek met het Kinderzwerfboek

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.