Kieswijs Ouders – de kieswijzer voor ouders

Op 15, 16 en 17 maart mogen we naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Misschien weet jij al waarop jij gaat stemmen, maar misschien twijfel je nog. Een handige tool daarbij is om de Kieswijzer in te vullen. Speciaal voor ouders heeft de Voor Werkende Ouders samen met Ouders & Onderwijs een aparte kieswijzer gemaakt, De Kieswijs Ouders.

De Kieswijzer Ouders - de speciale kieswijzer voor ouders

Waarom een kieswijzer voor ouders?

In Nederland hebben ruim 3,3 miljoen mensen één of meerdere kinderen onder de 18 jaar die thuis wonen. Dat is bijna een kwart van alle mensen die een stem uit mag brengen in de Tweede Kamerverkiezingen. Een belangrijke en niet te missen groep dus, die niet alleen voor zichzelf stemt, maar ook voor de toekomst van hun kind(eren). Daarom is er de Kieswijs Ouders gemaakt.

Naast grote thema’s als zorg, economie en milieu zijn er ook thema’s die specifiek voor ouders van belang zijn. Zoals het lerarentekort, klassengrootte, toegankelijkheid van de kinderopvang en verlofregelingen. Kieswijs Ouders gaat over juist deze thema’s en geeft ouders inzicht in de standpunten van politieke partijen op het gebied van onderwijs, opvang en de combinatie werk-privé.

Kieswijsouders.nl

In de Kieswijs Ouders bestaat uit 20 stellingen. Bij elke stelling kan je kiezen of je het Eens / Oneens bent of Geen Mening hebt over dit punt. Naast de grote thema’s zoals zorg, economie en milieu, zijn er thema’s die specifiek voor ouders van belang zijn. Zoals het lerarentekort, klassengrootte, toegankelijkheid van de kinderopvang en verlofregelingen. Kieswijs Ouders gaat over juist deze thema’s en geeft ouders inzicht in de standpunten van politieke partijen op het gebied van onderwijs, opvang en de combinatie werk en gezin.

In de Kieswijzer zijn de programma’s opgenomen van 28 politieke partijen. Op basis van jouw antwoorden (eens, oneens of geen mening) zie je binnen 5 minuten in hoeverre jouw standpunten overeenkomen met de politieke partijen in de huidige Tweede Kamer en een groot aantal nieuwe partijen.

Kinderen interviewen politici

Benieuwd hoe de diverse politieke partijen denken over onderwijs, kinderopvang en de combinatie werk en gezin? Vier kinderen uit groep 8 mochten hun meest prangende vragen stellen aan verschillende politici. In onderstaande video kun je precies horen wat welke politieke partij vindt van deze onderwerpen.

De initiatiefnemers Kieswijs Ouders

Ouders & Onderwijs is een organisatie voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders & Onderwijs doet twee dingen: het helpen en vertegenwoordigen van ouders. Zij helpen ouders door ze te informeren en adviseren over alles wat met onderwijs te maken heeft. Daarvoor kun je met hen bellen of een e-mail sturen. Zij vertegenwoordigen ouders richting de politiek, de onderwijssector en in de media. Via hun Landelijk Ouderpanel, waar meer dan 5000 ouders bij aangesloten zijn, weten zij wat er onder ouders speelt en leeft.

Voor Werkende Ouders lobbiet voor ouders en kinderen. Het runnen van een gezin is als het runnen van een bedrijf. En zij denken dat het makkelijker kan! Bijvoorbeeld door het systeem van werk, school en opvang beter op elkaar aan te laten sluiten. Hierin speelt iedereen een rol: de politiek, de maatschappij, werkgevers, de media en ouders zelf. Door hun lobby en diverse campagnes laten zij de stem van ouders horen: in de politiek, de media en de maatschappij. Dit doen ze samen met andere organisaties; vanuit de overtuiging dat ze het samen beter kunnen maken.

Kijk snel welke politieke partij past bij jouw ideeen over onderwijs, kinderopvang en de combinatie werk en gezin

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.