Hier moet je op letten wanneer je geld gaat lenen

Hier moet je op letten wanneer je geld gaat lenen

De meeste mensen leren al van jongs af aan dat ze beter geen geld kunnen lenen. Althans, niet als het niet echt nodig is. Geld lenen kost geld. Met die reclamespotjes zijn we allemaal opgegroeid. Toch neemt dat niet weg dat de meesten van ons wel eens geld lenen. Denk alleen maar aan het afsluiten van een hypotheek. Technisch gezien is dit een lening. Toch beschouwen veel mensen het niet als zodanig.

Daarnaast zijn er nou eenmaal momenten waarop je simpelweg niet genoeg tijd hebt om door te sparen. In dat geval is lenen eigenlijk nog het enige alternatief. Dit zie je bijvoorbeeld terug wanneer de auto het onverwachts begeeft, er iets groots kapot gaat in huis of wanneer er nodig verbouwd moet worden. Je ontkomt er echt niet altijd aan. Dat is ook niet erg. Er zijn immers genoeg manieren waarop je verantwoord kunt lenen. Wil jij ook geld lenen en heb je geen idee waar je op moet letten? Met behulp van de volgende tips wordt dit een stuk gemakkelijker.

Soort lening

Er zijn heel veel verschillende leenvormen mogelijk. De meest voorkomende leningen zijn toch wel de persoonlijke lening en het doorlopende krediet. Beide leningen kennen zo hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om van tevoren goed te bedenken welk soort lening het beste bij jou past. Dit hangt ook samen met de reden waarom je wilt geld lenen.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een goede keuze als je precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je een auto gaat kopen of deze wil laten maken. Dan weet je van tevoren hoe hoog de kosten zullen zijn. Voordeel van de persoonlijke lening is dat je van tevoren precies weet waar je aan toe bent. Je krijgt het geleende bedrag direct op de rekening gestort en vanaf dan betaal je maandelijks een vast bedrag aan aflossing en rente. Ook de looptijd staat vast. Een goede stok achter de deur om maandelijks trouw af te lossen.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet ligt alleen het limiet vast. Verder bepaal je zelf hoeveel je opneemt en wat je aflost. Daarnaast mag je het afgeloste bedrag ook weer opnieuw opnemen. Hoewel de rente hoger ligt dan bij een persoonlijke lening, biedt dit wel heel veel flexibiliteit. Dit is fijn wanneer je bijvoorbeeld niet weet hoeveel je moet lenen om de verbouwing naast je spaargeld te bekostigen.

Verschillende kredietverstrekkers

Er zijn heel veel verschillende kredietverstrekkers beschikbaar. Het voordeel van dit grote aanbod is dat er ook een kleine concurrentiestrijd heerst. Ze overtreffen elkaar niet altijd in de rentetarieven die worden gehanteerd, maar wel weer in de algemene voorwaarden. Daarom loont het zeker om eens vergelijkend onderzoek te doen. Dan weet je precies bij welke kredietverstrekker je de voordeligste lening kunt afsluiten.

Het is verstandig om voor een lening te kiezen waarbij je eventueel vroegtijdig kunt aflossen bij een financiële meevaller of omdat je de lening wilt laten oversluiten. Dat is niet altijd mogelijk, maar kan financieel wel heel aantrekkelijk zijn.

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.