Waarom een zonnebril niet alleen een zomeraccessoire is

Waarom een zonnebril niet alleen een zomeraccessoire is

De zomer is nu echt wel voorbij. De kledingkast hangt alweer vol dikke truien, lange broeken en dichte schoenen. Toch hoef je niet alle zomeraccessoires meteen op te brengen tot volgend jaar. Zeker je zonnebril is er eentje die ook zeer nuttig is in de wintertijd.

Zonnebril voor zomer en winter

Dat een zonnebril heel nuttig in de zomer kan zijn, dat weet iedereen. Ik ga zelf dan ook echt de deur niet uit zonder. Maar hoe is dat in de winter? Doordat de winterdagen korter zijn, zul je waarschijnlijk in het donker naar het werk rijden en ook in het donker weer terugkeren naar huis. Een zonnebril is dan niet nodig. Maar toch is er gelukkig ook een periode dat de zon wel schijnt en is het belangrijk om ook dan je ogen goed te beschermen.

Bescherming tegen zonnestralen

Dat de UV-straling van de zon schadelijk is voor onze ogen, dat weten we allemaal. Deze straling veroorzaakt namelijk beschadiging van de oogcellen en vergroot daarmee de kans op staar, maculadegeneratie of een lasoog. Deze aandoeningen geven niet alleen geïrriteerde of pijnlijke ogen, maar kunnen zelfs leiden tot verminderd gezichtsvermogen. Het is dus belangrijk om je ogen goed te beschermen met een goede zonnebril.

100 % UV-bescherming

Ook al lijkt de zon in de winter minder te schijnen, ook de winterzon geeft UVA-stralen af. Omdat zonnebrillen donkere glazen hebben, verwijden automatisch jouw pupillen, zodat je alles kunt zien. Maar door deze verwijding valt er ook meer schadelijk licht in je oog. Het hebben van een bril met 100% UV-bescherming is dan ook essentieel.

Laagstaande zon in het verkeer

Doordat de zon eerder ondergaat in de winter dan in de zomer, is de kans groter dat je tijdens het autorijden van en naar je werk last hebt van de laagstaande zon. Het bij de hand hebben van een zonnebril in de auto is dan niet alleen een bescherming van je ogen, maar zorgt ook voor veiligheid op de weg. Daarbij komt ook nog eens dat als je te lang met je ogen knijpt, je hier flinke hoofdpijn van kunt krijgen en een diepe rimpel in je voorhoofd.

Wind en weer

Waar in de zomer een zonnerbril je met name beschermt tegen de felle zonnestralen, kan een zonnebril in de winter ook helpen tegen de felle kleur van de sneeuw. In dat geval zijn gepolariseerde glazen in je zonnebril heel fijn. Een toegevoeged polarisatiefilter aan je zonnebril blokkeert bepaalde lichtgolven en neemt veel van de schittering van het zonlicht weg dat reflecteert op sneeuw. Dit zorgt voor beter en rustiger zicht.

Een ander voordeel van een zonnebril is dat hij je ogen beschermt tegen de koude wind in de winter. Deze droogt namelijk je ogen uit waardoor ze beginnen te tranen en het zicht kan verminderen. Zeker als je contactlenzen draagt is dit erg fijn.

Draag jij je zonnebril ook in de winter?

Afbeelding van Shutterstock door Goran Bogicevic

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.