Life hack Efficiënt je huis opruimen en winterklaar maken

Life hack | Efficiënt je huis opruimen en winterklaar maken

Als moeder is het vaak lastig om tijd voor jezelf te vinden en tijd te maken voor simpele dingen als het opruimen van je huis. Daarom is het belangrijk dat je dit efficiënt doet. Je kent het vast wel: je begint met opruimen bij je bureau en drie uur later zit je midden in een ontplofte kamer, waarvan alleen het bureau is opgeruimd. Je wil het liefste alles gewoon in de kast proppen: “dan is het tenminste uit het zicht, daar kijk ik later wel naar”. Hoe voorkom je dit en wat moet je doen om het opruimen zo snel mogelijk achter de rug te hebben? Dat lees je in dit artikel.

Life hack Efficiënt je huis opruimen en winterklaar maken

Maak een planning

Tijdens het opruimen is het makkelijk om volledig het overzicht te verliezen, daarom is het noodzakelijk dat je van te voren een planning maakt. Schrijf op welke kamers er zijn in huis en bepaal in welke volgorde je ze gaat opruimen. Hang er geen specifieke tijd aan, maar zeg bijvoorbeeld dat je op maandag de slaapkamer en de badkamer opruimt, op woensdag de keuken en de studeerkamer etc. Zo houd je overzicht en is het niet overweldigend. Zorg wel dat je niet begint aan de tweede kamer als je nog niet klaar bent met de eerste. 

Verdeel de spullen

Deel de spullen die je vindt op in drie stapels: weggooien, bewaren en twijfel. Zorg dat je een vuilniszak klaar hebt liggen voor de weggooistapel om alles in een keer weg te stoppen. Alles wat je wilt bewaren kan op een stapel en voor alles waar je over twijfelt heb je een doos of zak nodig. Tijdens het opruimen is het handig om wel echt alles van zijn plek te halen, ook al wil je het bewaren. Hierdoor kijk je kritischer naar je spullen en zal je er over nadenken waar je het weer terug zet. Doe alle spullen waar je over twijfelt in een aparte doos of zak en zet dit een maand weg (bijvoorbeeld op zolder). Alles wat je in die maand mist, kan je er uit pakken en de rest kan hoogstwaarschijnlijk toch weg. Dit is ook een goede maatstaf voor kleding. Leg het een maand op de twijfel stapel, heb je het dan nog niet aan gedaan dan kan het weg.

Lees ook; Wintertijd – wij maken er een win win situatie van

Doe een wintercheck

Nu het huis helemaal is opgeruimd, is het tijd om goed nalopen of je huis al voldoende winterklaar is. Ga bijvoorbeeld eens na wanneer je CV-Ketel voor het laatst gecheckt. Is dat te lang geleden, maak dan een afspraak met een monteur. Kijk ook of je huis goed genoeg is geïsoleerd, heb je bijvoorbeeld al gekeken naar het glas in je raam? Heb je nog enkel glas, overweeg dan misschien om naar dubbel of driedubbel glas over te gaan om de warmte binnenshuis beter vast te houden. Check ook of er vocht in de muren zit aangezien dit aanzienlijk scheelt in stookkosten in de winter. Muren die vocht schade hebben houden veel minder goed warmte vast. Als je merkt dat je dit hebt ergens in huis, zorg dan dat je tijdig overgaat op vochtbestrijding. Zo heb je een fijne leefomgeving voor jou en je gezin.

Welke klus ga jij deze winter aanpakken?

Uitgelichte foto; door Kishivan / Shutterstock

Spread the love

11 thoughts on “Life hack | Efficiënt je huis opruimen en winterklaar maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.