3 weken geen school? Hoe hou je het thuis gezellig

3 weken geen school! Met deze tips en dit dagschema houd je het thuis gezellig

Nu alle kinderen 3 weken lang niet naar school en hun sportclubs kunnen, is het belangrijk om thuis er een beetje de regemaat in te houden. Niet dat vervelen slecht voor ze is, maar veel ouders zullen ook vanuit huis moeten werken en dan heeft iedereen ook zijn eigen ruimte een beetje nodig. Om de sfeer in huis aangenaam te houden is het belangrijk meteen te beginnen met goede afspraken. Gisteravond aan tafel hebben wij daarom gezamelijk een dagschema opgesteld. Wellicht dat jullie daar ook iets mee kunnen.

3 weken geen school! Met deze tips en dagschema hou je het thuis gezellig
Shutterstock door Kzenon

Wat nu nog lijkt op een extra vakantie, zal wellicht snel gaan omslaan in algehele verveling. Niet dat daar iets mis mee is, want juist dan worden de meest creatieve oplossingen bedacht. Maar toch kan een goed dagschema er voor zorgen dat de goede sfeer in huis bewaard kan blijven. Rust, Reinheid en Regemaat, de alom bekende 3 R’s zullen ook in deze rare tijd zorgen voor de nodige houvast.

Rust

Het stilzetten van alle sociale contacten, zowel voor de kinderen op school en sportclubs, als voor de ouders, kan ook wel de nodige rust geven. We rennen af en toe zo van hot naar her, dat we elkaar een beetje vergeten. Gebruik deze tijd dan ook goed om samen tijd door te brengen. De situatie is uitzonderlijk en samen maak je er een bijzondere tijd van.

Blijf ook op tijd naar bed gaan. Nu niemand de volgende dag vroeg weg hoeft, zou je ook wat later naar bed kunnen gaan. Toch is één van de belangrijkste zaken om gezond te blijven, om ook voldoende slaap te krijgen. Wijk daarom zo min mogelijk af van de reguliere bedtijden.

Reinheid

Met de extra tijd die er nu over is, omdat alle activiteiten buitenshuis zijn afgelast, kunnen er prima verschillende klussen worden gedaan die anders blijven liggen. Denk hierbij aan dagelijks klusjes in huis, maar ook de grote klussen.

Bron Pinterest Huisvlijt
 • Grote voorjaarsschoonmaak. De lente is in aantocht, dus het was al tijd voor een grote schoonmaak. Veel kinderen kunnen daarbij natuurlijk prima helpen. Verzin samen een aantal klusjes en verdeel ze over de komende dagen. Zo kun je met kleine stapjes samen een heel eind komen.
 • Opruiming kledingkast. Ook een klus die deze dagen al op de planning stond, is het omzetten van de kledingkast van winter- naar zomerkleding. Geef te kleine kleding weg en ga samen online shoppen. Het liefst natuurlijk bij kleine locale ondernemers, want zij zullen het zwaarst getroffen worden door het coronavirus.

Lees ook: Het moederleed dat kleding ruimen heet

 • Maak de tuin zomerklaar. Laten we hopen dat we de komende dagen mooi weer zullen krijgen. Zo kunnen we naast alleen maar binnen zitten, ook lekker buiten in de tuin aan de gang gaan. Haal vrolijke bloemen en planten in huis om het gezellig te maken.
 • Grote klussen. Wellicht had je al plannen om de woonkamer eens een andere kleur te geven of je slaapkamer om te bouwen. Naast de supermarkten blijven de grote bouwmarkten hopelijk ook zo lang mogelijk open.

Regelmaat

Regelmaat is ook een belangrijke regel om deze komende tijd alles een beetje op rolletjes te laten verlopen. Maak samen een schema waarin er ruimte is voor schoolwerk, buitenspelen, bewegen, eigen vrije tijd en gezamelijke tijd.

Zorg bijvoorbeeld dat er op vaste momenten gegeten wordt. Maak de afspraak dat iedereen ’s ochtends gezamelijk aan de ontbijttafel zit. Dit hoeft natuurlijk niet al om 7.00 uur ’s ochtends, maar kies voor een tijdstip waarop iedereen wakker is en zich niet hoeft te haasten. Omdat niemand ergens heen hoeft, kun je deze tijden prima gezamelijk afspreken. Doe dit ook voor de lunch en het avondeten.

Shutterstock door Africa Studio

De kinderen zien het sluiten van de scholen als extra vakantie. Maar dikke kans dat ze vanuit school wel iets van huiswerk toegestuurd zullen krijgen. Zo hebben we mooi wat meer tijd voor de geplande spreekbeurt en het boekverslag. Diverse onderwijswebsites zullen de komende weken ook van alles aanbieden:

 • Squla: Mocht je geen abonnement hebben op Squla, dan kun je tijdens de schooltijden hier toch terecht voor leuke schooloefeningen.
 • De Bijlesmeester: heeft nu alleen nog gratis oefenbladen voor verschillende groepen van de basisschool. Uiteraard kun je ook hele lespakketten hier bestellen, nu met een korting van wel 75%
 • Heutink voor thuis: handige downloads met leuke en leerzame doetips voor thuisonderwijs
 • Oefenweb: hier kun een demo aanvragen voor de Rekentuin, TaalZee en Words&Brids (Engelse les)
 • Zwijsen: Hier vind je thuislessen om de kinderen thuis te motiveren om een boek te lezen. Ter ondersteuning biedt Zwijsen gratis werkbladen met algemene vragen en opdrachten over boeken aan.
 • Luisterbieb: iedereen lid of geen lid van de biblotheek kan tijdelijk hier terecht voor een reeks mooie luisterboeken en diverese hoorcolleges. Veel luisterplezier!
 • NPO Zapp: elke dag zal vanaf 13.00 uur het programma van NPO Zapp worden aangepast. Tot 15.30 uur zullen er diverse leuke, maar ook leerzame programma’s te zien zijn. Vanaf 15.30 uur zal er elke dag een leuke film te zien zijn in Zapp Bios. Ook zal van alles te zien en doen zijn op Schooltv.

Lees ook: Met de bijlesmeester is oefenen voor school geen straf

Ook diverse sportclubs denken creatief na over hoe ze hun lessen thuis door kunnen laten gaan. Voor sommige sporten, zoals de zwemlessen zal dat lastig worden, maar onze yoga– en danslessen zullen mogelijk online doorgaan. Check even bij jullie sportclubs welke mogelijkheden er zijn. Ook op YouTube staan leuke beweeglessen en anders doen jullie elke ochtend samen mee aan Nederland in Beweging op NPO1.

Shutterstock door Andrey_Popov

Lekker naar buiten

Vooralsnog mogen we wel naar buiten. Plan dat dan ook zeker in om elke dag even naar buiten te gaan. Ga naar het park, bos of strand in de buurt. Zolang je op gepaste afstand van anderen blijft, kun je buiten nog van alles doen. Op Pinterest vind je leuke speurtochten of andere buitenactiviteiten.

Quality Familytime

Omdat we de volgende weken het toch met elkaar in één huis moeten doen, zulllen we ook proberen het zo gezellig mogelijk te maken. Zo hebben wij afgesproken om samen wat vaker een spelletje te spelen. Ook hebben we een pot gemaakt met leuke activeiten die we samen kunnen doen. Elke dag kan daar iets uitgekozen worden. Denk aan samen koekjes bakken, filmmiddag met popcorn, samen make-uppen of een lekker maskertje op doen. Denk ook aan het schrijven van een lief kaartje aan opa/oma, oude buurvrouw of een inwoner van het verpleeghuis in de buurt.

Eigen tijd

Heel belangrijk is ook om te waken voor een beetje eigen tijd. Zowel om thuis te kunnen werken, maar ook Me-Time. Dit zal je zeker helpen om het zelf ook 3 weken vol te houden. Tenslotte zal ook jouw sportuurtje of koffie/borreldate met je vriendinnen wegvallen. Maak daarom goede afspraken met je partner en kinderen hierover.

 • Spreek bijvoorbeeld af dat als jij je koptelefoon op hebt, ze met hun vragen naar papa gaan.
 • Sluit jezelf af en toe een avondje op in de badkamer voor een lang bad of gezichtsmasker.
 • Ga vroeg naar bed met een boek
 • Ga af en toe zelf een rondje lopen of fietsen
 • Netflix en Chill

Ons dagschema

Ik ben mij er van bewust dat onze kinderen wellicht wat ouder zijn dan die van jou, maar wellicht kun je toch iets met ons schema. Ik realiseer mij dat een werkdag van 8 uur er helaas niet in zal zitten. Omdat ik zelf 20 uur per week werk (naast mijn blog) is dit voor mij haalbaar.

Onthoudt dat het belangrijk is dat jullie goed voor elkaar zorgen de komende weken. Rust, Reinheid en Regelmaat zijn hierin belangrijk. Maar eet ook zoveel mogelijk gezond, vermijdt teveel snoep en suikers. Neem eventueel een extra vitamine C of mulivittablet om je weerstand te verhogen.

Wees lief voor elkaar en zit niet teveel op elkaars lip. Herken en erken als het je even teveel is. Spreek met je partner of kinderen een codewoord af en trek jezelf dan even terug.

Ik wens iedereen de komende tijd veel gezondheid toe!

Heb jij nog een goede tip om de komende tijd goed door te komen?

Spread the love

14 thoughts on “3 weken geen school! Met deze tips en dit dagschema houd je het thuis gezellig

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.