Kleding Ruimen

Het moederleed dat kleding ruimen heet

Alle moeders zullen het wel herkennen; het leed dat kleding ruimen heet. Het goede nieuws is dat mijn kinderen groeien als kool – ook al gaat dat mij soms allemaal wel iets te snel. Nieuwe kleren kopen is ook geen enkel probleem, maar het uitzoeken daarentegen is iets waar ik elk seizoen weer als een berg tegenop zie. Ik probeer het altijd zo lang mogelijk uit te stellen, maar dat heeft geen zin, want die groei stopt niet. Dit weekend ging weer eens flink aan de slag, met bloed, zweet en zeker tranen ploos ik de kleding kasten weer eens uit.

Kleding Ruimen

Dit weekend besloot ik dat het nu echt tijd was om de kleding van de meiden weer uit te zoeken. De winter komt er nu echt aan, dus alle (te kleine) zomerkleding kunnen weer uit de kast. Het is heel fijn dat mijn meiden zich steeds beter zelf kunnen aankleden, maar ze kiezen daarbij toch vaker voor wat ze mooi vinden, in plaats van rekening te houden met de weersvoorspelling. Zaak dus om voor voldoende warme kleding te zorgen en de zomerjurken en korte broeken op te ruimen.

Meisjeskleren

Het is heel fijn dat ik 2 meiden heb, want dan kunnen de kleren van de oudste mooi door naar de jongste. Er zit alleen 4 jaar tussen de meiden en dus ook minimaal 4 kledingmaten, die ik een voor een paar jaar moet bewaren. We hebben lang getwijfeld of we nog een derde kindje zouden wilde, dus voor de zekerheid had ik ook de kleinere maatjes bewaard. Maar een derde meisje is er bij ons niet gekomen, maar wel een nichtje! Omdat we nu in ons huis niet veel opslagruimte hebben, kan alles mooi door naar mijn zus.

Welke maat?

Kleding Ruimen

De grootste irritatie van het uitzoeken van de kleiding begint met het sorteren van alle maten. Hoewel je zou denken dat alles in de kast de zelfde maat heeft, lopen deze soms toch nog wel door elkaar. Het klinkt ook makkelijker gezegd dat gedaan, maar een groot deel van de kleding heeft geen, afgeknipte of onleesbare label! Aaahhh!!!  Mijn grootste irritatie bij het uitzoeken is namelijk het uitvinden van welke maat het kledingstuk heeft. Vaak is namelijk het labeltje eruit geknipt (niet door mij) of is de label totaal onvindbaar of onleesbaar. Negen van de tien keer moet je het kledingstuk volledig binnenstebuiten kregen om überhaupt een label te vinden. Ik snap echt niet waarom daar nog steeds geen betere oplossing voor is. Zeker bij kinderkleding is dit van groot belang. Elke moeder moet de kleding om de zoveel tijd sorteren en het niet vinden van de maat kost zoveel extra tijd,

En o ja, had ik al vertelt dat ik stofallergie heb…. Hatsjoe!

Krijgen, kopen, weggeven, bewaren en weggooien

In mijn omgeving zijn er gelukkig veel moeders met dochters. Zeker in de tijd met de babykleertjes hadden we een heel roulatieschema. Zo kreeg ik stapels met kleren van de ene en gaf ik deze ook weer door aan de volgende. Omdat baby’s vaak zo snel naar een ander maat doorgroeien, kan de kleding makkelijk nog een ronde mee. De ergst verwassen kledingstukken of dir waar dan toch de gaten in vielen, gooide ik natuurlijk weg. Zo hield ik de hoeveelheid kleding wel enigszins in bedwang. Maar aan die roulatie is nu wel een einde gekomen. Af en toe geven we nog wel eens een tas door, maar het wordt wel minder. Voordeel is ook dat ik minder krijg en dus ook minder kleding in de kast heb. Want ondanks dat ik veel kreeg, kocht ik zelf natuurlijk ook af en toe wel wat bij.kleding opruimen

Afscheid nemen

Weggooien is iets wat ik ook maar moeilijk kan. Ook van sommige kledingstukken kan ik er maar lastig afstand doen. Regelmatig vind ik een kledingstuk dat eigenlijk al lang te klein is, toch weer terug in de kledingkast. Met pijn in het hart doe ik het uiteindelijk toch in de doos met kleertjes voor mij nichtjes. Gelukkig zie ik nu vaak iets van deze kleertjes bij haar nu weer terug.

Kleding ruimen – aan de slag

Voorheen probeerde ik nog wel de kleding die te klein was apart te houden. Maar op een gegeven moment had ik overal stapeltje kleren liggen en wist ik niet meer waar welke maat lag. Zo vond ik dan vaak een maat kleding die ik eigenlijk allang aan iemand had gedoneerd. Het washok werd een grote kleding chaos.

Lees ook: Merkkleertjes.com geeft merkkleding een tweede kans

Ik zorg ik ervoor dat alle kleding is gewassen. Regelmatig overkwam mij dat ik alles had uitgezocht en opgeborgen en dat er dan nog een hele lading uit de wasmand kwam. Ik begin meestal in de kast met de oude kleding. Deze sorteer ik dan op de grond in stapels op maat. Voor de zomerkleding waarvan ik denk dat het volgend jaar nog wel mee kan maak ik aan aparte stapel. Deze kan achter in de kast wachten op mooie weer. Ook heb ik een stapel met kleding om te doneren met een zak voor het goede doel (vaak kleding die mijn kinderen niet hebben gedragen en waarvan ik denk dat mijn zus het ook niet bij haar dochertje zal aantrekken) Ook heb ik een paar merk kledingstukken waarvan ik weet dat ik daarvoor wellicht nog wat krijg op Marktplaats. Zelf koop ik daar niet zoveel meer, maar wie weet krijg ik zo er toch nog wel wat voor.

Vervolgens haal ik de bak erbij met grotere kleding – winterkleding voorin de kast en zomerkleding achter in de kast. Zo heb ik dan weer een doos leeg voor de oude kleding. Als alle kleding dan weer netjes is opgevouwen kan het in de de doos – deksel erop en naar mijn zus.

Opgeruimd staat netjes

Nu ik dit schrijf is alles weer weer keurig opgevouwen en gesorteerd, de kasten opnieuw gevuld en de kleinste maten opgehaald door mijn zus. Nog een avondje de rest op Markplaats zakken en dan kan ik weer opgelucht adem halen (ook omdat mijn allergie weer gezakt is) Wel weet ik dat ik het deze keer beter ga bijhouden en de uitverkoop ga mijden!

Ik ben erg benieuwd hoe jij dat aan pakt.
Heb jij er een goed systeem om de kledingkast up-to-size te houden?

 

Spread the love

6 thoughts on “Het moederleed dat kleding ruimen heet

  • De kleding gaat hier eerst van zoon een naar zoon twee als dat nog gaat tenminste en wat daarna nog goed om te dragen is gaat naar een vriend van mijn man. Hij komt uit Indonesie en gaat bijna elk jaar terug naar zijn familie, Al zij neefjes maken we dan blij met kinderkleding en gympjes. Voorheen bewaarde ik het nog wel eens voor mijn neefjes die in Amerika wonen, mar wanneer we ze dan zagen waren ze alweer zo gegroeid dan paste het niet meer.

  • Mijn hemel, wat een goed systeem! Ik heb alles vanaf babytijd (vooruit, ik heb wel al iets weg gegeven) door elkaar heen op zolder liggen. Wel in plastic zakken, maar alle maten en seizoenen door elkaar. Ooit halfslachtige pogingen gedaan, maar ik denk dat alles nu naar familie in Indonesië gaat en naar Vluchtelingen over Grenzen. Maar eerst de tijd vinden om uit te zoeken. Man, wat een hectische weken….

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.