Waarom groeien kinderen zo hard tijdens de vakantie?

Waarom groeien kinderen zo hard tijdens de vakantie?

Héhé, eindelijk vakantie!!!! Iedereen hier in huis was er ook wel aan toe. Heerlijk even een paar weken geen ochtendstress, sportclubjes en andere verplichtingen, maar meer tijd voor het gezin. Zeker voor kinderen is deze periode belangrijk om weer even bij te tanken. Zelf had ik altijd al het idee dat kinderen tijdens de zomervakantie en enorme groeien in de lengte, maar nu blijkt uit onderzoek van HomeToGo dat ze ook zeker groeien op het gebied van mentale welzijn.

Waarom groeien kinderen zo hard tijdens de vakantie?

Op de laatste dag van school had ik het er met de juf nog over; na de vakantie zijn de kinderen altijd zo hard gegroeid. Ik maakte er nog een grapje over dat dat waarschijnlijk komt door al dat extra zonlicht tijdens de vakantie. Diezelfde avond kwam in een bericht tegen van HomeToGo. HomeToGo is de grootste zoekmachine voor vakantieverblijven en vakantieaccommodaties wereldwijd. Blijkbaar was het hen ook op gevallen dat kinderen in de vakantie groeien, want zij hebben gekeken naar het effect van vakantie op kinderen. Ik vond de uitkomsten erg verrassend en deel het daarom graag de hoogtepunten uit dit onderzoek met jullie.

Voorpret

De vakantie begint al vaak met de voorpret; het kiezen van de vakantiebestemming, er naar toeleven en de spanning van het reizen. Leuk is het dan ook om samen alvast interessante of grappige verhalen te vertellen over de plekken die jullie gaan bezoeken. Zo gaat de vakantie echt al leven voor iedereen en zorgt dit een goede familieband.

Verhoog het gevoel van voorpret door;

  • De dagen aftellen tot het begin van de vakantie
  • Alvast de uitstapjes en activiteiten te bedenken
  • Leer eenvoudige zinnen leren in de lokale taal
  • Laat foto’s van verschillende plekken op de bestemming zien en laat ze hun favoriete kiezen

Ontspannen

In het leven is het belangrijk dat de boog niet altijd gespannen staat. Daarom is het goed om af en toe rust te nemen en op er samen op uit te gaan. Speciale neurotransmitters (opioïden, oxytocine en dopamine) in onze hersenen kunnen dan het stressniveau verlagen, waardoor we ons weer beter zullen voelen. Het veranderen van de omgeving tijdens een vakantie op uitstapje, stimuleert de activiteit van de frontale kwab. Dit heeft vervolgens weer effect op functies als:

• Stressregulatie
• Aandacht en concentratie
• Planningsvermogen
• Leervermogen

Dit heeft een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van kinderen, die in verband staan met een verhoogd IQ bij kinderen.

Lekker de natuur in

Met name het kiezen voor een vakantie in de natuur heeft een sterke invloed op de ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat aandacht en concentratievermogen bij kinderen toeneemt na slechts 20 minuten in de natuur. Omringd zijn door bomen, water, bergen en open lucht verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en heeft een positief effect op kinderen met bijvoorbeeld ADHD.

Nieuwe omgeving, nieuwe indrukken

Door er op uit te trekken, stimuleert dit het aanpassingsvermogen en de creativiteit van een kind. Dit hoeft natuurlijk niet naar de andere kant van de wereld te zijn, een andere park aan de andere kant van de stad of een dorp verderop, is al genoeg. Deze nieuwe omgeving zorgen ervoor dat hij of zij leert om gebeurtenissen met een nieuw perspectief te bekijken. Op vakantie gaan is een prima manier om de horizon van kinderen te verbreden.

Quality Family Time

Familievakanties hebben een dus positief effect op de ontwikkeling van kinderen. Tijdens de vakantie is er meer tijd voor quality time met het hele gezin en dat zorgt voor een betere band tussen ouders en hun kinderen. Doordat de kinderen ook meer tijd doorbrengen met volwassenen, leren ze over sociale verbindingen en het leven als een volwassene. 

Als dit gevoel zich goed ontwikkelt, kan dit een positieve invloed hebben op sociale relaties en het werkleven in de toekomst.

Inzicht

Vakantie is ook een goed moment voor ouders om eens rustig te kijken naar de aanpak van de opvoeding van hun kinderen, wat zijn de sterke en zwakke punten. Doordat de dagelijks stress even wegvalt is er meer ruimte voor beter begrip en communicatie met elkaar en is een dan weer een waardevol hulpmiddel voor toekomstige beslissingen. Familievakanties zijn niet alleen waardevol op het moment zelf, maar worden ook aangename herinnering en versterken de familieband.

Groeien jullie kinderen ook zo hard in de vakantie?

HomeToGo_Het effect van vakantie op kinderen_infographic

Spread the love

19 thoughts on “Waarom groeien kinderen zo hard tijdens de vakantie?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.