Overweeg je een dakkapel? Dit zijn de voordelen en kosten

Overweeg je een verbouwing van je huis voor meer ruimte en licht? Wellicht heb je dan overwogen om te kiezen voor een dakkapel. Een goede keuze, want het plaatsen van een dakkapel op je huis geeft je heel veel voordelen. Ik zocht ze voor je uit.

Overweeg je een dakkapel? Dit zijn de voordelen en kosten

Wat is een dakkapel?

Als je meer licht, ventilatie of zelfs extra ruimte in je huis wilt creëren, is het bouwen van een dakkapel een goede keuze. Een dakkapel is een uitbouw of raam dat uitsteekt op een schuin dak. Het heeft ook een eigen dak. Dakkapellen zijn er in veel verschillende stijlen en ontlenen hun naam vaak aan het specifieke type dak.

Het plaatsen van een dakkapel tijdens de bouw van een nieuwe woning kan kosten besparen. Maar veel huiseigenaren voegen een dakkapel later toe, als onderdeel van een verbouwingsproject. Voor het plaatsen zal een deel van het oude dak worden verwijderd om daar een nieuwe ruimte te creëren.

Waarom zou je overwegen om een dakkapel te installeren?

Een dakkapel doet bij wijze van spreken meer dan alleen het dak opheffen. Hier zijn meerdere voordelen die je krijgt als je er één installeert:

  • Laat er licht zijn: het juiste type raam kan wonderen doen als je een onderliggende leefruimte wilt verlichten. Het kan ook een slimme manier zijn om bijvoorbeeld een donkere zolder leefbaar te maken.
  • Meer ruimte: heb je meer ruimte nodig in jouw huis? Kijk naar je dak, ook bijvoorbeeld die op je garage  – het installeren van een nieuwe structuur daarboven kan het probleem oplossen. Daarnaast kan een raam hoger in de woning zorgen voor een spectaculair uitzicht naar buiten.
  • Esthetische waarde: als iets anders boven je hoofd wilt, dan een eenvoudig, oud, schuin dak, kan het toevoegen van een dakkapel de zaken wat spannender maken. De extra verlichting, ventilatie, ruimte en uiterlijke schoonheid kunnen de waarde van je huis verhogen als je besluit het te verkopen.

Waar moet je opletten voor plaatsing?

Hoe schattig ze ook mogen lijken, er komt veel kijken bij het installeren van een dakkapel in jouw dak. Voordat je het dak uit elkaar haalt, moet je met een aantal zaken rekening houden:

  • Kosten: de kosten van een dakkapel kunnen variëren tussen €3.500 en €10.000. Dit is uiteraard afhankelijk van factoren zoals grootte, stijl en dakbedekkingsmaterialen. Lokale bouwvergunningen kunnen ook bijdragen aan het kostenplaatje. In sommig gevallen is het ook mogelijk om dakkapellen subsidies aan te vragen, wat de kosten weer wat kunnen drukken.
  • Wanneer: als je huis al staat, overweeg dan om de plaatsing te doen op het moment dat je de dakpannen vervangt of het dak toch moet repareren. Zo kun je wellicht besparen op arbeids- en materiaalkosten.
  • Huisstijl: Bouwexperts raden aan om een dakkapel te bouwen waarvan de stijl past bij die van je huis, inclusief dak en ramen. Kijk ook of er buren zijn die er al één hebben geplaatst. Vaak geeft de gemeente alleen een vergunning af als jouw dakkapel past in het straatbeeld. Voordeel is wel dat je buren dan al vaak een bouwtekening hebben, zodat je die niet meer hoeft te laten maken.

Tenzij je geavanceerde bouwvaardigheden hebt, is het bouwen van een dakkapel niet iets dat je zelf moet maken. Om mogelijke risico’s zoals dure daklekkages te vermijden, is het verstandig een professionele en ervaren aannemer in te huren.

Lees ook: Tips bij het kiezen van de juiste raamdecoratie

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: