Volendam Kids

Toerist in eigen land – Volendam met kids

Wist je dat Volendam misschien wel een van de beroemdste dorpen van Nederland is, zowel nationaal als internationaal? Toch is het een dorpje wat je misschien zelf niet zo snel zult gaan bezoeken en eigenlijk alleen als je buitenlandse gasten over hebt. Nou dat was wel zo in ons geval, totdat we een uitnodiging kregen om samen met de kinderen een dagje langs te komen voor een nieuwe speurtocht en een boottochtje naar Marken. Wij hebben er een superleuke dag gehad en ik kan het zeker aanraden om eens een dagje te gaan doen deze zomer.

Dagje Volendam

Volendam kennen we allemaal wel vanwege de visserij, hun klederdracht en niet te vergeten de palingsound. Dit vissersdorp in Noord-Holland, aan het IJsselmeer is dan ook zeer populair bij toeristen. Het eten van een Hollandse haring of vers gerookte paling mag dan ook niet ontbreken aan een bezoek aan Nederland. Zelf ben ik ook dagje naar Volendam geweest met mijn vrienden uit Australië. Daar hangt nog steeds onze foto in klederdracht aan de muur. Zij waren met name onder de indruk van al dat (zoet)water, de dijken en de schattige huisjes op Marken.

Naar Volendam met de kinderen

Maar mijn kinderen waren er toen nog niet en zijn zelf dan ook niet eerder in Volendam geweest. Maar gelukkig is een bezoekje aan Volendam ook zeker aan te raden als je kinderen hebt. Bij Rent & Event (te vinden in de haven) haalden wij voor de meiden een leuke speurtocht op en kaartjes voor de boot naar Marken. We waren lekker vroeg in Volendam, dus besloten eerst op een terrasje aan het water wat te gaan drinken en mensen kijken. Natuurlijk hoopten we dat wij een van de beroemde Volendamse zangers zouden spotten, maar helaas.

Speurtocht

Terwijl we op het terras zaten openden we alvast het eerste filmpje van de speurtocht. Op de kaart die we kregen stonden bij de route verschillende QR-codes, die ons naar YouTube leiden. Op de filmpjes kregen we aanwijzingen voor de route, de opdrachten en leuke weetjes over Volendam. Dit maakte de speurtocht zeer leuk en afwisselend.

Je kunt kiezen om de speurtocht alleen in Volendam te doen, of hem te verlengen en de boot naar Marken te nemen voor nog een paar opdrachten. De speurtocht duurde ongeveer 1,5 uur, maar je kunt natuurlijk zelf je tempo behalen en tussen de opdrachten door nog een klederdrachtfoto maken of het kaasmuseum bezoeken. Wij stopten voor een heerlijk verse stroopwafel.

Marken

Wie Volendam zegt ook Marken, dat aan de andere kant van de Gouwzee ligt. Dit dorpje is zeker de moeite waard om ook te bezoeken als je in Volendam bent. Het is net als Volendam niet een heel groot dorp, maar het staat vol met schattige groene oudhollandse huisjes. Zo kun je het Markerhuisje of het kijkhuis Sijtje Boe bezoeken en zien hoe een woning op Marken er vroeger uitzag. Ook is er een klompenmuseum en niet te vergeten het paard van Marken, de vuurtoren. Alles is prima te voet te doen.

Je kunt in Marken komen via een lange dijk, zoals Lisette deed op een E-Chopper. Maar wij namen de Marken Express. Deze kaartjes hadden we bij Rent & Event al gehaald, dus daardoor hoefden we niet nog eens apart in de rij te staan bij de kassa. De overtocht naar Marken duurt ca 30 minuten. Aan boord is wat te drinken en te eten te krijgen.

Wat vonden wij van Volendam

Wij hebben een heerlijk gezinsuitje gehad in Volendam en Marken. We hadden er mooi weer bij en de speurtocht was een mooie bezigheid voor de kinderen. De speurtocht duurde niet te lang en het is fijn dat je je eigen tempo kunt bepalen. Ook de boottocht naar Marken vonden we erg leuk, de 30 minuten vlogen voorbij en het was heerlijk buiten op het water, met prachtige Hollandse wolken.

Toerist in eigen land

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.