Vianen

Ontdek wat er achter het knooppunt Vianen en Everdingen ligt

Veel mensen zullen de plaatsen Vianen en Everdingen kennen van de fileberichten. Dit is het knooppunt waar de A2 en A27 hun aansluiting vinden, en er vaak een file vormt rond de Lekbrug. Maar wist je dat er achter al dit fileleed een heel mooi stadje en fort te vinden zijn? Ter ere van de opening van het nieuwe VVV-kantoor in Vianen, waren wij een dagje uitgenodigd om dat zelf te komen ontdekken. En ik zal je alvast verklappen, dat dit echt een goed bewaard pareltje van ons kikkerlandje is.

VVV van Vrijstad Vianen & FLINN Winkelcafé

Op zaterdagochtend om 11.00 uur werden we, samen met Lisette en haar kinderen, verwacht bij winkelcafé FLINN, een gezellige winkel en café ineen, op de Voorstraat in Vianen. We hadden de winkel al snel gevonden, nadat we de auto geparkeerd hadden op de Zomerdijk. Via een mooie stadspoort liepen we meteen de Voorstraat op. Heel eerlijk had ik geen verwachtingen van Vianen, maar deze mooie stadspoort was wel meteen een goede binnenkomer.

Op 3 juni jl. opende de VVV van Vrijstad Vianen officieel haar deuren op haar nieuwe locatie in het winkelcafé FLINN. Deze een unieke combinatie van de twee zorgt meteen voor een goede start van je dagje Vianen. In de conceptstore vind je naast, een mooi aanbod van lifestyleproducten van kleinschalige labels, mooie woonaccessoires en originele cadeautjes ook een fijn instore café. Op hun terras genoten we van hun heerlijke koffie, terwijl we de tas met folders en informatie over Vianen en de omgeving doornamen. Naast koffie kun je hier ook terecht voor huisgemaakte soep en salades of een broodje knakwortel en aan het einde van de middag voor een borrelplank met natuurtlijk een lokaal Vijfheerenlandenbiertje.

Praktische informatie: Je kunt het beste parkeren bij P3 aan de in Vianen (4132 AE Vianen). Dan loop je in 2 min. naar winkelcafé FLINN en de VVV op Voorstraat 13.

Fort Everdingen

Na ons heerlijke kopje koffie, liepen we terug naar de auto. Onze volgende stop was namelijk Fort Everdingen. Een tochtje langs de Lek, die op zichzelf al een prachtig ritje. Fort Everdingen is fort dat werd in de 19de eeuw en onderdeel was van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Tegenwoordig heeft het geen militaire functie meer, maar wordt het gebruikt door bierbrouwerij Duits&Lauret en is het een thuis voor vele soorten vleermuizen. Op die reden is het fort dan ook alleen in de zomermaanden te bezoeken. Om deze populatie niet te verstoren, is de toren gesloten van eind augustus tot en met half april. Zo kunnen de vleermuizen in alle rust overwinteren en voortplanten.

Rondom het fort vind je een 12 hectare natuurterrein met onder andere de beersluis (nee de naam was er al voordat de bierbrouwerij kwam 😉 en een aantal bijgebouwen en legerbunkers. Naar zeggen zou er ook een bever in de fortgracht zitten, maar die hebben we helaas niet gezien. Op het terrein, dat ook onderdeel is van het Goilberdingerpad, een Klompenpad, is er de mogelijkheid om te kamperen, zowel met tent als camper.

Voor nu zijn helaas de rondleidingen en bierproeverijen nog even niet mogelijk, maar wel kun je hier op hun terras al genieten van een lekker biertje of frisje. Voor de kinderen is er een speciale Fortensafari. Een speurtocht met de speurkaart, waarbij ze op zoek gaan naar verschillende vogels, kriebelbeestjes, andere dieren en bomen en planten. Echt een leuk uitje voor het hele gezin!

Praktische informatie: Het adres is Noodweg 2, 4121 KK Everdingen en parkeren is gratis op het terrein van Fort Everdingen.

Pannenkoekenboerderij de Ponthoeve

Terug in de auto reden we nog even een stukje verder voorbij Vianen. Want bij het pontje over de Lek vind je Pannenkoekenboerderij de Ponthoeve, een perfecte stop voor een lekker lunch. Achter de grote koeienstal kun je de auto kwijt. De meiden hadden de kalfjes in de stal meteen gespot. Het leuke is dat de pannenkoekenboerderij zich boven in de boerderij bevindt, waardoor je de mogelijkhied hebt om aan een van de ramen, uitkijkend op de koeienstal, je pannenkoek op te eten. Wij besloten lekker buiten te gaan zitten op het terras. Aan de ene kant kun je dan uitkijken over de rivier met al zijn boten of over de uiterwaarden van de Lek. Waar je ook zit, het uitzicht is prachtig. Voor de kleine kinderen is er een speelhoekje beschikaar.

Zoals het hoort in de Pannenkoekenrestaurant is de keuze reuze! Van hartig tot zoet, maar ook voor niet-pannenkoekliefhebbers zijn heerlijke schotels om uit te kiezen. Mijn favoriete pannenkoek is er eentje met spek, appel en stroop. Je moet wel een goede eetlust hebben, want ze vullen goed! Mocht je de pannenkoek toch niet helemaal opkrijgen, dan pakken ze hem met liefde voor je in, zodat je er later thuis ook nog van kan genieten. Want ook koude pannenkoeken zijn tenslotte heerlijk!

Praktische informatie: het adres is Buitenstad 69, 4132 AB Vianen en er is genoeg parkeergelegenheid bij de Ponthoeve, achter de schuur.

Rondleiding door oude binnenstad Vianen

Terug naar Vianen! Wist jij dat Vianen een historische vestingstad is met ruim 190 rijksmonumenten? Tegenwoordig is Vianen onderdeel van de gemeente Vijfheerenlanden, maar vroeger was het volledig zelfstandig en hoorde het niet bij Holland of Utrecht. Daarom diende het oude stadhuis vroeger dan ook als eigen rechtbank en hoger gerecht. We starten onze rondleiding bij het beeld van Brederode voor de Grote Kerk, te vinden aan het einde van de Voorstraat. Daar werden we opgewacht door dhr. Hans Kluit en zijn vrouw. Zij verzorgen stadwandelingen in Vianen en rondleidingen in de Grote Kerk en kunnen je echt alles vertellen over de historie.

In de Grote Kerk lieten zij ons eerst de grote klok zien die vroeger in de kerktoren hing. Helaas raakte deze beschadigd en moetst worden vervangen. Maar het is een mooi voorbeeld voor hoe groot en zwaar de klokken zijn. Via een minimanquete van de stad in zijn orginele staat, lopen we naar een bijzonder grafmonument van Reinoud III van Brederode (overleden in 1556) en Philippote van der Marck (overleden in 1536). Dit is een zeer bijzonder indrukwekkend graf.

Na de kerk liepen we over de oude stadswallen naar het beginpunt van de trekvaart tussen Vianen en Gorinchem. Via dit kanaal kon er handel worden gedreven met Gorinchem. Zeker in de tijden dat de weilanden modderig waren, konden zo de mensen ook heen en weer reizen.

Het laatste stukje van de rondleiding was over de Voorstraat. Hier staat een oude pomp, die ook geschonken was het Rijksmuseum, maar toch zijn weg weer terugvond naar Vianen. Een ander leuk weetje is de putdeksel die voor het oude stadhuis ligt. Hierop zijn koning Willem Alexander afgebeeld en Koningin Maxima, een klein aandenken aan hun bezoek in 2013.

Rondleiding historische Vianen
Het adres: Voorstraat 110, 4132 AT Vianen.

Restaurant De Vrijstad

We sloten ons dagje Vianen af bij Restaurant De Vrijstad, vlakbij de Grote Kerk. Hier achter het mooie monumentale pand ligt een mooie grote tuin. Bij Restaurant de Vrijstad kun je reserveren voor een lunch of een 3-, 4-, 5- of 6-gangen verrassingsmenu. Een uitdaging die ik altijd graag aan ga in een restaurant. Helaas zitten ze voor de komende zaterdagavonden al vol, dus hielden wij het bij een hapje en een drankje in de tuin.

informatie: adres Voorstraat 101, 4132 AP Vianen

Onder het genot van een lekker koel drankje en natuurlijk een bitterbal, namen wij de dag nog even door. Allemaal waren we zeer verrast over deze mooie plek in Nederland. Het is echt zonde dat iedereen hier langs rijdt, over het knooppunt. Het is zeer aan te raden om een keertje af te slaan en te zien wat er achter dit knooppunt te ontdekken valt. Wij komen zeker nog eens terug voor een bierproeverij of verrassingsmenu. En over 2 jaar is het onze beurt om de familiedag te organiseren en ik denk dat we onze locatie nu alvast gevonden hebben 😉

Met dank aan de VVV van Vrijstad Vianen en Miss Publicity voor het organiseren van deze dag.

Spread the love

2 thoughts on “Ontdek wat er achter het knooppunt Vianen en Everdingen ligt

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.