Giethoorn

Toerist in eigen land – Giethoorn

Zeker tijdens de reisbeperkingen van de afgelopen 2 jaar hebben we ook gezien hoe mooi ons eigen land is. Af en toe toerist zijn in eigen land is dan ook zeker aan te raden. Eén van die plekken die de buitenlanders allang ontdekt hebben, maar wij soms een beetje vergeten zijn, is Giethoorn, het Venetië van het noorden. Gelukkig nodigde Blogger By Nature en Giethoorn Village mij, samen met 20 andere bloggers, uit om de schoonheid van dit mooie stukje Nederland zelf te komen ontdekken. En zelf in wat regenachtig weer is het echt een aanrader!

Giethoorn in het kort

Giethoorn wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd en doet deze naam dan ook echt eer aan. Dit prachtige dorp is namelijk te bezoeken te voet of met een boot. Giethoorn ligt in de kop van Overijssel, tussen Steenwijk en Meppel in. In dit dorp wonen nog geen 3000 mensen, maar meer dan een 100-voud hiervan (350.000) aan toeristen komen hier jaarlijks een kijkje nemen. Het dorp ligt aan het Nationaal Park Weerribben Wieden, wat bestaat uit ruim 6000 hectare aan plassen, rietlanden, moerasbossen, natte weilanden en ander natuurgebied. Doordat er vroeger turf gewonnen werd in dit gebied en door het uitsteken hiervan en voor het transport werden er overal waterwegen gegraven. De meeste huizen zijn dan ook alleen bereikbaar via een brug, hiervan zijn er maar liefst 176, of over het water. Het is dan ook niet zo gek als je iemand tegenkomt die zijn boodschappen per kruiwagen vervoert in het dorp.

Giethoorn ontdekken

Om Giethoorn goed te leren en kennen en ontdekken hadden wij een mooi programma gekregen van Blogger By Nature en GiethoornVillage.com met verschillende leuke plekken in dit authentieke Nederlandse dorp. Natuurlijk gingen we ook varen met een bootje en zouden we een museum bezoeken en een alpacaeiland. Natuurlijk werd de innerlijke mens niet vergeten.

Museum Oude aarde

Onze eerste stop was het Museum de Oude aarde. Op een klein kwartiertje lopen van waar we de auto hadden geparkeerd, liepen we door dit mooie dorp naar het museum. Als sinds 1969 vind je hier de mooiste edelstenen, mineralen en fossielen. René Boissevain (de oprichter van het museum) heeft deze unieke collectie zelf verzameld op zijn vele ontdekkingsreizen. Daarnaast vind je hier ook het grootste ei ter wereld, de Amethist geode uit Brazilië en de versteende boomstam uit Amerika.

Het is een klein, maar fijn museumpje en in de museumshop kun je zelf ook diverse stenen en kristallen kopen. De medewerkers kunnen je precies uitleggen waar de stenen voor staan of welke krachten ze hebben.

Museum de Oude aarde – Binnenpad 43 Giethoorn

Te land, ter zee en te water

Zoals ik al eerder vertelde kent Giethoorn heel veel waterwegen en kun je er ook niet onderuit, een bootje huren hoort er nu eenmaal bij. Omdat er in de zomer wel duizenden bootjes tegelijkertijd door het dorp varen, zijn alle bootjes tegenwoordig fluisterbootjes. Dat is wel zo fijn voor alle dorpbewoners. Ook zijn de wateren vaak eenrichtingsverkeer, dus moet je goed opletten welke kant je op moet gaan. Omdat onze volgende stop bij het alpacaeiland was, moesten wij om het hele dorp heen varen. We hadden niet helemaal goed opgelet en waren iets te ver doorgevaren, waardoor we nog een extra rondje maakte.

Een fluitserbootje huren is dus zeker een aanrader om het dorp goed te verkennen. Ben je zelf niet zo ervaren met het besturen van een bootje, dan kun je er ook voor kiezen om een rondvaart Giethoorn te boeken. Deze zijn er ook met diner aan boord. Leuk voor een uitje met een groter groep of als familiedag.

Helaas hebben wij dit niet gedaan, vanwege de tijd en het weer, maar ook erg leuk is het huren van waterfietsen en daarmee het dorp te verkennen.

sloep huren Giethoorn – Beulakerweg 55 Giethoorn
Aqua Verhuur waterfietsen – Beulakerweg 133 Giethoorn

Alpaca Eiland Giethoorn

Na een gezellig uurtje varen, kwamen we bij het Alpaca Eiland van Arjen, Onno en Labradoodle pup Olly. Op hun eiland bieden zijn ook huis aan hun alpaca rode; Meneer Vermeer, Pablo, Jelle en de dames Ilja, Tessel, en Seychel. Eigenlijk wilde ze er maar met 3 beginnen, maar de dames bleken zwanger, dus al snel was er uitbreiding. Het is mogelijk om met de alpaca’s te knuffelen, maar door de drukte van vandaag met alle bloggers op het eiland, bleef het voor ons bij het voeren van een stukje wortel.

Op het eiland van Arjen en Onno zijn ze ook bezig met het aanleggen van een wandel- en voedselbos. Arjen geeft hier coachingssessies en maakt daarbij ook gebruik van de alpaca’s. Deze dieren zijn namelijk ook erg gevoelig voor hun omgeving, net als paarden. Arjan heeft er goede ervaringen met zijn Alpaca Coaching.

Alpaca Eiland Giethoorn – Binnenpad 143 Giethoorn

Lunchen bij de Italiaan

Op ons programma stond dat wij pizza zouden gaan eten bij de alpaca’s. Helaas gooide het weer wat roet in het eten, want tegen lunchtijd regende het pijpenstelen. We waren graag nog even gebleven bij de gastvrije Arjen en Onno, maar we besloten toch maar naar het restaurant zelf te gaan, waar we warm en droog zaten. Het de hele dag buiten zijn, te voet en in de boot, had ons hongerig gemaakt, dus een heerlijke pizza bij Ristorante Fratelli ging er dus wel in. Zeker de pasta is een aanrader. Deze wordt namelijk aan tafel door een verwarmde kaas gehaald. Hoe lekker is dat.

Ristorante Fratelli – Binnenpad 113 Giethoorn

Shared Diner bij Pergola

Na een gezellige dag op het water, kwamen we als groepen weer bij elkaar voor een gezamelijke rondvaart door Giethoorn. De gids vertelden ons wat meer over het heden en verleden van dit bijzondere dorp, een mooie toevoeging aan de nu al geslaagde dag.

Na de rondvaartboot kregen we een heerlijk shared diner aangeboden bij De Pergola. Dit was de hele dag ook al ons verzamelpunt geweest tussen alle activiteiten door. Hier werden we steeds vriendelijk ontvangen door de eigenaar Bas. Tijdens het eten kregen elke tafel kreeg verschillende plateau’s met daarop groenten en verschillende soorten vlees en vis. Zo kon iedereen kiezen wat hij/zij wilde eten. Een hele gezellige manier van samen eten. Van de andere groep hoorden wij dat ze hier geluncht hadden en dat dat ook erg lekker was geweest.

Hotel Brasserie De Pergola – Ds. T.O. Hylkemaweg 7 Giethoorn

Slapen in een bedstede bij Mooi Oldermarkt

Omdat Giethoorn voor de meesten van ons niet om de hoek ligt (ca. 85 min rijden vanaf Amsterdam) was er voor ons ook een overnachting geregeld in Mooi Oldermarkt, een groepsaccommodatie Giethoorn. Samen met Merel, Lisette en Miriam mocht ik slapen in de slaapzaal met 4 bedsteden. Heel knus en gezellig, maar toch je eigen bedje.

Beneden in de gezamelijke ruimte stond heel veel banken, tafels en een bar. Nadat iedereen even iets comfortables had aangedaan, dronken we samen nog wat gezamelijk. Het was een heel gezellige dag geweest. Ondanks het koude, Hollandse weer, hadden we toch veel gezien en gedaan. Een dagje Giethoorn, kan ik iedereen aanbevelen!

De volgende morgen was er ook ontbijt voor ons en kregen we allemaal een bosje tulpen van Tulip Tours Holland mee naar huis. Dank voor alle goede zorgen Esmee van Blogger by Nature en Kris van GiethoornVillage.com en natuurlijk de gezellige meiden in mijn groep Merel, Lisette, Miriam, Marjolein, Amanda, Lodi en Rosa. Hun blogs over deze persreis in Giethoorn lees je hier ook.

Blogger by Nature Persreis Giethoorn
Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.