silver imac displaying collage photos

Maak je huis future-proof met glasvezel

Je hebt het vast wel voorbij horen komen op de reclame; glasvezel. Op steeds meer plekken in Nederland wordt dit netwerk aangelegd. Het is dé manier om je internet thuis up to speed te maken voor de toekomst. Maar wat zijn de voor- en nadelen en is het moeilijk om aan te sluiten? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Voordelen van glasvezel

Laten we eerst even kijken naar de voordelen van glasvezel:

1. Snelheid

Het is niet voor niets dat het glasvezelnetwerk vaak ook wel ‘het snelste internet’ wordt genoemd. De maximale snelheid is namelijk 1 Gbps, wat staat voor 1000 Mbps. Dit betekent dat je binnen no time online bent, of je nu aan het streamen bent, online gamen of gewoon een filmpje aan het kijken bent.

2. Toekomstbestendig

Steeds meer mensen gebruiken internet voor verschillende toepassingen in huis. Denk aan het streamen van 4K-video’s, virtual reality of het spelen van online games. Maar ook voor ander zaken in huis, zoals het bedienen van de lampen en andere Smart Home-producten. De huidige kabels kunnen deze toepassingen niet aan, maar glasvezel wel. Glasvezel is dus zeer toekomstbestendig en zorgt ervoor dat je huis helemaal future-proof is.

3. Betrouwbaar

Maar misschien het allerbelangrijkste voordeel is dat glasvezel een zeer betrouwbare verbinding is. Dit komt doordat glasvezel een fysieke verbinding is tussen je huis en het internet. Er is dus geen kans op storingen door weersomstandigheden of andere oorzaken. Zeker nu steeds meer mensen vanuit huis werken, is een betrouwbare verbinding erg belangrijk geworden.

De nadelen

En zoals dat voor alles geldt zijn er ook een paar nadelen aan glasvezel. Maar deze nadelen zijn echter relatief klein en kunnen eenvoudig opgelost worden.

1. Prijs

Glasvezel is relatief duur in aanschaf. Dit komt doordat het aanleggen van het glasvezelnetwerk kostbaar is, omdat hiervoor de straten omgelegd moeten worden. Vaak zijn het de telecombedrijven en de gemeente die deze kosten dragen. De prijs voor het aansluiten van je huis op het netwerk is gelukkig vaak wel vrij laag.

2. Beschikbaarheid

Glasvezel is helaas nog niet overal in Nederland beschikbaar. Het aanleggen van het netwerk is echter in volle gang, dus de kans is groot dat het binnenkort ook bij jou in de buurt beschikbaar is. Let maar eens op, of je opeens blauwe strepen op je stoep vindt. Dit is vaak het teken dat er bij jouw in de buurt gekeken wordt hoe de kabels onder de grond zullen gaan lopen.

3. Technische kennis

Aangezien het nog een relatief nieuwe technologie is, is het aan te raden om je huis door een professional te laten aansluiten. Dit is echter niet erg, aangezien het aansluiten van je huis op het glasvezelnetwerk vaak wel gratis is.

Hoe werkt glasvezel?

Nu je weet wat de voordelen en nadelen van glasvezel zijn, is het tijd om te kijken hoe het precies werkt. Glasvezel is een soort dunne kabel die gemaakt is van glas of kunststof. De kabel bestaat uit vele kleine haarachtige draadjes, die ieder afzonderlijk verlichting door kunnen laten. Dit zorgt ervoor dat het ontzettend snel is.

Om je huis aan te sluiten op het glasvezelnetwerk, moet je eerst een aanvraag doen bij een glasvezelprovider. Zij komen dan bij je langs om je huis aan te sluiten op het netwerk. Dit is vaak wel gratis en kan binnen een paar uur geregeld zijn.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.