Mini vakantie tip | Pas-de-Calais; Beaucoup-de-Plaisir

Mini vakantietip | Pas-de-Calais; Beaucoup-de-Plaisir

Voor wie ‘echt’ naar het buitenland wil en toch niet te ver wil reizen is er op zo’n 350 kilometer afstand (gerekend vanaf Utrecht) een perfecte bestemming: Het Pas-de-Calais, het Franse departement waar heden en verleden elkaar ontmoeten. Omdat de meiden 2 studiedagen hadden op school, besloten wij hier naar toe af te reizen voor een mini familieweekendje.

Voor het hele gezin, win-win

Met 2 studiedagen op school hadden we opeens een heel lang weekend. Gelukkig konden wij het op werk ook zo regelen, dat we erop uit konden voor een minivakantie. Maar waar naar toe? We wilde natuurlijk mooi weer, maar ook wat nieuws om te ontdekken. Gelukkig bleek de oplossing relatief dichtbij.

Wanneer je een keuze moet maken waar naar toe te gaan voor een korte vakantie met het hele gezin is er al vaak discussie. De één wil musea bezoeken, de ander naar het strand en de derde ziet zichzelf heerlijk van terrasje naar terrasje gaan. Een bezoek aan Pas-de-Calais biedt wat dat betreft voor elk wat wils. Kustplaatsjes als Boulogne-sur-Mer, Wimereux en Etaples-sur-Mer hebben nog niets van hun charme verloren zoals die er ook in de vorige eeuw was te vinden. Voor lezers van de boeken van Bob den Uyl is het bijna thuiskomen, daar dit voor hem ook een favoriete streek was om rond te reizen en meerdere verhalen spelen zich in deze omgeving af.

.

Tips voor restaurantjes in Pas-de-Calais zijn bijvoorbeeld La Table de Nicolas in het centrum van Boulogne-sur-Mer, L’hôtel Atlantic aan de boulevard van Wimereux of Le Carnot met meer plaatselijke gerechten. Bedenk wel dat ze in Frankrijk pas rond 20.00 uur gaan eten. Vind je dat te laat, haal dan een stokbroodje en wat kaas bij de supermarkt en eet lekker op het stand. De kade van Wimereux heeft heerlijke plateautjes om op te zitten en te eten. In het kleine zeemeertje kunnen de kinderen nog heerlijk zwemmen.

.

Een grijze en witte neus aan de Opaalkust

Wat niemand natuurlijk mag overslaan, wanneer je aan de Opaalkust van Frankrijk bent, is natuurlijk een bezoek aan ‘Les deux Caps’: Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez. Dit ruige stukje natuur toont hoe de elementen de kust van de Pas-de-Calais hebben gevormd. Met een beetje geluk zie je hier nog zeehonden die af en toe dicht bij de kust komen.

.

Een bezoek aan het Maison du site des es Deux-Caps in Audinghen geeft een mooie indruk van wat hier allemaal is te vinden. De kleine tentoonstelling is zeer interactief en in het Nederlands. Door middel van leuke quizen en spelletjes kun je samen met de kinderen meer leren over onder andere de flora en fauna van Pas-de-Calais.

.

Boven vind je ook nog veel leuke weetjes en feitjes over de aanleg van de Eurotunnel, de trein die onder de zee rijdt van Calais naar Dover. Let wel op dat het centrum tussen de middag gesloten is. Maar geen nood, want om de hoek zit een leuk eettentje voor de lunch.

Keuze genoeg voor de kinderen in Pas-de-Calais!

Nausicaá

Wel eens een gevlekte adelaarsrog of een Pacifische zeenetel van dichtbij gezien? In Boulogne-sur-Mer bevindt zich Nausicaá, het grootste aquarium van Europa. Met 58.000 dieren vanuit alle wereldzeeën kom je vast wat tegen dat je nog nooit eerder hebt gezien.

.

Dit aqaurium heeft een basin van 60 m. lang en 35 m. breed! Deze is gemaakt naar het model van het eiland Malpelo, bij de kust van Colombia. Door een glazen wand, zo groot als een bioscoopscherm heb je een meesterlijke kijk op deze onderwaterwereld. Je bent zo een dag kwijt aan het bezoek aan Nausicaa. Zeker een aanrader is om een tour achter de schermen bij te boeken. Dan pas zie je hoe groot het bassin is en zie je ook hoe de mantarog  gevoerd wordt. Lees hier alles over ons bezoekje aan Nausicaa.

Chateau d’Hardelot

Ben je wat romantischer ingesteld, dan is een bezoek aan het Chateau d’Hardelot misschien een mooi alternatief. Gebouwd op fundamenten uit 1222 is dit (mini)kasteel voltooid in het midden van de 19e eeuw. Bij de kassa kun je een audio tour krijgen. Bij deze ‘pen’ hoort ook een kaart met afbeeldingen. De kinderen zagen dat als een leuke speurtocht en gingen op zoek naar de plaatjes. Door met de pen op het plaatje te klikken, hoorden ze alles over de geschiedenis van het kasteeltje en zijn gasten (zoals bijvoorbeeld Charles Dickens, die graag een bezoekje bracht aan Pas-de-Calais).

.

Maréis, het ontdekkingscentrum voor de zeevisserij in Pas-de-Calais

In Etaples-sur-Mer vind je Maréis, het ontdekkingscentrum voor de zeevisserij. Het is een kleine tentoonstelling over alles wat met de visserij uit de streek van de Pas-de-Calais te maken heeft. Via een ludiek parcours kom je zo alles te weten over het beroep van de zeevissers. Er zijn boten nagemaakt, je leert knopen als een zeeman en je ziet de vissen (levend) die in de zee hier zwemmen. Maar het mooiste vonden mijn dochters het bassin op het einde waar je de roggen mag aaien.

.

En tot slot, varen!

Wanneer je aan de kust bent van Pas-de-Calais en er zoveel is te zien wil je natuurlijk ook de zee op om het vanaf die kant eens te bekijken. Een boottocht op de Baie de Canche vanuit Étaples-sur-Mer is een belevenis op zich. Zeehonden die een lekker plekje hebben gevonden op de vele zandbanken en een overdaad aan trekvogels in de monding van de rivier de Canche die hun toevlucht hebben genomen tot het nabijgelegen natuurreservaat.

.

Voor de liefhebbers is het zelfs mogelijk om de boottocht te combineren met een culinair evenement waarbij aan boord kan worden genoten van de ‘fruits de mer’. De bewoners verwelkomen u graag. Of zoals zij het zeggen: Les habitants sont heureux de vous accueillir! Zelf hebben we na afloop lekker geluncht bij het restaurant in de jachthaven Planète Océan. Naast heerlijke visgerechten, heb je ook uitzicht op de monding van de rivier.

Pas-de-Calais, bien sûr

Veel meer informatie over deze mooie omgeving in Noord Frankrijk vind je op de website van Pas-de-calais Toerisme. Wil je weten waar je goed kunt overnachten in de omgeving? Lees alles over ons verblijf bij Holiday Suites.

Spread the love

17 thoughts on “Mini vakantietip | Pas-de-Calais; Beaucoup-de-Plaisir

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.