Ben je op zoek naar een leuke mini citytrip en wil je eens iets heel anders proberen, dan kan ik je zeker Kortrijk in België aanbevelen. Ik mocht een aantal weken geleden mee op persreis samen met Timo To Momo. De uitgeverij mo’media heeft namelijk een nieuwe gids over Lille, waarin ook leuke routes en tips over Kortrijk zijn opgenomen. Wij mochten een aantal van deze tips zelf beleven en daar vertel ik je graag over.
Kortrijk
Kortrijk is een mooie stad in de provincie West-Vlaanderen in België, gelegen aan de oevers van de rivier de Leie. De stad heeft ongeveer 76.000 inwoners en is daarmee de op vier na grootste stad in West-Vlaanderen. Kortrijk heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad was in de Middeleeuwen een belangrijk handelscentrum en heeft nog steeds een aantal prachtige historische gebouwen, zoals het Belfort, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Broelmuseum. Vandaag de dag is Kortrijk een bruisende stad met een levendig centrum en veel winkels, restaurants en cafés.
Vervoer
Vanuit Nederland ligt Kortrijk op 3 uur (230km) rijden vanuit Utrecht. Kortrijk niet ver van steden als Gent, Brugge en Lille. Daarnaast is Kortrijk ook zeer goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zelf heb ik namelijk de trein genomen. Dit maakt Kortrijk dan ook een populaire bestemming voor zowel toeristen als zakelijke reizigers.
In het centrum van Kortrijk is alles prima op loopafstand te doen, maar ik zag ook in de stad leenfietsen staan, die je met een app kunt ontgrendelen en kunt gebruiken. Heel handig!
Verblijf in Hotel Damier
Tijdens mijn verblijf in Kortrijk mocht ik overnachten bij Hotel Damier (Grote Markt 41) Dit hotel op slechts 5 minuten lopen vanaf het station, zeer centraal in de stad en aan de Grote Markt. Zeer goed e doen dus om te lopen met mijn koffers bij Eminent. Het historisch hotel dateert uit de 14e eeuw en is daarmee een van de oudste hotels van België. Het heeft dan ook een rijke geschiedenis en heeft door de jaren heen vele beroemde gasten mogen verwelkomen, waaronder de Belgische koning Leopold II en de Franse schrijver Victor Hugo. Het hotel is daarnaast ook bekend vanwege de rol die het heeft gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1918 werd het hotel gebruikt als hoofdkwartier van de geallieerde troepen tijdens het bevrijdingsoffensief van de Westhoek.
Het hotel heeft door de jaren heen verschillende renovaties ondergaan, waaronder recent ook voor een deel van de kamer. Het hotel telt nu 65 kamers. Het interieur van het hotel is elegant en luxueus, met veel aandacht voor detail. De kamers zijn voorzien van moderne faciliteiten zoals airconditioning, gratis wifi en flatscreen-tv’s.
Stadswandeling met Gids
Om de stad beter te leren kennen, kregen we eerst een stadswandeling met een gids. Vanwege de lange geschiedenis van de stad is er natuurlijk veel te zien en te vertellen. Het leuke rondleiding met een plaatselijke gids is dat je de stad meteen beter leert kennen, dan als je er toch op je eentje op uittrekt. Ook kom je zo op bijzondere plekken, die anders misschien voor andere gesloten blijven. Hieronder een paar van de hoogtepunten van onze stadswandeling door Kortrijk.
Stadhuis
Helaas had ik vertraging met de trein, waardoor ik het eerste deel van de rondleiding miste, maar ik hoorde dat de groep als eerste de historische zalen van het stadhuis hadden bezocht, met zijn prachtige schouwen en muurschilderijen. Deze zijn niet altijd toegankelijk voor het gewone publiek.
Broeltorens
Gelukkig kon ik aanhaken bij de Broeltorens. Deze twee middeleeuwse torens torens zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad en bevinden zich aan weerszijden van de Leie. De brug tussen de torens wordt de Broelbrug genoemd en vormt een belangrijke verbinding tussen de twee delen van de stad. De Broeltorens werden gebouwd in de 13e eeuw als verdedigingstorens om de stad te beschermen tegen indringers. In de loop der jaren hebben de torens verschillende functies gehad. Zo werden ze gebruikt als gevangenis, als opslagplaats voor buskruit en als woonhuis voor de stadswachter. Tegenwoordig zijn de torens opengesteld voor publiek en worden ze gebruikt voor tentoonstellingen en evenementen.
Begijnhof Sint-Elisabeth
Via een paar mooie oude straatjes, mooie groene parken en gezellige pleintjes kwamen we bij het Begijnhof Sint-Elisabeth. Dit begijnhof werd opgericht in de 17e eeuw en is vernoemd naar de heilige Elisabeth van Thüringen, de beschermheilige van de begijnen. Deze mooie hof is een van de best bewaarde begijnhoven van België en is daarom erkend als UNESCO-werelderfgoed. Het begijnhof is gebouwd rondom een centrale binnenplaats en bestaat uit 40 witgekalkte huisjes en een aantal kapelletjes en andere gebouwen.
De begijnen waren katholieke vrouwen die een leven van eenvoud en dienstbaarheid leidden en samenwoonden in begijnhoven. Het Begijnhof Sint-Elisabeth was oorspronkelijk bedoeld voor begijnen die werkzaam waren in de textielindustrie in Kortrijk. De begijnen woonden in de huisjes en werkten in de textielfabrieken en als dienstmeisjes voor welgestelde families in de stad.
Tegenwoordig is het Begijnhof Sint-Elisabeth een rustige en vredige plek waar bezoekers kunnen genieten van de mooie architectuur en de serene sfeer. De huisjes zijn nog steeds bewoond door particulieren, maar een aantal van de gebouwen zijn opengesteld voor publiek, waaronder de Sint-Annakapel en het Begijnhofmuseum.
Lunch bij Vesper
Na de stadswandeling was het tijd om even rustig te gaan zitten en samen te eten. Dit deden we bij Vesper (Voorstraat 34) een restaurant in het centrum van Kortrijk. Het restaurant is gevestigd in een historisch pand en heeft een eigentijdse inrichting met veel licht en ruimte. Het menu van Vesper is gebaseerd op lokale en biologische ingrediënten en biedt een mix van klassieke en vernieuwende gerechten. We hebben hier heerlijk gegeten en is echte een aanrader. De gerechten waren net zo verrassend als de namen deden vermoeden. Neem hier een kijkje in de menukaart.
Naast het restaurant biedt Vesper ook een cocktailbar die bekend staat om zijn creatieve cocktails en ambachtelijke gin-tonics. De bar is geopend van woensdag tot en met zaterdag en is een populaire plek voor een drankje voor of na het diner.
Ook goed om te weten is, dat tegenover Vesper, de beste ijssalon van Kortrijk zich bevind. Wij stopte hier even voor een lekker ijsje.
Varen op de Leie
Het middagprogramma bestond uit een boottocht over de Leie. Deze rivier speelde een grote rol in de geschiedenis van Kortrijk en was een belangrijke bron van inkomsten voor de stad in de middeleeuwen. In de 19e eeuw werd de Leie gekanaliseerd, waardoor het gemakkelijker werd om goederen te transporteren. Vandaag de dag wordt de Leie nog steeds gebruikt voor het transport van goederen, maar het is ook een belangrijke toeristische attractie. Langs de oevers van de rivier zijn er veel restaurants en cafés waar bezoekers kunnen genieten van het uitzicht op het water. Zeker als je een keer de stad van uit een ander perspectief wil zien is een een rondvaart Met de Keper een aanrader.
Street Global Food Kitchen
Nadat iedereen zich wat had opgefrist in het hotel, was het tijd voor het diner. Hier voor gingen we naar Street Global Food Kitchen (Handboogstraat 16). Dit restaurant heeft gerechten op de kaart staan uit verschillende delen van de wereld, zoals India, Thailand, Vietnam, Mexico en de Verenigde Staten. De inrichting is erg gezellige en modern en er heerst een ontspannen sfeer. We hebben er heerlijk gegeten en gedronken met z’n allen.
Museum 1302 in Onze-Lieve-Vrouwekerk
Dat het jaartal 1302 een belangrijke rol speelt in de Vlaamse geschiedenis, hadden we al gehoord tijdens de stadswandeling, maar in het Museum 1302 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, kregen we de volledige uitleg.
1302 refereert aan de Guldensporenslag van 11 juli 1302. De aanleiding van de Guldensporenslag was een conflict tussen de Vlaamse steden en de Franse koning Philippe IV. De Franse koning wilde de macht van de Vlaamse steden beperken en probeerde hen te onderwerpen. De Vlaamse ambachtslieden en edelen kwamen in opstand en vormden een leger om de Franse troepen te bestrijden. Tijdens de slag wisten de Vlamingen de Fransen te verslaan, ondanks dat ze in de minderheid waren. Het Vlaamse leger was beter georganiseerd en maakte slim gebruik van de omgeving en de natuurlijke obstakels om de Franse cavalerie te neutraliseren. Na de slag werd de macht van de Vlaamse steden in de regio versterkt en werd de Guldensporenslag gezien als een belangrijke mijlpaal in de Vlaamse strijd voor autonomie en vrijheid.
Het museum is afgelopen juli verhuisd naar Onze-Lieve-Vrouwekerk en is nu een interactieve en multimediale tentoonstelling, die je meeneemt langs alle belangrijke punten van de geschiedenis van de Guldensporenslag. Het heeft verschillende tentoonstellingsruimtes waarin de gebeurtenissen en de impact van de slag worden uitgelegd. Ga ook zeker de film over de slag zien. In een aparte zaal wordt het hele verhaal van de slag vertelt aan de hand van geprojecteerde glas in lood ramen. Zeker ook erg leuk voor de jongere bezoekers.
Verder zijn er ook originele voorwerpen uit de middeleeuwse periode te zien, zoals wapens, kleding munten en gulden sporen. Deze staan symbool voor deze slag, omdat de Bretoense huursoldaten deze meenamen na de slag af trofee van de gedode Fransen soldaten.
Maar het hoogtepunt van de tentoonstelling is De kist van Oxford (Courtrai Chest). Op deze kist is één van de oudste voorstellingen van de Guldensporenslag te zien en dateert van kort na 1302. Het New College van Oxford geeft de kist voor één jaar in bruikleen aan de stad.
Beklimming St. Maartenstoren
Een echts must-do als je in Kortrijk bent, is het beklimmen van de St. Maartenstoren. Deze toren is een van de beroemdste bezienswaardigheden. De toren is gebouwd in de 14e eeuw en diende oorspronkelijk als de klokkentoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Later werd het gebruikt als een uitkijktoren om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Het is dus ook mogelijk om zelf van het prachtig uitzicht op de stad en de omgeving te genieten. Je moet wel goed ter been zijn, want het zijn 246 treden (ja zelf geteld) die je naar de top van de toren brengt. De beklimming is weliswaar vrij steil, maar het uitzicht dat je krijgt zodra je boven bent, is de inspanning meer dan waard. Vanaf de top kun je de hele stad overzien, en op heldere dagen kun je zelfs de nabijgelegen steden en dorpen zien.
De KleinKeuken
Na het beklimmen van de toren, hadden we nog wat vrije tijd om even te shoppen. Kortrijk heeft namelijk heel veel leuke kleding- en interieur winkels. Natuurlijk kochten we ook wat echte Belgische chocolade voor thuis. Ter afsluiting van ons programma in Kortrijk kwamen we nog even gezellig samen bij het restaurant vegetarische Kleinkeuken (Budastraat 8) in het centrum van Kortrijk. We hadden veel geluk met het weer, dus konden we gezellig samen aan een lange tafel buiten zitten. De gerechten zagen er allemaal prachtig uit en smaakt ook heerlijk. Voor de terugweg nam ik ook nog even een stukje wortelcake mee, want ik hoorde dat dat echte de allerlekkerste was van heel Kortrijk en mss wel België.
Timo to Momo in Kortrijk
Ik kan niet anders zeggen dat ik zeer verrast was door de veelzijdigheid van Kortrijk. Deze stad is zeker een aanrader voor een mini citytrip. Het heeft alles wat je zoekt, een rijke geschiedenis, mooie gebouwen, leuke winkels en heerlijk eten. De stedentrip is zeker ook een aanrader als je met kinderen op pad bent. Vlak buiten het centrum van Kortrijk vind je ook het subtropisch zwemparadijs LAGO Kortrijk Weide, ideaal als het weer wat minder is. In de gids van Timo to Momo Lille + Kortrijk vind je nog veel meer leuke tips en mooie wandelroutes. Neem deze dus zeker mee als je Kortrijk wilt gaan bezoeken.
Lees ook over andere Citytrips: