Weekoverzicht | Never a dull moment week 26 -2019

Weekoverzicht | Never a dull moment week 26 – bijkomen in La France

Nog 4 weken te gaan tot aan de zomervakantie. De drukte van vorige week hakte er bij de meiden beste wel in, want beiden bleven een (half) dagje ziek thuis. Gelukkig was het deze week maar een korte week op school, want ze hadden 2 studiedagen. Deze benutten we goed voor een minivakantie naar de Opaalkust in Frankrijk, waar we een dagje naar Nausicaa gingen, veel leerden over de visserij en een mooi kasteeltje bezochten. Uiteraard was er ook tijd voor het strand. Zo kunnen we opgeladen de laatste schoolweken weer aan.

Weekoverzicht | Never a dull moment week 26 -2019

Zondag 23 juni

Ik werd al vroeg wakker gemaakt door Kleine Zus. Ze had pijn in haar keel van het hoesten, hoofdpijn en buikpijn. Samen zijn we maar beneden op de bank gaan liggen. De drukte van vorige week had toch een beetje zijn tol geëist. Vaak als ze zo moet hoesten, moet ze ook overgeven. Voor de zekerheid had ik maar alvast een emmertje gepakt en dat was niet voor niets.

De yogales sloegen wij maar over en zo kon ze ook nog een beetje bijslapen. Tegen het middaguur werd ze weer wakker, spugen hoefde ze gelukkig niet meer, maar had nog wel hoofdpijn. Omdat ze ‘s middag heel graag naar het circusfeestje van haar vriendinnetje wilde, stelde ik een paracetamol voor. Normaal zegt ze altijd nee daarop, maar nu wilde ze het toch wel proberen. Na een frisse douche en schone kleren, knapte ze gelukkig op en kon ze gaan.

Aan het einde van de middag mochten wij haar weer ophalen en kregen alle ouders eerst nog de circusact te zien, waar de kinderen de hele middag hard op hadden geoefend. Kleine zus was helemaal vrolijk en hing in de doeken en liep over het touw. Ze hadden het erg naar hun zin gehad.

Omdat het vandaag een mooie zomerse dag was, sloten we deze lekker af met een BBQ. Heerlijk om weer buiten te kunnen eten en tot laat te blijven zitten.

Maandag 24 juni

Kleine Zus was gelukkig niet meer ziek geworden, dus kon gewoon naar school. Maar op weg naar school klaagde Grote Zus nu over buikpijn. We spraken af dat ze het zou proberen en anders naar huis zou komen. Rond het middaguur belde ze inderdaad dat ze liever naar huis kwam. Ik moest werken, maar Papa’s Liefste was gelukkig wel thuis.

Uit mijn werk haalde ik Kleine Zus uit school en spraken we af vandaag even met niemand te spelen voor de nodige rust. Het weer was lekker buiten, dus vulde ik de badjes met water en haalde de waterpistolen te voorschijn. In de sloot achter ons huis spotte ik een heel grote karper. Zo’n grote had ik nog niet eerder in de sloot gezien.

Na het eten fietste ik de stad nog even in. Daar had ik afgesproken met 4 vriendinnen om samen naar de film te gaan. Op een warme dag als deze een heerlijke verkoeling. We zagen Aladdin. Mooie film, maar iets te musicalachtig voor mij.

Dinsdag 25 juni

Vandaag was er ook weer een warme dag voorspeld. Op het programma stond een uitnodiging voor een minivakantie met de HEMA. Een betere dag hadden ze niet kunnen uitkiezen hiervoor. We moesten ons melden op het kantoor van het PR-bureau in Amsterdam. Vanaf daar zouden we met speciaal vervoer vertrekken. Ik had gedacht met een boot, omdat het adres in IJburg was, maar toen ik de straat in liep, zag ik 4 pastelgekleurde Volkswagenbusjes staan met daarop het HEMA-logo.

Ik was mooi op tijd, dus het was even wachten op de andere medereizigers. Voor het eerst in lange tijd was ik op een event waar ik niemand anders kende. Altijd toch een beetje spannend. Pas toen we de busjes instapten, kregen we te horen waar we naar toe gingen; het strand in Castricum.

Aan het strand werden we door de PR-dames van de Hema ontvangen in de strandtent Zoomers. Voor ons hadden ze meegenomen hun nieuwe seizoensassortiment wijnen, drankjes, chipjes, zonnebrand en outdoorspullen zoals kussentjes, plaids, speelgoed en luchtbedden. Na een korte uitleg, mochten we alles proeven en genieten van de mooie zomerse dag. Lees hier meer over het hele assortiment

Tegen 18.00 uur reden we weer terug in de busjes naar Amsterdam. Ik was een beetje later dan verwacht weer op het station in Leiden en had daardoor geen tijd meer om naar huis te gaan om mijn fiets te lenen. Omdat ik toch de volgende dag weer hier moest zijn om te werken in het LUMC, besloot ik eens een OV-fiets te huren. Ideaal!

Nu was ik mooi op tijd voor mijn borreldate met vriendinnen. We hadden geluk met dit weer dat we nog een tafeltje wisten te bemachtigen. Omdat ik nog niet gegeten had, bestelde ik meteen een Pokebowl erbij.

Woensdag 26 juni

Kleine Zus werd wakker met een flinke hoest, geen stem en buikpijn. Vandaag mocht zij daarom maar een dagje thuisblijven. Ik moest wel naar school, want ik ben op woensdagochtend leesmoeder. Daarna fietste ik door naar het LUMC, waar ik eerst mijn OV-fiets weer terugbracht naar het station. Vandaag ook meteen mijn nieuwe Zeeman Sneakers aan. Ze waren gisteren bezorgd en vandaag niet te warm om ze te dragen.

Na een paar uurtjes werken nam ik de bus naar huis en begin ik vast met de voorbereidingen van onze trip naar de Opaalkust in Frankrijk. De meiden waren nu namelijk 2 dagen vrij van school ivm studiedagen. Een mooi moment voor een klein tripje. Vorig jaar hadden we dat ook gedaan. Ook naar Bourloge-sur-mer en dat was heel goed bevallen.

Donderdag 27 juni

Omdat onze eindbestemming maar 4 uurtjes rijden is, hadden we ‘s ochtend geen haast en konden we rustig de laatste spullen inpakken en het huis opruimen. Vrijdag zou gewoon de schoonmaker komen, dus moest alles wel een beetje aan kant zijn. Tegen het middaguur stapten we in de auto.

Het is een prima ritje naar Frankrijk en halverwege stopten we even in Brugge om de benen te strekken met een wandeling door het centrum van deze mooie stad. We keken even binnen bij de Onze-Lieve-Vrouwenkerk en stopten om wafels te eten.

In Frankrijk mochten we overnachten bij HolidaySuites in hun nieuwste appartementenhotel, midden in het stadje Bourlonge-sur-Mer, aan de haven. Dit complex was vorige week pas geopend. We sliepen op de 4e etage en konden vanuit ons raam mooi de haven en de zee zien. Ook Nausicaa was te zien. We hoefden daar dus morgen niet met de auto naar toe.

Omdat het ondertussen wel weer etenstijd was, liepen we alvast richting Nausicaa, want we wisten van vorig jaar dat daar diverse restaurantjes in de buurt waren. Overal stonden heerlijke mosselen op het menu!

De minigolf werd ook meteen gespot door Kleine Zus. Vorig jaar was daar geen tijd meer voor, maar we hadden haar beloofd dat als we terug zouden komen, we ook zouden gaan minigolfen. Aan deze belofte zaten we dus vast voor morgen.

Vrijdag 28 juni

We werden heerlijk wakker en we konden beneden bij de receptie ons ontbijt ophalen. Nadat we helemaal klaar waren, liepen we langs de kade naar Nausicaa. Toen ik een vogel aan de meiden wilde aanwijzen, bleek het geen vogel maar een zeehond! Helaas dook die weer onder toen ik mijn camera had gepakt. Later hoorden we dat zeehonden maar zelden in de haven van Bourlounge zwommen.

In Nausicaa konden we ons melden bij de VIP-entree. Hier werden we ontvangen en kregen naast onze tickets ook een audioguide mee. Deze pen lijkt erg op een TipToi-pen. Door met de punt te drukken op een speciaal plaatje, vertelt een stem aan de andere kant van de pen je alles over wat je ziet. Deze audiogidsen is er ook in het Nederlands en kosten €3 extra.

Als eerste liepen we door de expositie Op Volle Zee. Je daalt de diepte in om vervolgens om het megagrote bassin van 16x35m en 8m diep te lopen. Naast de kleinere aquariums zie je ook steeds een stukje van deze grote tank. Uiteindelijk kom je uit in een zaal met een wand van 5x20m en zie je de haaien, vissen, roggen en een heel grote Reuzemantarog zwemmen. Echt spectaculair!

Voordat we naar de andere expositie gingen, was het tijd voor een lunch in het museumrestaurant. Maar niet te lang, want er is zoveel te zien, dat we snel door wilden. Als eerste naar de pinguïns. Hier waren we ook precies op tijd voor een 4D-film over de invloeden van de mens en global warming op de oceaan. We voelden de wind en de spetters van de zee.

Om 15.30 uur moesten we ons weer melden bij de informatiebalie voor een kijkje achter de schermen. Daar stond ook de mevrouw van het toerismecentrum Pas-de-Calais met meer informatie over de plannen voor het weekend. Ze had nog wat leuke tripjes voor ons gepland staan.

De toer met een kijkje achter de schermen is in Nausicaa gewoon bij te boeken, maar vandaag waren wij alleen. Heel fijn natuurlijk! We kregen een Engelssprekende gids mee die ons alles kon uitleggen. De toer begon boven aan het grote bassin. Nu zag je pas goed hoe groot het eigenlijk was. Ze liet ons zien hoe de vissen en haaien gevoerd werden, hoe ze zelf koraal kweekten en het water zelf konden zuiveren zonder chemicaliën. Ook nam ze ons mee naar de keuken waar alle vis en plankton voor de vissen werd klaargemaakt. De meiden vonden het er maar koud en stinken.

Bij de kwallen mochten we op kraamvisite. In een aparte kamer werden alle babykwallen verzorgd totdat ze oud genoeg waren om in een groter aquarium te zwemmen.

In totaal zijn er 25 duikers in dienst van het aquarium om de vissen te verzorgen. In het hok waar alle pakken hangen, liet ze ons ook een paar haaientanden zien. De duikers vinden deze soms op de bodem. De meiden waren helemaal verrast toen ze allebei een tand mee naar huis kregen.

Maar het allermooiste was dat we precies op tijd waren om te zien hoe de Reuzemantarog gevoerd werd. Hiervoor kwam hij vlak onder het wateroppervlak zwemmen om vervolgens 4 kg aan voornamelijk plankton en groenten te krijgen. Echt heel gaaf om zo van dichtbij te zien. Bij het afscheid van onze gids kregen de meiden ook nog een diploma mee. Dit is echt een aanrader om te doen, mocht je Nausicaa bezoeken.

Voordat het aquarium dicht ging hadden we nog precies genoeg tijd om te gaan kijken bij de grote haaien, schildpadden en zeeleeuwen. Er is zoveel te zien hier, dat je makkelijk de dag vult.

Nadat de deuren van Nausicaa achter ons sloten, was het tijd om de belofte aan Kleine Zus in te lossen en speelde we een potje minigolf. Gelukkig was de temperatuur al een beetje gezakt en was het buiten erg aangenaam.

Voor het avondeten was er een restaurant voor ons gereserveerd in het naastgelegen dorpje Wimereux. In de hoofdstraat werden we verwacht bij Le Carnot. De meiden bestelden het kindermenu met worstjes. Deze waren, zoals zij dat noemen heilig, zo lekker. Wij hadden een prima burger met steak en canard met een lekkere ijsje na.

Terug in ons appartement dook iedereen meteen zijn bedje in, want morgenvroeg zouden we een boottochtje gaan maken.

Zaterdag 28 juni

Ik dacht dat het ontbijt was inbegrepen, maar we hadden gisteren een formuliertje daarvoor moeten afgeven. Helaas, maar er was nog genoeg over van gisteren.

Dat was niet het enige dat niet helemaal goed liep deze ochtend. In de persmap stond namelijk de naam van de boot, maar dat bleek ook de naam van een dorpje te zijn. We waren dus mooi op tijd, maar op het verkeerde punt. Snel reden we naar het juiste dorpje, Etaples. Daar zouden we na de boot een bezoekje brengen aan Mareis, het ontdekkingscentrum voor de Zeevisserij. Daar konden we ook onze boottochtje gelukkig overboeken naar morgen.

In het museum leerden we alles over de verschillende manieren van vissen. Voor de Coquilles gebruiken ze andere netten dan voor krabben en scholvis. De meiden konden oefenen met knoppen maken en zelf in de vissersboot kijken. Maar het mooiste was het bassin met roggen die je mocht aaien. Dat kon gisteren ook in Nausicaa, maar toen durfden ze niet. Maar na de eerste aanraking konden ze er geen genoeg van krijgen. In plaats van een hond willen ze nu een rog thuis als huisdier.

Voor de lunch gingen we naar een restaurant in het zelfde dorpje, Planete Ocean. Omdat het zo warm was vandaag bleven we daar lekker in de schaduw op het terras een tijdje zitten. We hadden mooi uitzicht over de monding van de rivier naar zee. Hier zouden we morgen ook op de boot stappen.

Nadat de ergste warmte voorbij was, reden we naar het volgende dorpje Hardelot. Hier staat een schattig klein kasteeltje met een mooi theater ernaast. Deze was helaas voor ons gesloten, maar in het kasteel konden we rondkijken, ook weer met zo’n handige audiogids. De meiden gebruikte het boekje als een zoekplaatjesspeurtocht en wilden eigenlijk helemaal niet meer weg.

Omdat het al weer een beetje tegen etenstijd aan liep, reden we nog even langs een supermarkt voor stokbrood, kaas en wat te drinken. Dit namen we lekker mee naar het strand van Wimereux. Dit stukje strand hadden we vorig jaar al ontdekt. Je kunt er namelijk lekker op plateaus van de boulevard zitten en er is een zeemeertje gemaakt. Hier is heb je geen last van de golven, is het water een stuk warmer en minder diep. Het was alleen vandaag wel een stuk drukker dan vorig jaar.

We bleven lekker lang tot de zon bijna onderging en de vloed opkwam. Dat gebeurt hier vrij snel, dus het is een leuk schouwspel om te zien hoe de zee mensen verrast. Lekker rozig van de avondzon doken we na terugkomst lekker snel allemaal ons bedje in.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.