Wat zijn de voordelen van babyzwemmen?

Wist je dat kinderen het beste kunnen leren zwemmen als ze een jaar of 7 – 8 zijn? Hun motoriek is dan tegen die tijd beter ontwikkeld en dat betekent dat het de ideale leeftijd is om snel te leren zwemmen. Ook hebben ze meer kracht om de zwemlessen vol te houden. Het betekent ook vaak dat kinderen hun diploma’s A en B achter elkaar halen. Maar toch is het al zinvol om op jonge leeftijd te gaan babyzwemmen. Vandaag leg ik uit waarom.

Wat zijn de voordelen en tips bij babyzwemmen?

Leren zwemmen

Zwemmen moet je aanleren. Dit in tegenstelling tot lopen, praten of tekenen. Zwemmen moet zoals fietsen geleerd worden. Moeilijkheid bij zwemmen is dat benen en armen afzonderlijk van elkaar moeten worden bewogen. Deze motorische ontwikkeling vereist een bepaalde leeftijd. Kinderen onder de zes jaar hebben moeite om geconditioneerd de bewegingen die vereist zijn te verrichten. Naast bewegen is ook zelfvertrouwen en concentratie nodig. Veel kinderen moeten eerst watervreesvrij worden gemaakt. Overheerst de angst, dan is het beter om te wachten met het kind te leren zwemmen.

Lees ook: Puddle Jumpers & SwimFin voor veiligheid en fun in het zwembad

Babyzwemmen

Het fenomeen zwemlessen voor baby’s bestaat al decennialang. Vanaf de eerste inenting met twaalf weken kan iedereen het doen. Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek van de kinderen, die zich in het water vrij kunnen bewegen. Hiervoor zijn speciale babyzwemprogramma’s waarbij onder begeleiding in groepsverband wordt ‘gezwommen’. Babybaden hebben een temperatuur van 33 graden. Door te baden maakt je kleine op speelse wijze kennis met het water.

Voordelen van babyzwemmen

Babyzwemmen is goed voor de groei van je baby. Zo heeft het een positieve invloed op de hart- en bloedvaten en het verkleint de kans op infecties. Verder bevordert het de motorische ontwikkeling, coördinatie en waarneming. Je kleintje leert dat hij op eigen kracht kan voortbewegen.

Mocht blijken dat het kindje moeit heeft met deze motorische ontwikkelingen dan kan extra hulp worden in geschakeld bij bijvoorbeeld Fysiotherapie Culemborg. Zij hebben speciale kinderfysiotherapeuten in dienst, die opgeleidt zijn om kinderen tussen 0-18 jaar te helpen om hun bewegingsvaardigheden te verbeteren en te ontwikkelen.

Maar babyzwemmen wordt jonge ouders ook aangeraden omdat het contact tussen ouder en kind er veel inniger door wordt. Moeder en kind zijn allebei in beweging en het samen zwemmen bevordert de band tussen ouder en kind.

Tips voor babyzwemmen

Kleed je thuis zelf al om, voordat je naar het zwembad gaat en trek kleding aan die je makkelijk aan en uit kunt trekken, denk daarbij aan een jurk of jumpsuit. Je wilt namelijk zo snel mogelijk uit het kleedhokje zijn met je baby. Neem de Maxi-Cosi mee het hokje in, zodat je daar je baby veilig in kunt vastzetten, terwijl jij je omkleedt.

Voor het zwemmen met je baby zijn er speciale zwemluiers verkrijgbaar. De baby zal tijdens het baden natuurlijk kunnen plassen of zelfs poepen. Deze speciale luiers zullen die opvangen, dat is wel zo fijn voor iedereen. Het beste is om de luier en zwembroekje of pakje net voor het zwemmen aan te doen. Vaak zijn er in de zwembeden speciale aankleedtafels aanwezig om je kindje aan en uit te kleden.

Heb je de mogelijkheid om te douchen doe dat dan meteen na het baden. Het babyzwemmen is voor een kleintje behoorlijk inspannend. De programma’s zijn daarom ook maximaal 30 minuten. Je zult zien dat je baby al slaapt, voordat jullie thuis zijn. Het zou dan zonde zijn om je baby dan weer wakker te moeten maken.

Wanneer ging jij voor het eerst zwemmen met je kindje?

Uitgelichte foto van Shutterstock

Spread the love

3 thoughts on “Wat zijn de voordelen van babyzwemmen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.