The HISTORY Channel serie U-Boat Wargamers

The HISTORY Channel serie U-Boat Wargamers

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. De dag waarop wij de sociale, economische, culturele en politieke prestaties van vrouwen erkennen en vieren. Het is ook een dag om stil te staan bij de voortdurende strijd voor gendergelijkheid en vrouwenrechten. Helaas iets wat op de dag van vandaag nog steeds nodig is. Ter ere van de nieuwe History-serie U-boat Wargamers mag ik 2x de This Day in Women’s History Boxed Calendar verloten. Hierin vind je 365 buitengewone vrouwen en evenementen die de geschiedenis hebben gevormd. 

Internationale Vrouwendag

De oorsprong van Internationale Vrouwendag gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. Voor het eerst gevierd op 19 maart 1911. Later is deze dag verplaatst naar 8 maart. Internationale Vrouwendag wordt wereldwijd gevierd met verschillende evenementen, bijeenkomsten en demonstraties die gericht zijn op het bevorderen van gendergelijkheid en het benadrukken van de prestaties van vrouwen. Het is een belangrijke dag om de stem van vrouwen te versterken. Maar ook om de wereldwijde strijd voor gendergelijkheid voort te zetten. Elk jaar is er een ander thema dat zich richt op de uitdagingen waar vrouwen over de hele wereld mee te maken hebben.

The HISTORY Channel serie 

Op The HISTORY Channel is vanaf 16 maart de veelbelovende serie U-Boat Wargamers te zien. Deze zesdelige serie vertelt het meeslepende en fascinerende verhaal van een groep slimme vrouwen. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog hebben zij een gigantische bijdrage geleverd aan de geallieerde oorlogsinspanningen. Zonder hen hadden de geallieerden de strijd in de Atlantische Oceaan niet gewonnen.

.

Wargames

‘Wargames’, ook wel oorlogsspellen genoemd, zijn strategische spellen waarin twee of meer spelers het bevel voeren over tegengestelde strijdkrachten. De moderne gamer kent wel wat digitale klassiekers zoals Command & Conquer, StarCraft en Total War, en oudere generaties kennen het bordspel Risk. Wat niet iedereen weet, is dat wargames niet slechts voor vermaak zijn: ze worden al sinds de achttiende eeuw ingezet om conflicten accuraat te simuleren. Veel legers wereldwijd gebruiken ze om potentiële conflicten te bestuderen en om officieren te trainen in strategisch denkwerk. Maar wat nog minder mensen weten, is dat een groep vrouwelijke wiskundigen, forensische accountants en leden van de Women’s Royal Navy Service (Wrens) ten tijde van de Tweede Wereldoorlog met deze simulaties de strijd tegen de genadeloze ‘wolf packs’ van Karl Dönitz won.

Admiraal Karl Dönitz (Der Löwe)

Het is 1943 en het hoofd van de U-bootvloot van de nazi’s, admiraal Karl Dönitz (in Duitsland bekend als de Leeuw), heeft Groot-Brittannië op de rand van de hongerdood gebracht door hun koopvaardijschepen te vernietigen. De Royal Navy wendt zich tot de gepensioneerde wargamer Gilbert Roberts die een team moet vinden, maar de marine kan geen mannen missen. In plaats daarvan wendt hij zich tot de Women’s Royal Navy Service (ook wel bekend als de Wrens) om de tactieken van de onderzeeboten te simuleren. 

The HISTORY Channel serie U-Boat Wargamers

.

Women’s Royal Navy Service

Dat vrouwen de ruggengraat van deze eenheid waren, is niet het enige bijzondere gegeven: in de gehele geschiedenis van militaire oorlogsspellen was dit de eerste keer dat wargames werden ingezet om oplossingen te ontwikkelen voor een al lopende oorlog. De Wrens hielpen de Slag om de Atlantische Oceaan te winnen en leidden meer dan 5.000 officieren op. Met als resultaat dat de onderzeeboten van Dönitz zich in mei van 1943 noodgedwongen terugtrokken, zodat konvooien van koopvaardijschepen weer ongehinderd konden passeren. In U-Boat Wargamers wordt de strijd tussen de onderzeeërs en de jagers in de Atlantische Oceaan niet alleen filmisch, maar ook realistisch in beeld gebracht.

De serie is vanaf 16 maart elke donderdag om 20:30 uur te zien bij The HISTORY Channel

Winactie This Day in Women’s History Boxed Calendar is gesloten

In samenwerking met Whizpr mag ik 2x de This Day in Women’s History Boxed Calendar verloten.

This Day in Women's History Boxed Calendar

  • De winnaar zijn bekend en zullen persoonlijk een mailtje ontvangen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.
  • Op deze winactie zijn voorwaarden van toepassing en deze zijn hier te lezen.

Doe ook mee aan één van de andere Mama’s Liefste winacties

Schrik niet! Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking en bevat affiliatie linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate.

Spread the love

16 thoughts on “The HISTORY Channel serie U-Boat Wargamers

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.