Recept Ovenschotel Boerenkool met een geheim ingrediënt...

Ovenschotel Boerenkool met een geheim ingrediënt…

Ook al schijnt de zon volop en denkt de natuur dat de lente al begonnen is, is het eigenlijk nog steeds winter. Vandaar ook dat seizoengroenten zoals boerenkool nog volop verkrijgbaar is. Eén van de lievelingsgerechten van mijn gezin is dan ook mijn ovenschotel Boerenkool met mijn geheime ingrediënt. Maar vandaag zal ik mijn recept met jullie delen en het geheime ingrediënt onthullen. Pas op dit gerecht is niet geschikt voor mensen die aan de lijn zijn 😉

Boerenkool

Boerenkool is een echt wintergroente en ondanks dat je naast verse boerenkool, het ook in de diepvries kunt vinden, zijn ook deze pakjes alleen in de winter verkrijgbaar. Ook heeft boerenkool wereldwijd enorm aan populariteit gewonnen, nadat het uitgeroepen werd als superfood. Dit komt omdat boerenkool bomvol zit met antioxidanten en daarnaast ook rijk is aan vitamine A en C. Boerenkool zelf is niet heel smaakvol, maar daarom ook een prima ingrediënt om te gebruiken in een gezonde shake.

Ingrediënten (4 personen)

600 gram verse boerenkool1kg kruimelige aardappelen
1 el azijn1 rookworst
evt. spekblokjes
peper en zout
1 -2 el Pa­tu­rain Cui­si­ne
mosterd(saus)
1 pakje Aard­ap­pel gra­tin
geraspte kaas
beetje boter om de ovenschaal
mee in te vetten
Groenten tip: extra cherry
tomaatjes

Bereidingswijze

Verwarm de oven alvast op 200C en vet de ovenschaal in met een beetje boter. Vervolgens beginnen we met het klaarmaken van de Boerenkool volgens het standaardrecept.

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe een laagje water in de pan en voeg de aardappelen en een beetje zout er aan toe. Breng het water aan de kook.

Ovenschotel Boerenkool met een geheim ingrediënt...

Als het water kookt kan de boerenkool worden toegevoegd. Ook de rookworst kan bovenop de boerenkool worden gelegd om meteen mee te koken. Doe een deksel op de pan en kook de aardappels en groenten in circa 15-20 minuten gaar.

In een aparte koekenpan kun je eventueel de spekblokjes uitbakken.

Als de aardappelen en boerenkool gaar zijn, kan het kookvocht worden afgegoten. Stamp de aardappels en de boerenkool goed door met een stamper. Voeg de spekjes met kookvocht ook toe en breng de stamppot op smaak met peper, zout en een eetlepel azijn. De azijn zorgt ervoor dat de boerenkool wat zachter wordt van smaak en de grondsmaak een beetje verdwijnt.

Vaak wordt er dan boter en een beetje warme melk mee gestampt om de stamppot wat smeuïger te maken. Maar hier komt mijn geheime ingrediënt. I.p.v. boter en melk voeg ik 1-2 eetlepels Paturain Cuisine toe. De room en yoghurt maken de stamppot lekker smeuïger en de knoflook & fijne kruiden geven meteen ook een lekkere smaak aan de stamppot. De Pa­tu­rain Cui­si­ne is uitermate geschikt om te gebruiken in warme gerechten.

Boerenkool ovenschotel

Natuurlijk kun je de boerenkool ook zo serveren. Maar mijn kinderen vinden hem extra lekker als ik er een overnschotel van maak.

Doe de stamppot in de ovenschaal en strijk deze plat. Snijd de rookworst in plakjes en verdeel deze over de ovenschaal. Eventueel kun je hieronder nog een laagje mosterd(saus) smeren. Over de rookworst verdeel je vervolgens de aardappelgratin met een laagje geraspte kaas tot slot. De ovenschaal moet vervolgens 20-25 min nog in de oven.

Bereidingstijd; 30 minuten voor de stamppot + 20-25 minuten voor de ovenschotel. De bereidingstijd is vrij lang, maar het is een prima recept om vooraf al klaar te maken, zodat je het alleen nog in de oven hoeft te doen tegen etenstijd of als de gasten er zijn.

Groententip; wil je nog wat extra groenten toevoegen aan de ovenschotel, dan kun je ook altijd nog een laagje cherrytomaatjes toevoegen.

Ovenschotel Boerenkool met een geheim ingrediënt...
Eet Smakelijk

Lees ook; Ideaal Camping gerecht Shakshuka

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.