photo of kids playing on kitchen counter top

Bakken met de kids doe je zo!

Nu de dagen weer korter, kouder én natter worden, ben je met je kinderen weer aangewezen op gezellige, knusse binnenactiviteiten. Gezellig samen in de keuken bakken is daarvoor natuurlijk uiterst geschikt! Maar hoe zorg je dat het bakken ook gezellig blijft. Met deze tips wordt jullie bakavontuur ongetwijfeld een succes.

Geef je kind duidelijke taken

Kinderen willen het liefst alles zelf doen. Alhoewel het versieren van cakejes of koekjes vast in de smaak zal vallen, is het leuker als ze aan het gehele proces kunnen bijdragen. Dat zal het bakavontuur namelijk tot een nog groter succes maken. Geef je kind dan duidelijke taken – bijvoorbeeld de bloem in een kom doen, de eieren breken, de boter smelten, enzovoorts. Zo houd je zelf zicht op het recept én heeft je kind het gevoel een grote verantwoordelijkheid te krijgen.

Kies voor een makkelijk recept

Wellicht is het een inkoppertje, maar houdt het vooral bij eenvoudige recepten als zandkoekjes, cupcakes of een appeltaart. Het klinkt misschien als een leuk plan om samen een gigantische taart te bakken… totdat het niet meer volgens plan loopt. En iedereen met kinderen weet dat dat ongetwijfeld gaat gebeuren. Kies dus iets makkelijks als je met kinderen bakt; die moeilijke recepten kun je beter bewaren voor een andere keer. Een leuk kookboek is bijvoorbeeld Trakteren met Nijntje.

Maak er een leermoment van

Samen bakken kan ook nog eens ontzettend leerzaam zijn. Laat je kind zelf de ingrediënten afmeten en afwegen. Dit is namelijk het uitgelezen moment om ze eens uitgebreid te laten oefenen met al die vage begrippen als (milli)grammen, kilo’s en (milli)liters. Heeft je kind dit al onder de knie? Je kunt het ook leren om te gaan met de keukenapparatuur; te denken aan een horeca oven, handmixer en keukenweegschaal.

Zorg voor véél versieringen

Uiteindelijk blijft het versieren van de baksels toch vaak het hoogtepunt van ieder bakavontuur. Wees daar dan ook vooral niet te zuinig in: je kind zal zijn geluk niet op kunnen. In de supermarkt vind je een oneindigheid aan gesuikerde versieringen: van suikerhartjes tot zilveren balletjes. Glazuur maak je eenvoudig zelf door een beetje poedersuiker met water te mengen. En je kunt natuurlijk ook (vruchten)hagelslag gebruiken.

Hier een paar leuke tips

Spread the love

One thought on “Bakken met de kids doe je zo!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.