photo of woman holding her head

Moe, geen concentratie of benauwd? Check je binnenklimaat

We herkent het niet, tijdens het (thuis)werken voel je je moe, heb je geen concentratie meer of ben je benauwd. Uiteraard kan dit komen door het harde werken, maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat dit ook kan komen door de lucht in je huis? Het is van groot belang dat je zorgt voor zoveel mogelijk frisse lucht in huis. Dit heeft namelijk ook veel invloed op je gezondheid. Helaas is dit nog niet zo bekend bij veel mensen, zélfs niet in coronatijd. Dat bleek wel uit een recent onderzoek van Nationale-Nederlanden. Dus om het belang van een gezonde woning onderstrepen lanceert Nationale-Nederlanden het platform Gezond Wonen, ontwikkeld met kennispartners zoals TNO. Hier vind je onder andere een check om de kwaliteit van de lucht in jouw huis onder de loep te nemen én vind je handige oplossingen, die ook helemaal niet duur hoeven te zijn. Vandaag mag ik ook een box vol handige tools weggeven om je huis een frisse wind te geven.

Check je binnenklimaat

Geen concentratie, niet vooruit te branden en problemen met ademen. Herkenbaar? Dan zou jouw binnenklimaat wel eens ongezond kunnen zijn. Een slechte luchtkwaliteit in huis kan negatieve invloed hebben op onze gezondheid, maar toch is dat bij velen van ons nog niet zo bekend – zelfs niet in coronatijd. Dit bleek uit een recent gepubliceerd onderzoek van Nationale-Nederlanden. Waar er veel aandacht is voor de luchtkwaliteit buiten, blijft ons bewustzijn over het binnenklimaat achter. Bijna de helft van de Nederlanders (40%) heeft zich zelfs nog nooit verdiept in het onderwerp. En dat is toch wel zorgwekkend, want 1 op de 7 woningen voldoet niet aan de WHO-adviesnorm (2005) voor een gezond binnenklimaat, aldus onderzoek van TNO. Kortom: het is tijd voor een frisse wind in huis! De financiële dienstverlener wil Nederland daarom bewust maken van het belang van een gezonde woning en lanceert vandaag het platform Gezond Wonen. Inclusief een speciale check om je eigen woonsituatie eens onder de loep te nemen én praktische tips.

Eigen kennis over schone lucht in huis overschat

Veel Nederlanders zijn continu bezig met hun gezondheid. Yogalessen, hardlopen, voedzaam eten, genoeg water drinken, voldoende slaap. De pandemie heeft dat extra op scherp gezet. Toch lijkt het verbeteren van het binnenklimaat nog niet bovenaan onze prioriteitenlijst te staan. Zo blijkt uit het onderzoek dat de kennis over de gezondheidseffecten van bijvoorbeeld koken op gas en de CO2-concentratie in de slaapkamer beperkt is. Slechts 12% van de ondervraagden weet dat kinderen een 20% hoger risico lopen op longklachten in woningen waar op gas wordt gekookt ten opzichte van elektrisch koken. En ruim de helft (58%) is zich er niet van bewust dat de concentratie fijnstof in huis direct na het bakken en braden vier keer zo hoog kan zijn als tijdens een dag met smog in Beijing. Maar een meerderheid (54%) geeft aan wél te weten wat er nodig is om een gezond binnenklimaat te creëren.  

Gezond wonen

Over het algemeen zijn we ook best tevreden over ons binnenklimaat en geven we het een dikke voldoende (7). Tegelijkertijd voldoet 1 op de 7 woningen niet aan de WHO-adviesnorm (2005) voor een gezond binnenklimaat, aldus onderzoek van TNO. Dit geldt dus voor ongeveer 500.000 woningen in Nederland. “Het kennisniveau is nog niet op peil en toch zijn Nederlanders best tevreden over de lucht in huis. Dat is wel reden tot zorg. Onbekend maakt wellicht onbemind. Hoewel kleine aanpassingen in huis heel veel kunnen doen voor onze gezondheid”, licht Piet Jacobs, senior onderzoeker bij TNO, toe.

Weet hoe gezond je huis is

Gezonde lucht in huis begint met bewustzijn, ontdekken wat er beter kan. In samenwerking met TNO biedt Nationale-Nederlanden daarom de Gezond Wonen Check aan, waarmee je je eigen huis onder de loep kan nemen. De uitkomsten van de check geven concrete handvatten om op een makkelijke manier de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Dat hoeft niet ingrijpend of kostbaar te zijn. Een goed gebruik van je afzuigkap, extra ventileren tijdens het slapen of betere filters in je ventilatiesysteem geven je huis al een frisse boost.  

Vijf tips voor een frisse wind in je huis die je direct kunt toepassen

 1. Misschien een inkoppertje, maar rook beter niet in huis.
 2. Aan het koken? Zet de afzuigkap aan en houd de deksel op de pan.
 3. Romantisch diner? ‘Steek’ ledkaarsjes aan. Net zo gezellig, een stuk gezonder.
 4. Opzuigen van stof? Gebruik HEPA-filters in je stofzuiger. Die houden het écht fris.
 5. Spuit producten als deo en haarlak alleen in de badkamer, met de afzuiging aan. 

Woning met Gezond Wonen-keurmerk

Het kopen van een nieuwe woning is altijd spannend. Geen verzakte grond, vochtschade in de muren of lekkende leidingen? Bij de koop van een nieuwe woning zijn we vaak alert op bouwkundige mankementen en goede isolatie, maar kijken we eigenlijk nauwelijks naar onderdelen die van negatieve invloed zijn op de luchtkwaliteit en dus op onze gezondheid. Nationale-Nederlanden is sinds kort partner van Gezond Binnen.

Dit is een samenwerkingsverband van Binnenklimaat Nederland, ISIAQ.nl, Heijmans, Longfonds, Philips, TNO en Velux. Samen zetten zij zich in voor een gezond binnenklimaat. “We denken bijvoorbeeld mee met de ontwikkeling van een Gezond Wonen-keurmerk. Dat is vergelijkbaar met een energielabel, maar dan voor de luchtkwaliteit in huis. Als het aan ons ligt, komt er bij de aankoop van een huis ook een checklist voor een gezond klimaat”, aldus Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken & Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden. “Met de kennis van nu had ik er tijdens mijn eigen verbouwing dankbaar gebruik van gemaakt!”

Over het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door flowresulting, in opdracht van Nationale-Nederlanden. In totaal werden 1.086 Nederlanders ondervraagd over hoe bewust zij zijn van een gezond binnenklimaat in hun huis. De belangrijkste inzichten uit het onderzoek:

Een meerderheid van de Nederlanders (54%) zegt te weten wat er nodig is om een gezond binnenklimaat te creëren. Gemiddeld krijgt het binnenklimaat een ruime voldoende (7). Slechts 12% van de ondervraagden weet dat kinderen een 20% hoger risico lopen op longklachten in woningen waar op gas wordt gekookt ten opzichte van elektrisch koken. Ruim de helft (58%) is zich er niet van bewust dat de concentratie fijnstof in huis direct na bakken en braden vier maal zo hoog kan zijn als tijdens een dag met smog in Beijing.

1 op de 4 Nederlanders gaat niet binnen een jaar over tot actie om het binnenklimaat te verbeteren. Van deze groep denkt 40% dat het al gezond genoeg binnenshuis is. De tweede belangrijkste reden om geen frisse wind door het huis te laten waaien is omdat het mogelijk te veel zou kosten (22%). 43% wil binnen een jaar iets doen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Voor het zien van de gezondheidseffecten was dit nog maar 28%. De belangrijkste redenen om het binnenklimaat te verbeteren zijn: voorkomen van luchtwegklachten en benauwdheid, kinderen gezonder later opgroeien en verbeteren van de algehele gezondheid. De gemiddelde Nederlander is bereid tussen de 5 en 15 euro per maand uit te geven aan oplossingen die zorgen voor schonere lucht in huis

Winactie Gezond Wonen Box is gesloten

Met dank aan Blyde mag ik een Gezond Wonen Box verloten, met daarin tools om je huis een frisse wind te geven. Denk hierbij aan een Luchtzuiverende plant in een stijlvolle plantenpot, een matteklopper om stof mee tegen te gaan en 2 mooie klassieke ledkaarsen.

 • Ik zal persoonlijk de winnaar een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.
 • Op deze winactie zijn voorwaarden van toepassing en deze zijn hier te lezen.

Andere winacties bij Mama’s Liefste

Schrik niet! Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking en bevat affiliatie linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate.

Spread the love

78 thoughts on “Moe, geen concentratie of benauwd? Check je binnenklimaat

 • elisabeth maria martina says:

  daar ga ik graag mee aan de slag als ik de winnaar van deze geweldige actie zijn mag
  ons huis staat aan een drukke weg met veel verkeer, het kruispunt ligt voor de deur

   • Betere ventilatie is hetgeen waar ik aan mag werken, maar overal valt winst te behalen! Alle kleine beetjes helpen. Bewustwording is een. Duurzaamheid is alles behalve saai, dat bewijzen de producten van Blade maar weer! Duimen!

 • Doe graag mee en heerlijk een frisse wind in huis zeker met meer nieuwe planten die ook luchtzuiverend zijn en dat geeft ook gelijk meer huiselijke groene sfeer! ?

  • Ik doe heel graag mee, aangezien ik mij vaak slecht ja concentreren vanwege de vliegtuigen rond ons huis en last heb van benauwdheid als ik een allergische reactie op huisstofmijt krijg. Volgens de gezond wonen check zal ik minder kaarsen in huis moeten aansteken.

 • Nuttige informatie! Kaarsen ga ik echt beter op letten. En de woonkamer nog beter ventileren. En een hepa filter ga ik ook eens naar kijken! Met 2 kids belangrijk!

 • Ik kook op gas, wel altijd met de afzuiging aan, en in de donkere maanden steek ik graag kaarsjes aan. Die zou ik kunnen vervangen voor ledkaarsjes, ik doe graag mee voor zo’n box. Wat meer planten in huis is altijd een goed idee, zeker als ze luchtzuiverend zijn

 • Marja Legius says:

  De deksel op de pan houden is een goede tip voor mij. En bespaart ook nog eens veel gas. Daarnaast is een mooie groene plant in de huiskamer niet alleen een eyecatcher maar ook nog eens luchtzuiverend

 • Wat een verhelderende tips! Ik dacht dat ik al heel bewust bezig was, maar dat blijkt toch tegen te vallen. Aan LED-kaarsen had ik bijvoorbeeld nog nooit gedacht. En het deksel op de pan tijdens het koken wil ik ook nog wel eens vergeten …… Leuk en leerzaam om te lezen!

 • Beter ventileren daar moet ik op letten. En meer (goede/juiste) planten in huis halen. Heb dus nog wel wat werk, maar dit is de eerste stap om er op te letten.

 • Planten in huis nemen. Behalve een paar cactussen heb ik die niet, omdat ze altijd snel bezwijken onder mijn blijkbaar niet zo adquate zorg. Nieuwe poging tot verbetering als ik win, beloofd??

 • Mirjam Hellingman says:

  Wij wonen tussen 2 snelwegen in, in een nieuwbouwdorp. ? Verhuizen gaan we dus echt niet (wij wonen er net), maar het huis is wel heel goed geïsoleerd en heeft filters. Wij zijn de laatste die nog gas kregen in de straat. 2 huizen verder zijn ze allemaal van het gas af. Wel is het huis voorbereid voor het geval we dit in de toekomst willen, maar nu was het helaas veel te duur om nog te doen. Die kaarsen ?wil ik wel graag vervangen door led kaarsen en groene planten in huis is altijd fijn! ?

  • Tja, die afzuigkap is wel een dingetje. Maar oké, die gaat vaker aan. En ik zal de HEPA filters van de stofzuigers ook vaker (buiten) uitkloppen.

 • Prima tips en deze gezond wonen box zou zeer welkom zijn., want alle beetjes helpen en frisse gezonde lucht is zeker nu heel belangrijk.
  Een tip: zet s morgens niet gelijk een deur of raam open maar wacht even tot je kamer op temperatuur is en zet dan even iets tegen elkaar open, 5 minuten is dan genoeg.
  Alle vocht en geurtjes zijn er dan gelijk uit en daarna is het juist sneller warm.

 • We ventileren regelmatig, maar dit lijkt ook weer veel stof met zich mee te brengen. En dit laatste is mijn zwakke kant….de box is erg welkom, we verwachten binnenkort ons 4e kindje dus een gezond klimaat is heel belangrijk en welkom!

 • Leuke actie, waar ik graag aan mee wil doen.
  Verbeteringen die ik nog door kan voeren is bewustwording. Korter en minder warm douchen. Deo en haarlak in de badkamer sprayen ipv in de slaapkamer. En ledkaarsen ipv gewone kaarsen.

 • Zeer veel planten in huis hebben wij al maar minder lang douchen en af en toe wat meer de ramen openzetten zou geen overbodige luxe zijn. Ik loot graag mee.

 • Anita van Dijk says:

  Het aantal kaarsen en windlichtjes vervangen door led kaarsen….
  We hebben wel sinds kort een luchtzuiveraar gekocht, weet eigenlijk nog niet of dat wat uitmaakt.

 • Super goede tips! Ik zou echt wat meer moeten luchten, ook omdat we een hondje hebben die af en toe wel veel scheetjes laat haha 😉

  Dus daar valt nog wat te winnen!

  Groetjes Fenny

 • ‘Ruim de helft (58%) is zich er niet van bewust dat de concentratie fijnstof in huis direct na bakken en braden vier maal zo hoog kan zijn als tijdens een dag met smog in Beijing.’
  Daar schrik ik echt van. Ik had daar echt geen weet van. Vaak vergeet ik de afzuigkap aan te zetten of laat ik hem uit vanwege de herrie.
  Vanaf nu zet ik de afzuigkap altijd aan en als het even kan misschien ook nog een raampje open. Ook de pannendeksels ga ik meer gebruiken.

 • Super dat je hier aandacht aan geeft!
  Zo belangrijk!
  Ik volg je op Insta en ik maak heel graag kans.
  Zelf ben ik denk ik aardig op weg. Ik heb het slaapkamerraam altijd op een kiertje. IN de douche helaas geen raam maar ik zet de afzuiging aan als ik douche en ik spuit weinig deo/parfums etc.
  Ook geen geurstokjes en al die chemische troep en brand geen kaarsen, rook niet, heb geen open haard. Ik stook niet te hoog en heb dagelijks het raam een poosje open, bij voorkeur tijdens het koken aangezien ik geen goede afzuiging heb.

  Een tip van jou waar ik nog beter op kan letten is “deksel op de pan”, doe ik vaak wel maar als ik bijv het steelpannetje pak doe ik dat niet altijd.

  Bedankt voor de actie en succes voor de deelnemers.

 • Anneliese de Waal says:

  Nummer 4 zou een goede verbetering zijn voor het huis = Opzuigen van stof? Gebruik HEPA-filters in je stofzuiger. Die houden het écht fris.

  Groetjes van Anneliese de Waal

 • Ik zou vaker mijn afzuiging aan moeten zetten tijdens het koken. Ik wist niet dat concentratie aan fijnstof binnen hoger kan zijn dan in de buitenlucht.

 • Wat een fijne handige bruikbare tips zijn dit ,ik kan zeker wel verbetering brengen zo als het opzuigen van stof, gebruik de HEPA-filters in je stofzuiger, fijn voor een frisse geur. De Gezond Wonen Box is. een fantastische leuke prijs, Ik doe er dan ook super graag voor mee.

 • Ik loot graag mee voor deze handige box. Vooral op het gebied van ventileren en isoleren valt er veel te verbeteren in mijn huis.

  Ik volg je via Twitter (@Glambertgirl77, bericht geliked en geretweet).

 • melissa van stipdonk says:

  Wij koken momenteel nog op gas, maar zijn wel informatie aan het inwinnen over een gasvrije woning, dus hopelijk kunnen we dat punt snel afstrepen.

 • Beste Fleur,

  Ik doe graag mee want een Gezond Wonen Box zou zeer welkom zijn, vooral in deze heftige tijd.
  Ik moet nog verbeteren aan punt 1 en 3 van de Gezond Wonen Check vooral omdat het ventilatie systeem hier helaas niet goed werkt. (Huurhuis, woningbouwver.)

 • Zonder te winnen al een ontzettende leerzame blog. “We weten het, maar vergeten het”. Erg leerzaam en even weer wat kennis opgefrist. Tja hier in huis een enkele plant (welgeteld twee plantjes). En aan een mattenklopper ontbreekt het hier.
  Ik zal dolblij zijn met de Gezond Wonen Box- het zal mij een stap dichter brengen bij gezonder wonen en leven. Graag loot ik mee voor deze winactie!

 • Spuit producten als deo en haarlak alleen in de badkamer, met de afzuiging aan. Daar had ik nou nooit bij stilgestaan. Ik spuit deze wel in de badkamer maar zonder de afzuiging aan en ook nog eens gewoon met de deur open…

 • Blijkbaar gebruik ik te veel kaarsen in huis, ik had geen idee dat dit zo ongezond was.
  Super handig deze blog, dat ik nu kan ontdekken dat ik als alternatief het best voor elektrische kaarsen kan kiezen.

 • Els Timmers says:

  Gaaf! Ik doe graag mee. Ik ben een grote fan van kaarsen in de woonkamer maar zie nu dat dat niet zo goed is voor de luchtkwaliteit. Ik had gehoopt dat het wel mee zou vallen bij een klein kaarsje, maar helaas, toch beter opletten

 • Geen kaarsen in huis branden en regelmatig ventileren, door de ramen open te zetten.
  Zorgen voor zuurstofrijke planten in huis en de kussens van de bank wat vaker kloppen en zuigen.
  Ik doe graag mee en volg bloglovin.

 • Korter douchen. Ik heb na 20 jaar m’n vrouw uit huis gezet omdat ze weer eens vreemd ging. Bijkomend voordeel dat er nu korter gedoucht wordt 🙂

 • Ik denk dat ik nog wel wat werk kan verrichten. Deo niet spuiten in de slaapkamer, afzuigkap aanzetten tijdens koken, deksels op de pannen en vermoedelijk nog wel meer dingen die nog niet in dit lijstje stonden.

 • Helaas schimmel in mijn huis, maar hopelijk gaan we binnenkort verhuizen. Verder ben ik van plan zodra alle kaarsen op zijn, deze te vervangen met lampjes!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.