Waarom is het zo belangrijk om goed voor je gebit te zorgen?

Waarom is het zo belangrijk om goed voor je gebit te zorgen?

Je hebt het waarschijnlijk wel eens gehoord: zorg goed voor je gebit! Dit zegt men niet voor niets, want het is belangrijk om je gebit te onderhouden. Hier zijn verschillende redenen voor, waar je alles over leest in dit artikel.

Wat is een gezond gebit?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een gezond gebit is en hoe je hiervoor zorgt. Let onder andere op het tandvlees: dit hoort lichtroze te zijn en niet te bloeden bij aanraking. Ook is het tandvlees niet opgezwollen. De tanden zijn schoon en de mond ruikt niet. Door op dagelijkse basis voor je gebit te zorgen, behoud je een gezond gebit. Poets de tanden twee keer per dag. Het is ook verstandig om de tanden te stoken of te flossen. Verder is tandzorg belangrijk: laat je tanden controleren en onderhouden door de tandarts. Kies voor een tandverzekering, want dit is een slimme aanvulling op je basisverzekering. Met name als er groter onderhoud nodig is aan je gebit, heb je baat bij deze aanvullende verzekering.

Tanden en algehele gezondheid

Je gebit geeft veel weg over je algehele gezondheid. Heb je last van je gebit? Het kan zo zijn dat er sprake is van ander, onderliggend leed. Breng een bezoek aan de huisarts om de klachten te melden, dit kan met de gewone zorgverzekering. Tegelijkertijd zorg je goed voor je algehele gezondheid als je goed voor je gebit zorgt. Doe dit dus niet alleen voor je gebit, maar eigenlijk voor je hele lichaam. Zo kan een gezond gebit de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Schadelijke bacteriën, die ook invloed uitoefenen in andere delen van het lichaam, hebben namelijk minder kans in een gezonde mond. Of komen minder vaak voor in een gezonde mond. Ook als je een keer geen zin hebt om je tanden te poetsen, is het dus toch de moeite waard – houd deze motivatie in gedachten. Het kost maar twee minuten van je tijd: sla het eigenlijk gewoon niet over. Daarnaast is het verstandig om één of twee keer per jaar de tandarts te bezoeken. Mocht je last hebben van je gebit of onderhoud nodig hebben, dan kan dit vaker zijn. Hierover ga je in gesprek met de huisarts of tandarts.

Geen pijn

Het is enorm vervelend om pijn aan je gebit te hebben. Dit voel je vaak de hele dag door, of in ieder geval bij het eten en drinken. Door goed voor je gebit te zorgen, voorkom je pijn of kan pijn aan het gebit weer verdwijnen. Zo kun je weer zorgeloos genieten van je favoriete maaltijden. En zeker als je gedurende de hele dag pijn ervaart, is het belangrijk om deze pijn af te laten nemen. Het kan op die manier zelfs voelen alsof jij je leven weer terugkrijgt. Ben je bang om naar de tandarts te gaan? Dat is niet meer dan logisch, zeker als je al pijn ervaart aan je gebit. Gelukkig zijn er mensen en instanties die je hierbij kunnen helpen: zoek uit hoe dit zit bij bijvoorbeeld je gemeente of verzekeraar. Of neem een familielid, vriend(in) of andere naaste mee, om je bij te staan bij het tandartsbezoek. Je hoeft je in ieder geval niet te schamen voor tandartsangst: houd in je achterhoofd dat heel veel mensen hier last van hebben. Daar kun je helemaal niets aan doen, maar probeer wel de stap te nemen om toch naar de tandarts te gaan.

Je gebit is je visitekaartje

Tot slot: je gebit is ook een soort visitekaartje van je gezicht. Het valt anderen meteen op als je gebit niet goed is onderhouden of als je adem niet fris ruikt. Ook dit kan een belangrijke reden zijn om goed voor je gebit te zorgen. Zo is dit prettig voor je zelfvertrouwen: je durft gewoon voluit te praten en te lachen als je een mooi gebit hebt. Dat telt toch mee, in je sociale en je zakelijke leven.

Image by kroshka__nastya on Freepik

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.