Een duurzame uitvaart: zo kan het ook

Een duurzame uitvaart: zo kan het ook

Als je aan een uitvaart denkt, denk je waarschijnlijk aan een traditionele uitvaart zoals een crematie of een begrafenis. Toch klopt dit beeld niet altijd meer, door de opkomst van duurzaamheid. Duurzaamheid speelt namelijk ook een steeds grotere rol in uitvaarten. Maar hoe moet je dat voor je zien, en is dat wat voor jou? Dat lees je in deze blog.

Een nieuwe manier

Hoewel het een lange tijd leek alsof er alleen de keuze gemaakt kon worden tussen een traditionele begrafenis of crematie, is tegenwoordig niks minder waar. Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om hiervoor te kiezen, maar tegenwoordig kun je ook kiezen  voor een duurzame uitvaart. Duurzaamheid is voor veel mensen namelijk erg belangrijk. Het  speelt een grote rol in hun levensstijl en ook na hun overlijden willen veel mensen nog bijdragen aan een groenere wereld.

Is een reguliere uitvaart dan zo slecht voor het milieu? Nee, niet de volledige uitvaart is slecht voor het milieu. Het gaat hierbij vooral om bepaalde aspecten. Zo stoot het vervoeren van een grafsteen gemiddeld 95 kilo CO₂ uit en heeft een crematie met een gasoven een CO₂-uitstoot van 208 kilo.

Ecovriendelijke keuzes

Om een uitvaart duurzaam te maken, moet je dan ook een aantal ecovriendelijke keuzes maken. Zo is het zeker mogelijk om gecremeerd te worden en dit op een duurzame manier te doen. Er wordt dan gecremeerd in een elektrische oven. Als je liever wordt begraven, kun je kiezen voor een biologisch afbreekbare kist, om het milieu niet te belasten. Daarbij is er ook de keuze tussen een reguliere begraafplaats of een natuurbegraafplaats. Met een natuurbegrafenis bewaar je de biodiversiteit.

Als je liever een reguliere uitvaart hebt, maar wel op een andere manier wilt bijdragen aan een groen milieu, kun je bijvoorbeeld kiezen voor digitale rouwkaarten. Op deze manier verminder je, zelfs na je overlijden, je ecologische voetafdruk. Ook is het binnenkort misschien mogelijk te resomeren, waarbij je lichaam op een duurzame manier wordt opgelost. Dit gebeurt op dit moment nog niet in Nederland, maar hier komt op korte termijn mogelijk verandering in. Het is dus zeker interessant om de ontwikkelingen rondom duurzame praktijken rond uitvaarten in de gaten te houden.

Wel of geen duurzame uitvaart?

Nu stel je jezelf misschien de vraag: ‘Is een duurzame uitvaart iets voor mij?’. Het antwoord hierop is erg persoonlijk. Als je heel veel waarde hecht aan duurzaam leven en ook na je overlijden nog een steentje bij wilt dragen aan een goed milieu, is een duurzame uitvaart zeker een geschikte manier.

Image by Waewkidja on Freepik

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.