Start een Bulletjournal

Zo start je een Bulletjournal

Een bulletjournal is een veelzijdig en persoonlijk systeem voor het organiseren van je leven. Of je nu op zoek bent naar een manier om je dagelijkse taken bij te houden, je creatieve ideeën vast te leggen of gewoon je gedachten op een gestructureerde manier te ordenen, een bulletjournal kan je helpen. Als je nog nooit eerder een bulletjournal hebt gebruikt, kan het idee om er één te beginnen ontmoedigend lijken. Maar maak je geen zorgen! Hier zijn een paar stappen om je op weg te helpen.

Kies een notitieboek

Allereerst heb je een notitieboek nodig. Het maakt niet uit wat voor soort notitieboek je kiest, als het maar blanco pagina’s heeft. Je kunt kiezen voor bekende, maar dure notitieboekjes zoals een Moleskine of Leuchtturm1917, maar je kunt ook kiezen voor betaalbare versies zoals Nuuna. Het belangrijkste is dat het papier van het notitieboekje stevig genoeg is om te voorkomen dat de inkt doordrukt.

Kies een boek dat bij jouw persoonlijke stijl past en dat groot genoeg is om al je notities en ideeën bij te houden, maar klein genoeg om gemakkelijk mee te nemen.

Je kunt een notitieboek kiezen met voorgedrukte stippen, ruitjes of lijnen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De stipjes zijn vaak populair omdat ze een beetje houvast bieden voor het maken van lijnen en vormen, zonder zo beperkend te zijn als ruitjes of lijnen.

Inhoudsopgave

Eén van de belangrijkste aspecten van een bulletjournal is dat je snel en gemakkelijk al je informatie kan terugvinden. Het is daarom slim om aan het begin van je notitieboek een inhoudsopgave te maken. Hier kun je alle pagina’s nummeren en noteren wat je op die pagina’s hebt geschreven.

Bulletjournal legenda

Als je eenmaal begint met het gebruik van je bulletjournal, is het handig om een systeem te hebben voor het noteren van taken en evenementen. De methode die vaak wordt gebruikt, is het gebruik van symbolen. Een punt betekent bijvoorbeeld een taak, een kruisje betekent dat de taak is afgerond, een pijl betekent dat de taak is doorgeschoven naar een andere dag en een ster betekent een belangrijke taak. Je kunt ook kleuren gebruiken om verschillende categorieën van taken te onderscheiden.

Start een Bulletjournal

.

Begin met het maken van spreads

Vervolgens is het handig om een lijst te maken van de pagina’s die je wilt opnemen in je bulletjournal. Voorbeelden van pagina’s zijn een index, een jaaroverzicht, maandoverzichten, weekoverzichten, dagelijkse takenlijsten, to-do lijsten, en pagina’s voor notities en ideeën. Het is aan te raden om te beginnen met een paar basispagina’s en deze later uit te breiden als je dat wilt.

Een andere handige functie van een bulletjournal is de habit tracker. Dit is een pagina waarop je bijhoudt hoe vaak je bepaalde gewoontes uitvoert, zoals sporten, mediteren of het drinken van water. Dit kan je helpen om je gewoontes te verbeteren en productiever te worden.

Experimenteer met lay-outs en decoraties

Eenmaal klaar met de lijst, kun je beginnen met het inrichten van je bulletjournal. Dit is het moment waarop je creatief kunt worden. Sommige mensen maken gebruik van kleuren, stickers, washi tape en tekeningen om hun bulletjournal op te fleuren. Anderen houden het simpel en kiezen voor een minimalistische stijl. Het belangrijkste is dat het voor jou werkt en dat je het leuk vindt om te gebruiken.

Experimenteer met verschillende lay-outs en decoraties om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Dit kan zo simpel zijn als het toevoegen van wat kleur aan je pagina’s of het uitproberen van nieuwe lettertypen. Wees creatief en maak je bulletjournal zo persoonlijk mogelijk.

Houd je bulletjournal bij

Tot slot is het belangrijk om je bulletjournal regelmatig bij te werken. Neem elke dag even de tijd om je takenlijst bij te werken en je notities te ordenen. Dit kost slechts enkele minuten, maar kan een groot verschil maken in je dagelijkse productiviteit.

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.