Gaat je kind op kamers? Deze verzekeringen zijn onmisbaar

Gaat je kind op kamers? Deze verzekeringen zijn onmisbaar

Gaat je kind in een stad studeren die op grote reisafstand van jullie woonplaats ligt? Dan gaat hij/zij mogelijk op kamers. Hierdoor hoeft je kind niet constant meer tussen huis en school te reizen. Als er eenmaal een kamer gevonden is, is het verstandig te bedenken wat er allemaal geregeld moet worden. Je denkt waarschijnlijk al snel aan de inrichting, maar er is meer waar je aan moet denken. Het is namelijk ook belangrijk dat je kind goed verzekerd is als hij/zij op kamers gaat. Helaas is dit iets wat veel mensen vergeten. Daarom zetten wij in dit artikel voor je op een rijtje welke verzekeringen onmisbaar zijn.

Inboedelverzekering

Wanneer je kind op kamers gaat, is de kans groot dat de kamer gehuurd wordt. Dit betekent dat het geen eigendom is van je kind. De kamer wordt vaak leeg opgeleverd, waardoor je zelf op zoek moet naar meubels. Omdat deze wel van jezelf zijn, is het verstandig om hier een verzekering voor af te sluiten. Een inboedelverzekering voor een student is dan ook onmisbaar als je kind op kamers gaat. Met deze verzekering verzeker je spullen in de kamer namelijk voor schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, storm, water of diefstal.

Ondanks dat het verstandig is een inboedelverzekering af te sluiten als je kind op kamers gaat, gebeurt dit lang niet altijd. Je kind is immers niet verplicht om deze verzekering af te sluiten. Daarbij komt dat je kind maandelijks premie af moet dragen als hij/zij een inboedelverzekering afsluit. Om te voorkomen dat je kind zich niet goed verzekert, kun je bij veel verzekeraars een inboedelverzekering voor studenten afsluiten. De kosten van een inboedelverzekering vallen in dat geval een stuk lager uit dan wanneer je voor een reguliere inboedelverzekering kiest.  

Zorgverzekering

Waar je kind niet verplicht is om een inboedelverzekering af te sluiten, geldt dit wel voor een zorgverzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is moet deze verzekering afsluiten. Dankzij deze verzekering voorkom je dat je zelf opdraait voor alle kosten wanneer je zorg nodig hebt. Nadeel van een zorgverzekering is dat hij niet bepaald goedkoop is. Heeft je kind niet bijzonder veel geld? Dan kunnen jullie als ouders de premie betalen. Een andere mogelijkheid is het vrijwillige eigen risico verhogen. De maandelijkse premie valt namelijk lager uit bij een hoger vrijwillig eigen risico.

Opstalverzekering is vaak niet nodig

Wie in een koophuis woont, is wettelijk verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Daarom denk je mogelijk dat deze verzekering ook nodig is als je kind op kamers gaat. Toch is dit vaak niet het geval. Waarom niet? Omdat de kamer meestal eigendom is van een ander. Jouw kind huurt de kamer van hem/haar en betaalt hier een x-bedrag per maand voor. De eigenaar van het pand is verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Check altijd even of dit goed geregeld is voordat je kind in de kamer trekt. Het zou immers zonde zijn als achteraf blijkt dat het pand niet verzekerd is.

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.