besparen gezin tips

7 tips om te besparen als gezin

Nu alles duurder wordt zijn een aantal slimme bespaartips wel op zijn plek! Voel jij de stijgende prijzen voor energie en boodschappen ook al in je portemonnee? Een aantal kleine wijzigingen in je uitgavenpatroon kan je op termijn veel doen besparen. Check deze 7 tips om te besparen als gezin.

1. Doe slim boodschappen

Besparen op boodschappen is in veel huishoudens een groot vraagstuk. Eten en drinken vormen een basisbehoefte en met een aantal slimme tips bespaar je hier makkelijk tientallen euro’s op. Weet allereerst wat je van je maandelijkse budget kwijt wilt zijn aan de boodschappen en ga daar slim mee om. Ga bijvoorbeeld zo min mogelijk naar de supermarkt en doe weekboodschappen met een lijstje in de hand. Pak thuis eerst de supermarktfolders erbij (staan ook online als je geen papier in huis wilt halen), kijk wat je nog in huis hebt en kijk wat er in de aanbieding is. Check ook de apps van de supermarkten zelf en cashbackacties in apps als Scoupy voor gratis producten of flinke korting. Maak op basis daarvan een weekmenu en haal je verse producten op de weekmarkt. Dit scheelt zoveel op groente en fruit en in je portemonnee!

2. Verspil zo min mogelijk eten

Dit klinkt als een open deur, maar vind ik toch nog belangrijk om aan te stippen. Hoeveel eten gooi je stiekem wel niet weg? Avondeten dat eigenlijk nog een goed portie is, groente dat niet meer zo vers is, fruit dat te lang is blijven liggen, beleg of conserven die over de datum zijn? Zonde van het eten en het geld! Bewaar avondeten dat over is en las speciale restjesdagen in waarop je alle bakjes uit de koelkast trekt en van overgebleven groente een maaltijd in elkaar draait. Te veel groente? Maak een pastasaus of soep en vries het in. Te veel fruit of fruit dat al erg ver is? Maak er (als het nog goed is natuurlijk) een smoothie of sapje van. Trek je kasten wekelijks open en check wat er nog ligt. Het kan je zo weer de kosten van een maaltijd schelen per week!

3. Bouw een voorraad op

Loop je de 1+1 aanbiedingen soms voorbij omdat je er niets mee denkt te doen of het nog niet nodig hebt? Think again! Met aanbiedingen kun je een hoop geld besparen en zeker wanneer het op non-foodproducten zoals shampoo, wc-papier of schoonmaakmiddel is, kun je enorm veel besparen. En het blijft nog goed ook. Spreek voor jezelf af welke producten je makkelijk in een actie kunt scoren (en sla tijdens acties dan ook vooral toe)! Van tandpasta tot je favo make-up, deodorant, toiletpapier of benodigdheden voor je huisdieren.

4. Scoren met korting

Korting is het toverwoord als je wilt besparen. Kleding nodig voor het hele gezin? Abonneer je op nieuwsbrieven van leuke webshops en houdt met een schuin oog seizoensales en feestdagen in de gaten. Niet alleen in de sale kun je leuk scoren, maar ook op Elle of Vogue shopping days en rond dagen als Koningsdag en natuurlijk kerst worden vaak de nodige kortingen of kortingscodes verstrekt. Zonde als je het net die week daarvoor voor de volle mep hebt besteld, toch? Heb je bovendien vriendinnen met kids in dezelfde leeftijdsgroep? Organiseer eens per seizoen een ruilmiddag voor kleding! Waar de een op uit is gekeken, kan voor de ander nog superleuk zijn.

5. Verkopen

Speelgoed, kleding, sieraden. Stiekem verzamelen we flink wat spullen in huis. Zeker met kinderen. Ga één keer in de zoveel tijd door de kledingkasten, speelgoedkisten en zolder en gooi wat nog te verkopen is op een site of app als Vinted om te verkopen. Opgeruimd staat netjes en je houdt er nog een klein zakcentje aan over ook! Check ook deze tips van House of Ambition voor extra geld verdienen met een side hustle.

6. Uitjes? Ga goed voorbereid op pad

Een goede voorbereiding is het halve werk. Plan je uitjes met het gezin? Dan begint het al bij de kaartjes, check kortingsacties om te besparen op dagjes uit en kijk ook eens naar de rentepunten bij je bank die zich misschien al wat jaren hebben opgespaard! Zo kun je al gauw tientallen euro’s besparen. Ga de dag zelf bovendien ook goed voorbereid op pad. Neem zelf eten en drinken mee, maar vergeet ook geen petjes, zonnebrillen of paraplu’s mee te nemen. “Even snel iets scoren omdat het weer omslaat of er een ongelukje gebeurt”, kan je flink wat kosten op jaarbasis.

7. Wees niet bang om te besparen op de centen

Juist op kleine, impulsieve of variabele uitgaven kun je als je alles bij elkaar optelt enorm veel besparen. Waar je het eerst niet ziet of denkt dat het slechts om een klein bedrag lijkt dat de moeite waard niet is (‘die 0,20 op sperziebonen”), telt het bij elkaar juist lekker op! Weet jij wekelijks €10 op je boodschappen te besparen door allerlei kortingsacties, dan is dit op jaarbasis toch zo’n €520,-! Door er wat extra aandacht aan te besteden of dit bedrag zelfs apart te zetten, wordt het steeds tastbaarder voor jezelf en krijg je nog meer plezier in besparen!

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.