Als moeder moet je vaak heel wat ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Daarom zijn er steeds meer moeders die ervoor kiezen om uit loondienst te gaan en voor zichzelf te beginnen. Zo is het mogelijk om meer tijd met de kinderen door te brengen en een eigen planning te maken. Maar als zzp’ende moeder loop je altijd het risico aansprakelijk gesteld te worden of dat er opdrachtgevers wegvallen. In deze blog wat tips om een financiële tegenslagen als ZZP’ende moeder te voorkomen.
Financiële tegenslagen voorkomen
Zeker voor moeders is het extra belangrijk om bij het ondernemen financiële tegenslagen te voorkomen. De opbrengsten van je blog vallen opeens toch tegen, een opdrachtgever heeft besloten om geen teksten meer af te nemen of je wordt vanwege verkeerd advies aansprakelijk gesteld. Gelukkig kun je er zelf al veel aan doen om deze situaties te voorkomen.
Sluit de nodige verzekeringen af
Als ondernemer ontkom je er niet aan om een aantal verzekeringen af te sluiten. Loop je bijvoorbeeld het risico dat je als interieurverzorgster een dure vaas beschadigt? Dan kan het verstandig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de materiële schade aan voorwerpen of letselschade aan personen. Je kunt immers vaak zelf zo’n vaas van 50.000 euro niet betalen.
Daarnaast kun je aan de slag gaan als (financieel) adviseur. Hoewel je veel kennis van zaken hebt, is een foutje zo gemaakt. Toch mag je als adviseur geen foute adviezen geven, omdat de financiële gevolgen dan niet te overzien zijn. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp kun jij je indekken tegen de hoge kosten van schadeclaims van klanten en opdrachtgevers. En heb je er ook over nagedacht wat er kan gebeuren als je ziek wordt? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) is nog niet verplicht, maar wel goed om te hebben.
Houd een financiële buffer achter de hand
Zie je het nut van een aov nog niet zo, of word je maar niet geaccepteerd door de verzekeraar? Dan kun je beter een financiële buffer opbouwen. Handig voor als je ziek wordt en tijdelijk niet (volledig) kunt werken. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je tijdelijk geen of weinig opdrachten meer hebt, of dat je partner zijn of haar inkomen verliest. Dan is het altijd fijn als je een spaarpotje hebt waar je op terug kunt vallen. Een buffer van minimaal 3 tot 5 maandinkomens is wel nodig.
Kijk naar mogelijkheden in loondienst
Je moet er als echte ondernemer niet aan denken, maar is je bedrijf nog wel levensvatbaar? Als je al een jaar lang geen opdrachten hebt gehad, kan het lastig zijn om het financieel uit te zingen. Je kunt dan overwegen om terug te gaan in loondienst, zodat je weer een vast inkomen hebt. Dan bouw je ook meteen weer pensioen op.
Image by Drazen Zigic on Freepik