Besparen

5 tips om te besparen als gezin

Alles om ons heen is de afgelopen tijd duurder geworden en dat merkt iedereen in zijn portemonnee. Niet alleen de dagelijkse boodschappen, je woonkosten, maar ook de leuke dingen zoals uitjes met het hele gezin. Gelukkig zijn er verschillende manieren om geld te besparen en creatief om te gaan met je inkomsten, zonder dat je het gevoel hebt dat je er teveel voor moet opgeven. Vandaag 5 tips om geld te besparen in het gezin.

Denk vooruit

Mijn oma zei vroeger al dat het goed was om een huishoudboekje bij te houden. Zo kun je precies zien waar je geld elke maand heen gaat. Tegenwoordig kan dit ook digitaal en kun je in je bankierapp labels hangen aan waar je je geld aan uit hebt gegeven, zoals huur of hypotheek, verzekeringen, energiekosten, vervoerskosten, boodschappen en uitjes. Dit zorgt ervoor dat je snel een inzage hebt en je kunt zien waar je kunt besparen.

Maak spaarpotjes

Als je je uitgaven meer onder controle wilt krijgen, is het ook goed om voor elke maand een budgetplan te maken. Wat zijn je vaste lasten en welke uitgaven verwacht je deze maand? Misschien is er iemand jarig of moet je auto voor de APK. Vaak is het mogelijk om meerdere subrekeningen aan te maken in je bankierapp. Gebruik deze als digitale spaarpotjes, bijvoorbeeld eentje waarin je het geld voor je vaste lasten wegzet, een potje voor de boodschappen, eentje voor verjaardagen of vakanties. Heel belangrijk is ook om een klein potje te maken voor onvoorziene zaken, voor als bijvoorbeeld je wasmachine opeens stuk gaat. Het geld dat dan nog overblijft, kun je dan gebruiken voor de leuke dingen, zoals een dagje weg met het hele gezin.

Maak gebruik van kortingsbonnen en aanbiedingen

Omdat je je geld maar een keer kunt uitgeven, is het zonde om de volle mep te betalen, als er ook kortingsbonnen en aanbiedingen zijn. Zeker voor de boodschappen is het goed om de wekelijkse folders goed in de gaten te houden. Wel is het is belangrijk om op zoek te gaan naar kortingsbonnen en aanbiedingen voor boodschappen die je toch al zou kopen, in plaats van dingen te kopen omdat ze nu in de aanbieding zijn.

Een leuk dagje weg met je hele gezin kan vaak best oplopen in de kosten. Maar ook daarvoor zijn vaak wel kortingsbonnen en aanbiedingen te vinden. Op deze manier kun je met korting er toch een leuke dag van maken. Ook zijn er natuurlijk veel gratis activiteiten die je kunt doen als gezin. Denk bijvoorbeeld aan een middagje naar het park of bos, een wandeling aan het strand te maken of gezellig samen te koken. Uiteindelijk is de tijd die je samen doorbrengt het meest waardevolle en dat kost geen geld.

Vergelijk prijzen

In het verlengde van het zoeken naar kortingsbonnen en aanbiedingen is het ook altijd verstandig om eerst wat onderzoek te doen online. Vergelijk de prijzen van het product in verschillende winkels, voordat je overgaat tot de aankoop. Dit geldt zeker voor de dagelijkse boodschappen. Soms kan het lonen om naar verschillende winkels te gaan, maar let er ook op dat dit je niet heel veel meer tijd, brandstof of parkeerkosten oplevert. Dan wordt de besparing zo weer tenietgedaan. Besparen kan door simpelweg een andere winkel te kiezen of door in te schakelen op aanbiedingen.

Voor grote aankopen zoals elektronica, meubels en huishoudelijke apparaten kun je ook vaak online de prijzen goed vergelijken en zo de goedkoopste optie kiezen. Ook hiervoor zijn verschillende apps en websites die je kunnen helpen bij het vergelijken van prijzen.

Goedkoop is duurkoop

Niet altijd is de goedkoopste optie ook de beste keuze. Goedkoop kan zeker duurkoop betekenen. Hoewel het aanschaffen op korte termijn dan misschien duur lijkt, bespaar je op de lange termijn toch een hoop geld. Investeer daarom dan ook door energie-efficiënte producten, zoals LED-verlichting en energiezuinige apparaten. Vaak gaan ze langer mee en helpen je bij het besparen van geld op de energierekening.

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.