Sneller opladen met kunstmatige intelligentie

De voordelen van een elektrische auto zijn inmiddels wel bekend: geen schadelijke uitstoot, stiller rijden en relatief weinig onderhoud. Het nadeel: opladen duurt lang. Toch lijkt het erop dat ook dat straks geen drempel meer is voor de aanschaf van een elektrische auto. Met behulp van kunstmatige intelligentie zou deze straks binnen tien minuten op te laden zijn.

Overstap naar elektrisch

Ondanks de vele voordelen van elektrische auto’s voor het milieu, en het doel om helemaal over te gaan op elektrische auto’s, gaat de overgang langzaam. Lang niet iedereen staat te springen; naast de nog steeds hoge aanschafprijs, is het opladen van de auto ook een struikelblok. Waar je met een benzineauto binnen een paar minuten bij het tankstation wegrijdt met een volle tank, moet je de tijd uittrekken voor een pauze bij een laadpaal. Maar volgens onderzoekers in Amerika is dat straks verleden tijd, door de auto’s op te laden met behulp van kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie, ook wel AI, is kortgezegd een zelflerend computersysteem of zelflerende machine. Het apparaat bootst onze intelligentie na, en dus ook het vermogen om te leren van eerder uitgevoerde taken. De kennis die wordt vergaard bij het uitvoeren van de taak, wordt gebruikt om verbeteringen aan te brengen in de volgende taak. Zo wordt het systeem steeds slimmer.

Pratende laadpaal

Je zou zeggen dat een auto opladen weinig met kunstmatige intelligentie te maken heeft. De accu van de auto moet vol en daar is energie voor nodig. Toch ligt dat wat ingewikkelder, en ‘communiceert’ de laadpaal in zekere zin met de auto. En volgens onderzoekers kan deze oplaadtechniek zodanig worden geoptimaliseerd, dat de accu straks in een mum van tijd vol is. Door de toegepaste kunstmatige intelligentie kan de laadpaal namelijk precies zien wat voor soort accu de auto heeft, en hier de meest efficiënte manier van opladen bij vinden. Wanneer de laadpaal de accu herkent, is deze veel sneller vol.

Win-win

De stijgende energieprijzen liegen er niet om. Hoewel je met een elektrische auto tankkosten bespaart, gaat je energieverbruik met het regelmatig opladen van de auto wel omhoog. Deze ontwikkeling draagt ook in energie besparen zijn steentje bij. Als de auto snel is opgeladen, verbruik je minder energie. Laad je de auto op wanneer er relatief goedkope energie op de markt is, ofwel wanneer er veel wind- of zonne-energie is opgewekt, kun je besparen op de energierekening.

Uitgelichte afbeelding van Freepik

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.