yoga 

Blessures voorkomen bij yoga 

Blessures komen gelukkig niet vaak voor bij yoga. Toch is het iets waar je voor op moet passen. Als je eenmaal je grens over bent gegaan kun je hier lang last van houden. Wij geven je een paar waardevolle tips om blessures te voorkomen. 

Ga niet over je grens heen  

Bij yoga mag je jezelf zeker uitdagen; maar overdrijf het niet. Het is belangrijk te luisteren naar je lichaam en aan te voelen wanneer je gaat forceren. Je mag je spieren best een beetje voelen maar wanneer dit zich omzet in echte pijn kun je de oefening beter aanpassen of vervangen voor andere oefeningen, anders ga je hier op een later moment spijt van krijgen. 

Gebruik yogahulpmiddelen  

Er zijn verschillende yoga-artikelen die je kunt gebruiken om blessures te voorkomen. Denk aan de volgende items: 

  • Meditatiekussen → Een meditatiekussen geeft steun aan je bekken en je rug. Hierdoor kun je langer in lotushouding blijven zitten zonder je gewrichten te belasten. 
  • Yogabolster → Een yogabolster kun je tijdens de oefeningen onder je heupen, benen of onderrug leggen voor extra steun aan je gewrichten en spieren. 
  • Yogablokken → Door het gebruik van een yogablok worden veel Asana’s makkelijker uit te voeren doordat je de grond dichter bij je brengt. Hierdoor hoef je niet te forceren om bijvoorbeeld de grond te kunnen raken. 
  • Yogariem → Een yogariem werkt als verlengstuk van je armen. Hierdoor word je niet beperkt in je beweging en kun je de oefening aanpassen op jouw niveau.
  • Meditatiemat → Een meditatiemat kun je onder het meditatiekussen plaatsen. Hierdoor worden niet alleen je bekken en rug ondersteund maar ook je benen, voeten en enkels. 

Pas de oefeningen aan op jouw niveau 

Niet iedereen is zo flexibel. Gelukkig draait het er bij yoga niet om dat je elke oefening moeiteloos kan uitvoeren. Het gaat erom dat je jezelf uitdaagt en doet wat je kan. Als je dit in je achterhoofd houdt gaat het vaak goed.  

Neem een paar yogalessen 

De meeste blessures bij yoga zijn veroorzaakt doordat mensen de oefeningen fout uitvoeren. Daarom kan het verstandig zijn een paar yogalessen bij te wonen. In elke regio is wel een yogastudio te vinden waar jij naartoe kan. Niet alleen leer je veel nieuwe dingen, ook kan de yogadocent erop toezien dat je de oefeningen goed uitvoert en je zo behoeden voor blessures.  

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.