kinderen op cv vermelden

Wel of niet je kinderen vermelden op je cv?

Als trotse mama zou je het liefst iedereen laten weten dat je dol bent op je kroost. Of dat tijdens een sollicitatieprocedure ook een goed idee is, is de vraag. Maar wist je dat het niet verplicht is om te vermelden dat je kinderen hebt? In sommige gevallen kan het zelfs in je nadeel werken. Toch zitten er ook voordelen aan het noemen van je kinderen op je cv.

Wanneer vermeld je je kinderen niet op je cv?

Omdat een cv beknopt moet zijn, worden gegevens als je burgerlijke staat, nationaliteit en of je kinderen hebt, niet meer standaard op een curriculum vitae gezet. In de meeste gevallen is het namelijk niet relevant om dit soort persoonlijke informatie te vermelden. Solliciteer je naar een functie in de commerciële sector en ga je een cv opstellen, laat dan je kinderen achterwege op je cv. Werkgevers en recruiters in deze branche kijken eerder naar jouw functioneren dan naar het aantal kinderen dat je grootbrengt. Daarnaast zou het ook nog eens in je nadeel kunnen werken: er wordt soms gedacht dat werknemers met kinderen vaker afwezig zijn omdat kinderen opgevangen moeten worden als er geen school is of als ze ziek zijn.

En wanneer zet je kinderen wel op je cv?

Toch zijn er bepaalde functies die wel in aanmerking komen om je kroost te noemen op je cv. Kandidaten die solliciteren op een baan waarbij met kinderen gewerkt wordt bijvoorbeeld. Denk aan een leerkracht in het basisonderwijs, een pedagogisch medewerker of een vertrouwenspersoon jeugdzorg. Heb je kinderen? Dan maak je meestal meer kans op de baan dan sollicitanten die geen kinderen hebben omdat je al ervaring hebt met het ‘werken’ met kinderen.

Zo zet je kinderen op het cv

Heb je de keuze gemaakt om je kinderen wél op je curriculum vitae te zetten, dan kun je dit doen bij je persoonlijke gegevens. Als je kijkt naar onderstaand voorbeeld, dan voegt deze informatie minder toe dan je zou willen:

Kinderen: ja’
of
‘Kinderen: 2’

Zeker als je solliciteert naar een functie waarbij werken met kinderen een must is. Indruk maken met je kwaliteiten kun je ook op een andere manier doen. Je zou verschillende voorbeelden kunnen benoemen uit de opvoeding van je kinderen en die vermelden in je werkervaring of in je persoonlijk profiel. Onder het kopje vaardigheden kun je ook kwaliteiten zetten zoals flexibiliteit, geduld en inlevingsvermogen. Doe je vrijwilligerswerk bij de sportclub van je kinderen of help je mee op school als lid van de oudervereniging of voorleesouder? Zeker het vermelden waard op je cv om in aanmerking te komen voor de functie die je graag wilt hebben.

Zelf kiezen

Of je je kinderen wel of niet op je cv zet, is geheel aan jou. Kijk naar de functies waarop je solliciteert en maak een inschatting of de werknemer jouw ouderschap relevant vindt voor de baan of niet. Solliciteer je naar een baan waarbij je met kinderen gaat werken? Dan is het juist aan te raden om je kinderen wel op je cv te vermelden.


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.