Leren programmeren met MIND, de designer Robot

Leren programmeren met MIND, de designer Robot

Een van de speelgoedtrends van dit jaar is zeker het STEM speelgoed. Dit is speelgoed dat kinderen uitdaagt op het gebied van de wetenschap en techniek. MIND is zo’n STEM Robot en was zelfs genomineerd voor het Speelgoed van het Jaar in de categorie 6- 7 jaar. Helaas hebben ze niet gewonnen, maar de nominatie was zeker verdiend. Mijn meiden hebben er leuk mee gespeeld en mochten MIND zelfs mee naar huis nemen om beter uit te proberen

Leren coderen en programmeren met MIND, de designer Robot

STEM speelgoed

STEM

Misschien heb je deze term in speelgoedland al eens voorbij zien komen, maar misschien is het ook wel geheel nieuw voor je. STEM staat voor Science Techology Eniginering Mathematics.
Stem speelgoed stimuleert kinderen om problemen op te lossen door logische en kritische na te denken. Zeker in de tijd waarin wij nu leven is het goed om zo voorbereid te zijn op de technologie die nog voor ons ligt. Zeker leren coderen en programmeren is straks een onmisbare kennis voor onze kinderen. En hoe leuk is het dan om dat te leren met een eigen robot

Clementoni

MIND is een leuke robot van het speelgoedmerk Clementoni. Het speelgoed van Clementoni is niet alleen heel erg leuk om mee te spelen. Het bedrijf maakt al ruim 50 jaar speelgoed met als doel om kinderen op een leuke manier te laten leren, ze ondersteunend tijdens het opgroeien in een taal die ze het beste begrijpen en die voor hen heel natuurlijk is: spelen. Ze zijn dan ook goed meegegaan met de tijd en nu specialisten in STEM speelgoed.

MIND designer Robot

MIND, designer Robot

MIND, designer Robot is een robot in de serie Coding Lab van Clementoni. Deze intelligente robot leert je coderen, kan samen met je tekenen en doet leuke rekenkunde en meetkunde opdrachten met je. Hij is te besturen met de knoppen op zijn rug, maar heeft ook een spraakherkenning. Zo kan je hem dus ook vertellen wat te doen. In de doos vind je naast MIND ook een dubbelzijdig spelbord, stiften en lege A3 vellen. Op het rekenbord kan MIND geprogrammeerd worden om opdrachten uit te voeren en met het labyrint kunnen kinderen leuke missies oplossen en zo hun logische vaardigheden ontwikkelen. Tevens zijn er viltstiften en A3-bladen inbegrepen voor het tekenprogramma.

MIND Designer App

MIND designer Robot

Natuurlijk is er ook een App die je kunt downloaden om MIND mee te besturen. Zo kun je in het codeergebied leren hoe je blokken programmeert, eenvoudige en meer complexe vormen maakt. Bovendien kun je in het tekengebied uit de vrije hand tekenen en je werken dankzij MIND tot leven zien komen. 

Nominatie Speelgoed van het jaar

De mening van de jury: Een robot die leuk is voor jong en oud. Uitdagend. Hiermee leren jonge kinderen al spelend programmeren! De robot tekent goede strakke lijnen. Het is gewoon tof wat hij kan. Prima prijs/kwaliteit verhouding.

Speelgoed van het jaar

Toelichting ontwikkelingspsycholoog: Een leuke manier voor kinderen om kennis te maken met robots, techniek en eenvoudig (blok)programmeren. Bevordert daarnaast het ruimtelijk inzicht en plannen.

Lees ook Squirrels Go Nuts – de winnaar in deze categorie.

Wat vonden wij ervan?

MIND is een leuk klein vierkant robotje op wieltjes. Zodra je hem voorziet van een aantal batterijen begint hij vrolijk tegen je te praten. Omdat hij genomineerd was in de leeftijds categorie 6-7 jaar, hebben Kleine Zus en ik hem samen uitgeprobeerd. Doordat er verschillende niveau’s zijn is hij ook voor Grote Zus uitdagend om mee te spelen. 

MIND designer Robot

MIND heeft een microfoon, waardoor je ook tegen hem kan praten. Voor Kleine Zus was dat wel lastig, want de opdracht zinnen moeten duidelijk en exact worden uitgesproken. We hebben daarom deze functie in het begin weer uitgezet. Op het labyrint (gele kant) gaf MIND diverse rekenopdrachten. De uitkomst was het getal waar hij naar toe moet worden geleid. Met de knoppen op zijn rug met je dan welke stap die hij moet zetten programmeren. Dat kostte in het begin wel wat moeite (draaien is een stap en dan vooruit de tweede stap) Maar Kleine Zus had het al snel door en het lukte haar prima. Aan te raden is wel om te spelen op een gladde ondergrond. Hij is erg gevoelig voor kruimeltjes, waardoor hij dan blijft steken en de plek van bestemming niet haalt.

Natuurlijk hebben we ook samen met MIND getekend. Met een stift die in zijn rug kan MIND allerlei figuren (wel alleen rechte lijnen) tekenen. Hierbij werkte de spraakherkenning wel beter, maar ook met de programmaknoppen lijkt het prima om verschillende figuren te tekenen. Nadat deze tekent waren, heeft Kleine Zus ze mooi ingekleurd.

MIND is een erg leuke robot met verschillende mogelijkheden om mee te spelen. Grote Zus is er ook mee aan de slag gegaan en dan met de wat moeilijkere opdrachten. In tegenstelling tot sommige STEM robots, is de prijs voor MIND ongeveer €40. Dat vind ik een zeer redelijke prijs en een mooi cadeau voor de komende feestdagen.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.