Osmo Coding Starter Kit

Leren programmeren met Osmo Coding Starter Kit

Waar vroeger programmeren echt iets was voor de computernerds op hun zolderkamertje, worden kinderen nu op jonge leeftijd al gestimuleerd om ook te leren programmeren. Programmeren is namelijk meer dan alleen maar handig om te begrijpen hoe de technologie werkt, maar geeft veel meer voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Een heel leuke manier om kennis te maken met programmeren is met de Osmo Coding Starter Kit. We mochten deze uitproberen en vertellen je er graag meer over.

Leren programmeren

Tijdens de presentatie van het Grote Speelgoedboek van Bol.com werd het leren programmeren al aangestipt als één van de speelgoedtrends van dit moment. De reden hiervoor is dat het niet alleen leuk is om zelf een robot te kunnen besturen, leren programmeren stimuleert bij kinderen het creatief en logisch denken en geeft ruimtelijk inzicht. Want bij programmeren is het erg belangrijk om gestructureerd te werken en stap voor stap na te denken over het bereiken van je einddoel. Zo leren kinderen al jong om om te gaan met problemen en te kijken naar oplossingen. Allemaal eigenschappen waar je op allerlei gebieden in je leven profijt van hebt.

Osmo Coding Starter Kit

Een leuke manier om in aanraking te komen met programmeren is met de Coding Starter Kit van Osmo. In de Starter Kit zit een iPad Base, waar je je IPad* in kunt plaatsen. Deze heb je nodig voor het leren programmeren met Osmo. In het pakket vind je verder 3 verschillende Coding-spelletjes, 31 spelstukken en een handig opbergdoosje voor de speelstukken.

De Coding-spelletjes zijn geschikt voor kinderen van 5-10 jaar, maar mijn dochter van 13 vindt het ook leuk om te doen. Voor dat je kunt beginnen, moet je nog wel even de gratis OSMO Coding Awbie app downloaden op je iPad en dan kun je aan de slag.

*geschikt voor alle iPads muv generatie 1, iPad Pro 11 en de iPad Pro 12,9. Minimale iOS versie vereist is: iOS 9.

Leer programmeren met Osmo Coding Starter Kit

Het leren programmeren met Osmo Coding Starter Kit doen je aan de hand van 3 verschillende spelletjes. Zo wordt leren een stuk leuker en wordt het programmeren op een speelse manier aan de de kinderen geleerd.

Osmo Coding Starter Kit app

Coding Awbie (basis niveau)

In het eerste Coding-spel is het de bedoeling om Awbie door de verschillende levels van het spel te navigeren. Dit doe je door de verschillende spelstukken in de juiste volgorde te leggen voor de iPad. De Osmo iPad Base zit deze spelstukken en geeft de commando’s door aan Awbie. Zo loopt en springt hij door groene bossen, spookachtige grotten, jungles en zonnige stranden. Het spel heeft maar liefst 35 levels en op deze manier worden de basisbeginselen van programmeren geleerd, net als het ontwikkelen van het probleemoplossend vermogen en logisch nadenken.

Osmo Coding Starter Kit app

Coding Jam (gemiddeld niveau)

In het Coding spel Jam, draait het allemaal om je eigen muziek te maken. Door het plaats van de spelstukken kun je verschillende patronen en ‘loops’ maken om zo je eigen muziek te componeren! Coding Jam bestaat uit 24 karakters en meer dan 300 muzikale geluiden, om je perfecte lied mee te kunnen maken. Kinderen kunnen met Coding Jam gemakkelijk eigen liedjes opnemen en hun muziek delen met vrienden, familie en de Jam-community.

Coding Duo (geavanceerd niveau)

Op zoek naar meer uitdaging op het gebied van programmeren, dan kun je met Coding Duo aan de slag. In dit spel werken Awbie en het vriendelijke monster Mo samen om hersenkrakende uitdagingen op te lossen. Je kunt deze geavanceerde side-by-side puzzels alleen oplossen of samen, dan is de ene speler voor Awbie en de ander voor Mo, waarbij samenwerking en strategisch nadenken de weg naar succes blijkt te zijn!

Onze ervaring met Osmo Coding Starter Kit

Spelletjes spelen op de iPad is natuurlijk nooit een straf voor de meiden. We proberen schermtijd wel een beetje te beperken, maar voor educatieve spelletjes maken we graag een uitzondering. Zeker met een vader werkzaam in de ICT is leren programmeren iets wat we onze kinderen willen bijbrengen. Met het Osmo Coding Starter Kit gaat dit op een leuke en natuurlijke wijze. In het begin was het even puzzelen wat we precies moesten doen, maar de opbouw van het spel helpt je daar moeiteloos doorheen. Al snel sprong Awbie over het scherm, maar ook moest er wel goed worden nagedacht over de verschillende stappen. Maar dat maakt het juist uitdagend voor de kinderen en houdt hen geïnteresseerd in het spel.

Meer Osmo play

Recent waren wij op het Cinekid festival, waar in het Media Lab ook een hoekjes stond met verschillende iPads met Osmo-spelletjes. Er zijn er namelijk nog veel meer verkrijgbaar dan alleen Coding. Zo is er en Genius Starter Kit (6-10jr) en Little Genius Starter Kit (3-5jr); voor wiskundige uitdagingen, Creative Starter kit, voor tekenliefhebbers en een Pizza Co. Starter Kit, waarbij je je eigen pizzeria runt. En als je eenmaal een kit hebt, kun je ook kiezen voor uitbreidingsets zoals een Detective Agency spel of een uitbreiding voor Jam Coding. Ik weet zeker dat een paar van deze set terug te vinden zullen zijn op de verlanglijstjes van de meiden.

Schrik niet! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate

Spread the love

One thought on “Leren programmeren met Osmo Coding Starter Kit

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.