two women sitting on sofa

Welke mogelijkheden heb ik op het gebied van buitenzonwering?

Stel je hebt een mooie tuin, maar je zou nog wel iets extra’s willen. Het eerste wat in je opkomt is zonwering; in de breedste zin van het woord. Want enerzijds is het lekker op een beetje verkoeling te hebben in de zomer. Anderzijds zou direct een veranda misschien het hele plaatje compleet kunnen maken. Vooral sinds de coronaperiode zijn mensen gewoonweg meer thuis. Dit leidt en heeft er in veel gevallen toe geleid dat mensen meer met hun huis bezig zijn en zo ook met de buitenzonwering. In dit artikel nemen we je daarom mee in mogelijkheden op het gebied van (buiten)zonwering.

Buitenzonwering (het knikarmscherm)

Het knikarmscherm is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Iedereen kent wel iemand die vroeger – of nu nog steeds – zo’n fel rood knikarmscherm in zijn of haar tuin heeft of had. Super praktisch voor wanneer je lekker de zon wilt vermijden, zowel binnen als buiten. Deze traditionele zonwering doet eigenlijk alleen dienst voor het creëren van schaduw. Maar valt niet te gebruiken als overkapping als het bijvoorbeeld regent. Dat is natuurlijk wel even wat anders dan zijn grote broer, de veranda, echter valt zonwering wel onder dezelfde noemer als de veranda.

De traditionele veranda

De veranda, misschien krijg je wel direct een beeld voor je van een Amerikaanse buurt waar iedereen zo’n beetje een veranda heeft, is een heel fijne aanvulling op ieder huis. Traditioneel gezien is een veranda een overkapping met een vloer die doorloopt vanuit het huis. In sommige gevallen krijg je daardoor een verhoogde vloer waar je met een trap vanaf kunt lopen. In de Nederlandse volksmond is een veranda ondertussen precies hetzelfde als een terrasoverkapping of een overkapping. Saillant detail is dat veel mensen bij een veranda of overkapping refereren aan een houten constructie terwijl een terrasoverkapping vaak gerefereerd wordt aan een aluminium constructie. 

Tuinkamer

De tuinkamer is eigenlijk de geavanceerde broer van van de traditionele veranda en/of terrasoverkapping. Wanneer we spreken over een tuinkamer is de veranda/terrasoverkapping namelijk in zijn geheel afgesloten. Het afsluiten van een veranda kan door middel van glazen wanden, schuttingpanelen, screens of glazen ramen. Een tuinkamer is om deze reden erg geschikt om te gebruiken in de herfst, winter en de lente wanneer het nog wat frisser is en de wind heerlijk wordt tegengehouden door de elementen waarmee de tuinkamer kan worden afgesloten. Wanneer er een heater geplaatst wordt in de tuinkamer maakt dit het plaatje compleet. Je hebt er nu in de koudere perioden definitief een tweede woonkamer bij. 

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.