Hoofd Bewaking

Speelgoed van het jaar | Hoofd Bewaking

De verkiezing voor het Speelgoed van het jaar is alweer in volle gang. Eind juni koos de vakjury 45 winnende speelgoedartikelen als winnaar in 15 categorieën. Ik mag de komende weken een aantal van deze winnaars uit proberen en jullie daar meer over vertellen. Vandaag is dat het spel Hoofd Bewaking van Identity Games in de categorie: Kinderspellen

Het spel Hoofd bewaking

Jouw huis is een museum en ligt vol met waardevolle kunstschatten. Probeer met een team van dieven zo veel mogelijk voorwerpen te stelen en naar de vluchtauto’s te brengen. Maar pas op, want een van de spelers is het Hoofd Bewaking: een levende beveiligingscamera! Het is zijn taak om de dieven op heterdaad te betrappen. Pak jij de dieven of pakken zij de buit? Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Dit zit er in de doos

  • Cameralens
  • 18 Kunstschatkaarten
  • 2 vluchtauto’s
  • Elastiek
  • 4 doppen

Het bijzondere van dit spel is, dat je niet alleen de inhoud van de doos, maar ook de doos zelf nodig hebt voor het spellen van het spel. Dit is namelijk het masker van de hoofdbewaker. Alles je alles uit de doos hebt gehaald, kun je met het meegeleverde elastiek en, de deksel veranderen in een masker. Om het masker te laten werken, moet je wel 3 AA baterijen in de cameralens plaatsen. De cameralens bevestig je daarna stevig op de doos met behulp van de 4 doppen.

Zo speel je het

Kies een ruimte uit waar je het spel gaat spelen. Dit kan de woonkamer zijn, een hele verdieping of lekker buiten in de tuin of het park. Belangrijk is dat er voldoende verstopplekken zijn. Zet als eerste het masker van de Hoofd Bewaking in elkaar en stop de batterijen in de cameralens. Plaats vervolgens de cameralens op de doos. Indien nodig kun je de ruimte waar je het spel speelt nog een beetje aanpassen, door de meubels te verschuiven, zodat er verstopplekken ontstaan. Vraag dit wel even aan je ouders.

Speel je het spel met minder dan 3 spelers, dan verwijder je als eerste de schatkaarten met 3 maskers uit de stapel. Schud de overige kaarten en leg ze op verschillende plekken in de kamer, met het plaatje naar beneden. De kaarten met de vluchtauto’s leg je in 2 ver uit elkaar liggende, maar goed bereikbare hoeken van de ruimte.

De Hoofd Bewaking zet vervolgens het masker op, zodat het rechter oog door de camera kan kijken. Met het elastiek kun je het maker goed vast zetten, zodat hij niet afzakt tijdens het spelen. De Hoofd Bewaking zet de camera aan en het aftellen begint dan meteen.

De dieven hebben 3 minuten de tijd om zoveel mogelijk schatten te stelen en deze bij de juiste vluchtauto te brengen. Maar let op! Op elke schatkaart zie je een aantal maskers staan. Dit is het aantal dieven dat nodig is om de schat naar de vluchtauto te brengen. Samen met je dan de kaart verplaatsen.

Ondertussen loopt het Hoofd Bewaking op zoek naar de dieven. De cameralens gaat alleen maar eens in de 4 seconde open, zodat de Hoofd Bewaking de dieven kan zien. Als de cameralens opengaat, hoor je ook een geluidje dat de dieven waarschuwt. Ziet de Hoofd Bewaking een dief, dan noemt hij of zij de naam van de dief en moet deze de schatkaart neerleggen en 10 sec stil blijven staan. Als een dief 2x betrapt wordt is hij af.

Na 3 minuten is het spel afgelopen en kunnen de kaarten in de vluchtauto’s worden geteld door de bedragen bij elkaar opgeteld worden, min de boete van €2000 voor elke betrapte boef.

Het juryrapport van Speelgoed van het jaar Verkiezing

Hoofd Bewaking is vooral een grappig actiespel om samen met vrienden of het gezin te spelen. Een van de spelers is het Hoofd Bewaking. Hij/zij heeft een soort kap over zijn/haar hoofd en kan alleen een klein stukje van de omgeving zien door een periscoop die op willekeurige momenten open en dicht gaat. Je ziet dus steeds maar even een stukje van de omgeving. De andere spelers moeten allerlei voorwerpen stelen en naar de vluchtauto’s brengen. Het Hoofd Bewaking moet dat voorkomen door de dieven te betrappen. Het spel kan zowel binnenshuis als buitenshuis (tuin) gespeeld worden en zorgt ervoor dat de spelers lekker bewegen, moeten verstoppen of wegduiken voor de blik van het Hoofd Bewaking. Dat zorgt voor de nodige hilariteit. 

Aansprekende opvolging van Escape your House.
Zeer origineel door de doos en deksel die veranderen in een cameralens voor op en over je hoofd.
Hierdoor ontstaat een levende beveiligingscamera. Hoofd Bewaking probeert de dieven van kunstschatten te betrappen. Elke 4 seconden opent de camera een kijkgat. Snel kijkt ‘de camera’ om zich heen. Een actief spel waarbij kinderen door de kamer lopen. Eenvoudige spelregels met een kort spelverloop zorgen voor wisselende beurten. Levendig, afwisselend, toegankelijk en zeer origineel. Ook leuk voor jongere kinderen, gezamenlijk spelen waarbij iedere speler elke beurt meedoet. De camera onthoudt situaties en anticipeert op volgende stappen van de spelers.

Wat vonden wij van het spel

Het is een erg leuk spel om samen te spelen, zeker doordat de Hoofd Bewaking zo’n cool maker op moet zetten. Dat zorgt alleen al voor dikke pret. Omdat de spelrondes erg kort zijn – voor een grote ruimte of de tuin misschien wel niet iets te kort – kan iedereen de Hoofd Bewaking een keertje zijn. De regels zijn ook niet al te moeilijk, waardoor iedereen snel mee kan doen. Wij vonden het echt een zeer geslaagde winnaar van de Verkiezing van het Speelgoed van het jaar!

Stem ook mee voor de verkiezing van het speelgoed van het jaar 2022

Het spel Hoofd Bewaking is een van de 3 winnaars van de Speelgoed van het Jaar verkiezing in de categorie Kinderspellen. Naast deze prijs maken ze ook nog kans op de Publieksprijs in deze categorie. Maar daarvoor hebben ze jouw hulp nodig. Tot en met 30 oktober kun jij stemmen op deze winnaars van de Speelgoed van het Jaar verkiezing via speelgoedvanhetjaar.nl. Hiermee bepaal jij mee wie de Publieksprijs ontvangt en maak je kans op een mooi speelgoedpakket.

Lees ook deze reviews over winnaars van het Speelgoed van jaar

Schrik niet! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over dit product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken steun je Mama’s Liefste. Wil je er meer over weten, kijk dan op Steun Mama’s Liefste – Affiliate

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.