Waarop moet je letten bij de aanschaf van een bed voor je kindje?

Waarop moet je letten bij de aanschaf van een bed voor je kindje?

Kinderen brengen een veel groter deel van hun tijd slapend door dan volwassenen. Waar wij aan pakweg acht uur per etmaal voldoende hebben, slaapt een pasgeboren baby meer dan het dubbele daarvan. Ook peuters slapen nog altijd de helft van een etmaal en pas kinderen de basisschool hebben verlaten, komen ze qua aantal slaapuren gelijk te staan aan volwassenen. Als ouder moet je hiermee goed rekening houden, want de slaap is voor een opgroeiend kind heel belangrijk. Daarbij is de keuze voor het type bed minstens zo belangrijk. Een kind moet immers comfortabel en veilig kunnen slapen.

Efficiënt ruimtegebruik

Het inrichten van een kinderkamer kan een hele uitdaging zijn. Er moet natuurlijk een goed bed staan, maar er komt nog zo veel meer bij kijken. Speelgoed, misschien een klein bureau, enzovoort. Veel spullen en vaak relatief weinig ruimte. Dit is dan ook de belangrijkste reden voor het feit dat halfhoogslapers voor kinderen zo populair zijn. Je kunt er namelijk vaak nog van alles onder kwijt en zo bespaar je kostbare ruimte. Belangrijk bij zo’n bed is wel dat je heel goed let op de veiligheid. Het bed moet zijn voorzien van stevige hekjes rondom, zodat er geen enkele kans bestaat dat het kind uit bed kan vallen.

Van wieg naar ledikant

In de eerste maanden ligt je kindje heerlijk te dromen in zijn of haar wiegje. Maar wanneer is het nu tijd om de wieg te vervangen door een echt ledikant? Over het algemeen worden peuterbedden toegepast vanaf ongeveer tweeënhalf jaar, maar eigenlijk is hiervoor niet echt een standaard moment aan te geven. Je merkt het meestal vanzelf als je kindje slecht slaapt. Dat kan een indicatie zijn om over te stappen op een echt bed. Je kunt daar vervolgens zeker een jaar of vier plezier van hebben.

Aandachtspunten

Behalve het gevaar voor vallen zijn er nog wel meer aandachtspunten die van belang zijn bij de aanschaf van een kinderbed. Het bed moet ook stevig staan en niet gemakkelijk om kunnen vallen. Kinderen zijn speels en als er toevallig een broertje of zusje op het bed leunt, mag het niet van zijn plek komen. Als het bed spijlen bevat, let er dan op dat die op de juiste onderlinge afstand van elkaar staan. Je kindje mag er niet tussen bekneld raken! Let ook op eventueel aanwezige scherpe schroeven!

Lees ook: Dit zijn de basismeubels voor de babykamer

Image by javi_indy on Freepik

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.