De overgang van de lagere school naar de middelbare school is een grote overgang – in meer dan één opzicht. Meer huiswerk, andere lesuren, andere route naar school en noem maar op. Het is dus goed om je kind goed voor te bereiden en hem of haar daar zo goed mogelijk in te ondersteunen. Hierbij 6 tips om je kind goed voor te bereiden om de middelbare school.
#1 Praat over de komende veranderingen
In voorbereiding op de middelbare school wordt er op verschillende plekken al veel gesproken over deze overgang. Kinderen horen zo van alles op open dagen, van hun meester of juf van de lagere school, maar ook van andere kinderen. Dit alles kan erg overweldigend zijn en beangstigend. Praat er dus regelmatig over met je kind en pols hoe hij of zij er in staat. Herinner ze er ook aan dat ze niet de enigen zijn. De middelbare school is een aanpassing voor alle kinderen. Laat je kind weten dat het normaal is om nerveus te zijn. En stel ze gerust en dat je er altijd bent om ze te steunen en helpen waar nodig.
#2 Bestudeer samen het lesrooster
Sommige scholen houden er niet van om de lesroosters ruim voor het begin van het schooljaar uit te delen. Als dat het geval is, leg dan uit dat je kind tijd nodig heeft om alles uit te zoeken en te wennen aan deze nieuwe ervaring. Bekijk het schema samen en help je kind om een versie te maken die werkt voor hem of haar. Zo kan het rooster bijvoorbeeld een prominente plek krijgen in de agenda of juist in de agenda van de telefoon. Kijk samen wat het beste werkt.
#3 Rijd samen de route naar de nieuwe middelbare school
Eén van de grootste uitdagingen voor nieuwe middelbare scholieren is de route naar school. Vaak is deze veel verder weg dan die naar de lagere school. Ook is het natuurlijk geen optie meer dat ze door hun ouders op school worden afgezet (tenzij het regent). Gebruik de zomervakantie om een aantal keren samen deze nieuwe route naar school te fietsen, zodat ze niet zullen verdwalen en te laat op school aankomen. Het is dan ook niet onverstandig om hun mobiele telefoon uit te rusten met een Sim Only onbeperkt bellen kaart. Mocht er dan iets onderweg gebeuren, dan kunnen ze altijd naar huis bellen.
#4 Zorg voor een huiswerkroutine
De hoeveelheid huiswerk in de brugklas zal ook zeker even wennen zijn. Belangrijk is daarom om meteen vanaf het begin een goede studiegewoonte op te bouwen. Dit start bij een goede leeromgeving, een rustige plek zonder tv, muziek, games en telefoonafleiding. Ook helpt het om goede huiswerktijden af te spreken. Samen kunnen jullie een huiswerkschema opstellen en deze dagelijks gebruiken. Houd daarbij ook rekening met buitenschoolse activiteiten, aankomende proefwerken en de afwijkende schooluren. Door deze in een overzicht op te nemen, wordt het stellen van prioriteiten eenvoudiger.
#5 Mobiele telefoongebruik
Het gebruik van de mobiele telefoon zal ook veranderen tijdens de overgang naar de middelbare school. Niet alleen omdat ze meer zullen bellen met oude en nieuwe klasgenoten, maar ook omdat vaak de lesroosters, het huiswerk en de cijfers allemaal via apps terug te vinden zijn. Het hebben van een goede mobiele telefoon is dus ook erg belangrijk. Hiervoor hoeven ze natuurlijk niet meteen een nieuwe telefoon aan te schaffen, maar een ouder model met bijvoorbeeld een Sim Only bij Simyo is al voldoende. Maak wel goede afspraken over het gebruik van de telefoon. Bij voorkeur dus niet tijdens het huiswerk maken, en voor het slapen gaan beneden laten liggen aan de oplader.
#6 Op tijd naar bed en opstaan
De middelbare school heeft mogelijk andere begin- en eindtijden dan de basisschool. Ook kunnen deze per dag verschillen. Als de lessen eerder beginnen of de route naar school langer is, begin dan ook eerder aan de dag. Dit helpt die stressvolle race om op tijd de deur uit te gaan voorkomen. Probeer eventueel ook de bedtijden aan te passen, hoewel dat waarschijnlijk moeilijker zal zijn, dan tijdens de basisschooltijd.