Samen schermtijd afspreken met Mytimingcards + winactie (1)

Samen schermtijd afspreken met Mytimingcards

Als je aan mijn kinderen vraagt wat ze het liefste doen de hele dag, zal het antwoord bijna altijd wel iets zijn waarbij een schermpje aan te pas komt. Zeker in de vakantietijd zouden ze het liefste de hele dag voor de tablet, mijn telefoon of de TV zitten. Het regenachtige weer helpt daar dan natuurlijk niet bij. Toch hebben we recent afspraken gemaakt over de hoeveelheid schermtijd. Hierbij hebben hulp van de Mytimingcards. Nieuwsgierig? Lees snel verder, want ik mag ook een setje verloten.

Samen schermtijd afspreken met Mytimingcards + winactie (1)

Mijn jeugd en schemtijd

De kinderen van nu groeien op in een hele andere tijd dan ikzelf. Toen ik klein was, waren elke avond slechts een aantal kinderprogramma op de TV te zien, zoals Tik Tak, Plons de Gekke Kikker, Sesamstraat, Jeugdjournaal en later ook Klokhuis. Alleen op de woensdagmiddag was nog de film van Ome Willem en Theo en Thea. Mijn ouders waren dan ook erg blij toen de Drie Dikke Dames op zondagochtend erbij kwamen, zo konden zij rustig tot 11.00 konden uitslapen 😉

Toen ik wat ouder was, kreeg ik ook schermtijd van mijn ouders. Elke dag mochten we kijken naar het Jeugdjournaal en Klokhuis en we mochten 1 programma van maximaal een halfuur uitzoek in de TV gids.

Mijn kinderen en schermtijd

Nu zijn er meerdere kanalen die 24/7 kinderprogramma’s uitzenden. En daarbij heeft het Internet ook zijn intreden gedaan en kunnen kinderen de hele dag door naar YouTube kijken of online spelletjes spelen. Schermtijd is dus niet meer alleen televisie kijken, want op de schermpjes worden nu ook vaak spelletjes gespeeld.

De afspraak hier in huis is dat de TV pas na 17.00 aan mag. Dat geldt eigenlijk ook voor alle andere schermpjes. Toch gebeurt het regelmatig dat er iemand eerder al met de tablet of een telefoon in de hand zit om “even” een spelletje te spelen. Ook voor schooltijd mogen ze nog wel eens TV kijken, voordat dat we de deur uit gaan. Dit komt het ochtendritueel helaas vaak niet ten goeden… Vorige week waren we bij de schooldokter en kreeg ik de vraag of Kleine Zus meer dan 2 uur per dag naar een schempje kijkt…. Helaas moest ik daar wel ja op antwoorden.

Hoeveel schermtijd is toegestaan?

In het rapport App, noot, muis van de stichting Mijn Kind Online kwam ik de volgende advies tegen: vijf minuten per dag voor kinderen in de leeftijd van nul tot twee jaar tot één uur per dag voor kinderen tot acht jaar.

 • 2-4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag
 • 4-5 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag.
 • 6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;
 • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;
 • 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;
 • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur beeldschermtijd per dag.

Afspraken maken met Mytimingcards

Natuurlijk zullen wij de schermtijd niet helemaal kunnen verbieden. Het liefste zou ik willen dat mijn kinderen zelf inzien dat ze niet de hele dag voor een schermpje kunnen hangen. Toen ik Mytimingcards tegenkwam, werd ik meteen enthousiast over deze manier van aanpak. In het pakket vind je 28 tijdskaarten voor tablet, televisie, telefoon en games, plus 4 bonuskaarten. Op deze gekleurde kaartjes vind je op de ene kant het aantal minuten schermtijd en op de andere kant een leuke speltip. Verder zit er in het pakket een timer en een contract. Deze kun je samen met je kind opstellen en ondertekenen.

Zo werkt het
* Overleg hoeveel uur beeldschermtijd je kind per dag krijgt.

* Lees en teken samen het contract.
* Overleg wanneer je kind de kaarten krijgt, elke dag of 1 x per week op een vaste dag.
* Bij gebruik van een beeldscherm zet je kind de timer aan en levert de juiste Mytimingcards in.
* Bonuskaarten kunnen als beloning of ter stimulatie worden gegeven, ouders kunnen hier zelf een tijd aan geven.
* Als de timer stopt gaat het beeldscherm uit.
* Nu is het tijd om de speeltips te proberen!
* En… op=op

Hoe werkt het bij ons?

Natuurlijk was er wel wat gemopper, toen ik aankwam met de boodschap dat we de schermtijd zouden gaan beperken. Maar toen ik het systeem aan ze uitlegde, vonden ze het toch wel een leuk idee. Ze hebben nu allebei een uur schermtijd per dag. Ze kunnen kiezen voor de TV, Tablet of Telefoon. Hier kunnen ze alleen of samen naar kijken. Samen betekent echter wel dat ze allebei een kaartje moeten inleveren. Hierdoor zullen ze samen ook overleggen waarnaar gekeken worden. De timer biedt ook een uitkomst, zo weten ze precies wanneer de tijd voorbij is, er een kaart moet worden ingeleverd en het schermpje uit moet. Al snel was het TV kijken in de ochtend voorbij en bewaarde ze die tijd liever voor na schooltijd.

Wel hebben we ook een uitzondering op de regel gemaakt – net zoals ik vroeger wel naar het Jeugdjournaal en Klokhuis mocht kijken – mag er wel huiswerk gemaakt worden op de laptop en ook Squla is toegestaan, buiten schermtijd om. Na het eerste protest zijn de kaarten nu helemaal ingeburgerd. Ze kienen hun tijd precies uit en maken onderling afspraken over waar ze samen naar willen kijken. De schermpjes gaat vaker uit en andere spelletjes worden (her)ontdekt.

Een setje van Mytimingcards is verkrijgbaar in de webshop voor €14,95. Je kan zelf de kleur van de timer kiezen. Bestel je voor 15:00 besteld, dan worden ze nog dezelfde dag verstuurd!

Winactie Mytimingcards is gesloten

Wil jij ook graag duidelijke afspraak rondom schermtijd, maar je kinderen wel de zelfstandigheid geven om daar mee om te gaan, doe dan mee aan deze winactie en maak kans op een set Mytimingcards.

De winnaar zal ik persoonlijk een mailtje sturen. Belangrijk is om binnen 48 uur te reageren op de mail, anders zal ik een nieuwe winnaar trekken.

Spread the love

34 thoughts on “Samen schermtijd afspreken met Mytimingcards

 • Dit is slim bedacht! Ik zou de kaarten wel willen uitproberen.
  Onze peuter kijkt ‘in principe’ alleen tijdens het koken een filmpje op Netflix (dat is dus langer dan de aanbevolen 10 minuten, zie ik), maar ik merk dat we vaker uitzonderingen gaan maken. Dat is eigenlijk niet de bedoeling 😉

 • Ik doe graag mee… bij mij heeft mijn dochter 2 nog geen schermtijd maar bij haar vader mag ze vrij veel tv kijken. Lijkt me misschien handig voor hem..

  Facebook: An Na

 • Mijn zoon van 11 speelt het liefst de hele dag op een scherm. Ik probeer hem er bewust van te maken dat wanneer hij thuiskomt van school en gelijk op een scherm gaat, s avonds niet meer mag…. maar wat vindt hij dat moeilijk. De vraag komt dan ook altijd: ik verveel me, wat moet ik doen… en hangt vervolgens op de bank. Lastig om te negeren☹️

 • Het eerste wat mijn zoon sochtend vraagt: mag de tv aan? Gevolgd door: mag Netflix?
  En ook ik moet bekennen dat mijn kinderen meer dan 2 uur per dag schermpjes kijken. Ik zou dit setje dan ook zeker goed kunnen gebruiken!

 • Jessica says:

  Oh doe graag mee. 1 van 3 en 1 van 7 jaar. En schermptijd Is er niet echt. De tv staat vaak de hele dag aan. En ze hebben sinds kort de Nintendo ds ontdekt. Daar spelen ze ook het liefst de hele dag op. Zelf zit ik ook vaak op mn telefoon en mijn man al helemaal. Dus om hen te verbieden terwijl wij zelf wel met elektronica in ons handen zitten Is een beetje dubbel. Maar daar kan dit pakket wel verandering in brengen denk. Ziet er duidelijk uit,

 • Fam Andel says:

  Wij doen heel graag mee. Wij werken al met schermtijd. (Waar ze het niet altijd mee eens zijn) Maar deze kaartjes lijken ons een uitkomst. Zo werk je samen naar een goed en beter voor je kinderen naar een doel. Ik ben heel benieuwd naar dit systeem. Het lijkt me een uitkomst.

 • Lindsey Roosen says:

  Mijn grootste jongens van 4 en 7 vinden de iPad en (kinder)spelletjes op de Xbox geweldig! Ze vinden het super lastig om daarin mate te houden en het is dus ook regelmatig een strijd wanneer ze er weer mee moeten stoppen!
  Ik denk dat dit heel veel duidelijkheid kan geven aan hun!

 • Marian Zw says:

  Ik doe heel graag mee, probeer de schermtijd tot max 1 uur per dag in te stellen. Maar vaak als ik even niet oplet zitten ze toch weer op de tablet. Zeker op vrije dagen als het slechter weer is. Deze kaartjes geven hopelijk wat extra steun voor mij om toch te zeggen dat het tijd is om iets anders te gaan doen.

 • Wat een fantastisch idee. Zelf geen kinderen (nog), maar zowel mijn man als ik zouden kunnen minderen in schermtijd… XD
  Dit is zeker een idee om te onthouden. Bedankt voor deze super tip!

 • Slim hoor om die schemertijd in te stellen. Ik vind het zelf ook zo belangrijk dat er ook nog gespeeld en buitengespeelt wordt, het is zi belangrijk voor de ontwikkeling!

 • Hier begint schermtijd echt een probleem te worden dus we moeten weer eens om tafel! De kaartjes zouden daar goed bij helpen.
  OVerigens is de afspraak niet voor schooltijd en niet na het avondeten

 • Wat een ontzettend goed en slim idee! Lara is inmiddels 22 maar voor kleintjes kan dit wel de uitkomst zijn. Lijkt me wel lastig maar je kunt het altijd proberen toch?

 • Ze zien er leuk uit! Ik denk alleen dat het hier al te laat is. En eerlijk gezegd, de man zal het ook niet zo steunen. Voornamelijk omdat wij vinden dat hij dan ook het goede voorbeeld moet geven. En nog meer dan bij ons, zit zijn hele leven erin ?

 • hier doen ze het wel aardig netjes als ik zo lees wat een beetje gebruikelijk is, goed dat je het aan de kaart stelt! Ik ken deze kaarten helemaal niet. Wat grappig.

 • Wat een goed idee! Zo hebben de kids ook het idee dat ze de keuze samen met je hebben gemaakt en het kaartje helpt bij de bewustwording wat de afspraak betekend. Tijdsbesef is voor kinderen soms ver te zoeken. Begrijpelijk ze zitten vaak helemaal in het spelletje waar ze mee bezig zijn.

 • Wat goed idee. Leuk bedacht zo`n kaarten. Bij mij doordeweeks schooltijden geen tabben, wel in het weekend half uurtje. En ook bij de games, meestal in het weekend vooral als het weer slecht samen WII doen. Ik weet het niet of dit werkt bij mij maar moeder die meerdere kinderen hebben, denk ik dit is erg handig

 • Marian B says:

  Dit zou wel eens van pas komen! Het gezeur om schermtijd begint nu bij mijn zoontje. Leuke manier om afspraken te maken.

 • Hille Morel says:

  Ik doe graag mee! Mijn zoontje van 3,5 kijkt ongeveer een uurtje tv per dag verdeeld over de dag, met ons samen en meteen zijn fruit moment. Tablet doen we alleen op vakantie soms, mobiel is in geval van ziek of extreme moeheid.

 • Goele H says:

  Wat goed dat dit op de markt is, veel kinderen kijken echt teveel tv en tablet etc. Hier wordt er maximum een half uurtje per dag gekeken door de 2 kinderen, omdat er gewoon niet meer tijd vrij is voor ze moeten slapengaan. Maar ik merk dat in de weekends en vakanties het een stuk lastiger is om ons daar aan te houden. Daarom doe ik heel graag mee, zou veel meer duidelijkheid geven voor mijn zoon.

 • CLAUDIA Diependaal says:

  Hoeveel schermtijd onze kleinzoon hier heeft weet ik niet. Maar hier moet ik veel té vaak zeggen dat we iets anders gaan doen. Als ik zijn zusje ij bad die vind ik het niet eens erg dat hij tv kijkt. Maar t vr er meer om dat hij zegt oh nog even. Mag ik het afmaken of het is zo afgelopen. Als ik weg kan, ik heb MS dan wil ik ook meteen gaan. En niet n9g moeten wachten.

 • Caroline Van Asbroeck says:

  Met deze winactie doe ik erg graag mee.
  Het ‘probleem’ van het kijken naar schermpjes hebben we ook in ons gezinnetje.
  Vooral de Playstation is hier de grootste boosdoener in huis. Als het aan mij alleen lag, dan was dat ding al lang de deur uit. Maar aangezien hier nog een papa in huis loopt die daar ook nog graag op speelt, wordt dat moeilijker.
  Poeslief is zoonlief als hij wil spelen op de PS. Maar eens hij de boodschap krijgt om het af te sluiten… Dan wordt het feest!
  Deze kaartjes lijken me een goede oplossing (en papa krijgt er ook!) 😉

 • Dit is een erg leuke en speelse manier om de tijd wat te verkorten. Dat kan geen kwaad maar het mooie weer zijn ze sowieso lekker veel buiten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.