Zomerse Klusjes: Zo maak je jouw stoffen woonaccessoires stralend schoon! 

Zomerse klusjes: Zo maak je jouw stoffen woonaccessoires stralend schoon! 

Het is zomer, en hoewel het misschien niet het traditionele moment is voor de grote schoonmaak, is het wel een uitstekende tijd voor klusjes die baat hebben bij droog en schoon weer. Dus waarom niet profiteren van de zonnestralen en je richten op het schoonmaken en opfrissen van je geliefde stoffen woonaccessoires? In dit blog deel ik tips en trucs over hoe je vouwgordijnen, wollen plaids, stoffen banken en hoogpolige vloerkleden het beste kunt schoonmaken. Maak je klaar om je woonruimte op te frissen en te laten stralen als nooit tevoren! 

Hoe maak je vouwgordijnen schoon? 

Vouwgordijnen kunnen na verloop van tijd stoffig en bevlekt raken, maar met de juiste aanpak kun je ze weer als nieuw laten lijken. Hier zijn een paar tips: 

  • Stofzuigen: Gebruik een zachte borstelopzetstuk op je stofzuiger om stof en vuil voorzichtig van de vouwgordijnen te verwijderen. Werk van boven naar beneden en vergeet niet de hoeken en plooien mee te nemen. 
  • Handwas of delicate stand: Controleer het waslabel op je vouwgordijnen om te zien of ze in de wasmachine gewassen kunnen worden. Als dat niet het geval is, maar handwas mag wel, vul dan een grote emmer met lauw water en een mild wasmiddel en dompel de gordijnen voorzichtig onder. Wrijf voorzichtig over eventuele vlekken en spoel grondig af. Hang ze vervolgens op om te drogen. 

Mag je wollen plaids wassen? 

Wollen plaids zijn knus en warm, maar soms hebben ze een opfrisbeurt nodig. Hier is wat je moet weten over het wassen van wollen plaids: 

  • Controleer, en dat geldt eigenlijk bij alle stoffen, het waslabel: Sommige wollen plaids kunnen in de wasmachine met het wolwasprogramma worden gewassen andere mag je alleen met de hand wassen. Raadpleeg het waslabel om erachter te komen welke methode geschikt is. En bedenk: wol wordt niet mooier van wassen. Dus was je plaids alleen als het echt nodig is. Klop ze liever regelmatig uit en was ze alleen als het écht nodig is.  
  • Handwas of wolwasprogramma: Als je wollen plaid geschikt is voor machinewas, gebruik dan een wolwasprogramma op een lage temperatuur. Als alternatief kun je het met de hand wassen in lauw water met een mild wolwasmiddel. Knijp voorzichtig het overtollige water eruit en leg het plat om te drogen. 

Hoe krijg je vlekken uit je stoffen bank? 

Vlekken op je stoffen bank kunnen een doorn in het oog zijn, maar maak je geen zorgen, er is hoop! Hier zijn enkele tips om vlekken effectief te verwijderen: 

  • Snelle actie: Behandel vlekken zo snel mogelijk. Gebruik een schone doek of keukenpapier om zoveel mogelijk vocht of vlekken op te deppen. Vermijd wrijven, want dit kan de vlek verder verspreiden. 
  • Geschikt reinigingsmiddel: Raadpleeg het label van je bank voor specifieke reinigingsinstructies. Je kunt ook een mild reinigingsmiddel zoals een oplossing van water en milde zeep of een bekende textielreiniger gebruiken. Test altijd eerst op een onopvallende plek om mogelijke kleurvervaging te voorkomen. 

Hoe zorg je dat een hoogpolig vloerkleed niet te stoffig wordt? 

Hoogpolige vloerkleden voelen heerlijk zacht aan, maar kunnen ook stofnesten worden. Hier zijn enkele tips om ze fris en stofvrij te houden: 

  • Regelmatig stofzuigen: Stofzuig je hoogpolige vloerkleed regelmatig om stof en vuil te verwijderen. Gebruik een geschikt borstelopzetstuk en ga langzaam over het kleed om alle vezels goed te reinigen. 
  • Kloppen en luchten: Neem het ook af en toe mee naar buiten en geef het een goede klop om diep ingebed stof en vuil los te maken. Heb je een groot kleed, dan is dit echt een klusje om samen te doen.  

Nu je weet hoe je jouw stoffen woonaccessoires het beste kunt schoonmaken en opfrissen, kun je de zomer gebruiken om je huis weer lekker fris te maken voor de koudere maanden. Dus, zet je favoriete zomerplaylist op en ga aan de slag.  

Spread the love

One thought on “Zomerse klusjes: Zo maak je jouw stoffen woonaccessoires stralend schoon! 

  • Toen ik in Noorwegen woonde, stond ik verbaasd hoe de buren hun vloerkleden behandelden. Je wacht voor een goed pak verse sneeuw en legt je kleden ondersteboven op de sneeuw. Flink kloppen en al het vuil valt eruit. Wel weer naar binnen halen voordat het gaat dooien!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.