kunstgras

Kunstgras; dit is wat je vooraf moet weten

Steeds meer mensen kiezen voor kunstgras als een praktisch en onderhoudsvriendelijk alternatief voor natuurlijk gras in hun tuin of op balkon. Met kunstgras heb je altijd een groen gazon zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over besproeiing, maaien en bemesting. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het aanleggen van kunstgras.

Deze soorten kunstgras zijn er

Kunstgras is in verschillende soorten verkrijgbaar, elke soort met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Denk bijvoorbeeld aan speelgras, speciaal ontworpen voor speel- en sportvelden, met zijn duurzaamheid en uitstekende schokabsorptie om kinderen veilig te laten spelen. Dan hebben we decoratief gras, dat perfect is om terrassen, balkons en evenementen te verfraaien. Het voelt zacht aan en ziet er natuurlijk uit. Voor sportvelden, zoals voetbal- of hockeyterreinen, is er sportgras dat optimale balrol, tractie en duurzaamheid biedt. En tot slot hebben we landschapsgazon, dat ontworpen is om eruit te zien als een perfect onderhouden gazon, met verschillende vezelhoogtes en kleurtinten voor een realistische uitstraling.

Zo leg je kunstgras aan

Je kunt een kunstgrasmat tuin of balkon prima zelf leggen. Met een goede voorbereiding en de juiste instructies is het voor de meeste mensen goed zelf te doen. Het begint met het verwijderen van bestaand gras, onkruid en puin van het terrein. Vervolgens leg je een ondervloer van geotextiel om onkruidgroei te voorkomen en voor een goede afwatering te zorgen. Daarna is het tijd om het kunstgras uit te rollen en te laten acclimatiseren volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat de vezels in de juiste richting wijzen. Snijd het kunstgras op maat en laat aan alle zijden enkele centimeters overhangen. Pas het aan rond obstakels zoals bomen of plantenbakken. Bevestig het kunstgras op de ondervloer met kunstgrashaken of speciale kunstgrastape. Afhankelijk van het type kunstgras kun je het eventueel invullen met zand of rubberkorrels voor extra stabiliteit en veerkracht.

Onderhoud van kunstgras

Eén van de grootste voordelen van kunstgras is het minimale onderhoud dat het vereist. Regelmatig borstelen is essentieel om de vezels rechtop te houden en bladeren of vuil te verwijderen. Vlekken kunnen voorkomen, vooral als er huisdieren zijn, maar ze kunnen eenvoudig worden schoongemaakt met water en milde zeep. Vermijd agressieve chemicaliën. Het is ook belangrijk om regelmatig bladeren, takken en ander organisch materiaal te verwijderen om ophoping en afbraak te voorkomen. Hoewel kunstgras geen water nodig heeft, kan af en toe besproeien met water helpen om stof en vuil weg te spoelen. Tot slot is het verstandig om scherpe voorwerpen zoals messen of hakken te vermijden, om zo beschadiging van de vezels te voorkomen.

Uitgelichte foto: Shutterstock

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.