black handled key on key hole

Een woning kopen? Deze tips helpen je verder

Een woning kopen is altijd een spannend verhaal, of het nu gaat om een eerste, een nieuwe of een tweede woning. Het is dan ook best wel een grote stap en dat brengt steevast heel wat met zich mee. Dromen mag, maar ga niet onbezonnen en impulsief te werk. Hieronder vind je alvast enkele waardevolle tips die jouw zoektocht makkelijker zullen maken.

Ga goed voorbereid aan de slag

Het klinkt misschien cliché, maar het gezegde “goed begonnen is half gewonnen” is ook zeker hier van toepassing. Een woning kopen, vergt een grondige en doordachte voorbereiding.

Jouw verlanglijstje

Het spreekt voor zich dat het uiteindelijke doel steeds het vinden van jouw absolute droomwoning is. Maak vooraf al een lijstje op van de zaken waaraan de woning zeker moet voldoen. In welke buurt wil je wonen, hoe moet de indeling van de woning zijn, zijn er zaken die absoluut niet mogen ontbreken? Door met een checklist te werken, vermijd je dat je tal van panden gaat bezichtigen die niet in aanmerking komen en waar je dus veel tijd mee verliest. Zijn er woningen die de test van de checklist hebben doorstaan, dan kan je overgaan tot het aanvragen van een bezichtiging.

Het financiële plaatje

Een eigen huis aankopen kost flink wat geld en zal voor lange tijd een grote hap uit je maandelijkse budget nemen. Een goede reden dus om ook hier even bij stil te staan. Ga na wat je zelf kan inbrengen en wat met een hypotheek. Hou ook rekening met een zekere reserve voor onverwachte kosten of onvoorziene omstandigheden. Een hypotheekmakelaar helpt je hier graag mee verder.

De woningenjacht

Nu je goed weet welke woning je wil en wat die mag kosten, kan het bezichtigen beginnen. Neem hier ruim je tijd voor, check de woning aan de hand van jouw lijstje, stel voldoende vragen en neem indien mogelijk iemand mee die mee helpt nadenken. Na een eerste bezichtiging laat je de opgedane indrukken best even bezinken. Vervolgens kan je overgaan tot een tweede bezichtiging van de panden die hierna nog steeds voldoen aan alle voorwaarden en waar je een goed gevoel bij hebt. Op die manier zal je uiteindelijk weloverwogen tot de beste keuze komen.

Proficiat met jouw nieuwe woning

Als er maar één woning meer overblijft en je bent zeker van jouw keuze, is het grote moment van de aankoop aangebroken. Omdat de aankoop van een woning aan tal van wettelijke regelgevingen onderhevig is en volgens een welbepaalde procedure moet verlopen, laat je je hiervoor best bijstaan door een makelaar of notaris.

Spread the love

One thought on “Een woning kopen? Deze tips helpen je verder

  • Goede tips fleur! Dat verlanglijstje is denk ik nog het moeilijkste, wat is nu ECHT belangrijk en wat niet? Wat ik zelf belangrijk vind om op te letten zijn de sloten van het huis, je wilt je natuurlijk wel veilig voelen in je eigen huis. Dus zijn de sloten toe aan vervanging, dan wil ik als tip meegeven hier rekening mee te houden in het budget!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.