Tips om jouw huis kidsproof te maken

Tips om jouw huis kidsproof te maken

Op kersverse ouders komt een hoop af. De komst van een baby zorgt voor behoorlijk grote veranderingen in je leven, zoals je dat voorheen kende. En waar de focus eerst lag op babykamer en uitzet, breekt er naar verloop van tijd een nieuw hoofdstuk aan: je woning moet kidsproof gemaakt worden! Want maakt je baby zijn of haar eerste aanzet tot tijgeren en kruipen om zelfstandig op onderzoek uitgaan, dan moet je woning écht veilig zijn. Maar waar let je allemaal op om je huis kidsproof te krijgen? Je leest het hier.

Waar het allemaal gebeurt; de woonkamer

De plek waar je baby voornamelijk zal rondkruipen is meestal de woonkamer. Gevaren schuilen er in een klein hoekje. Zorg dat je kindje nergens gemakkelijk bij kan, of aan snoeren kan trekken bijvoorbeeld. Apparatuur wat hoog geplaatst staat, maar wat een grijpbaar snoer heeft, kan voor gevaar zorgen. Het apparaat kan in het ergste geval naar beneden getrokken worden en zo op je baby’s hoofdje terecht komen. Brrr, je moet er niet aandenken.

Vanzelfsprekend zorg je dat alle stopcontacten voorzien zijn van kinderbeveiliging: overal in het huis. Wil je dat je baby ergens niet komt, zoals in de (woon)keuken, dan kun je kiezen voor de plaatsing van een traphekje (mits jouw keuken dat toelaat).

Stevig, niet puntig, meubilair

Heb jij een puntige salontafel in je woonkamer staan? Doe deze dan maar liever weg. Kun je er echt geen afscheid van nemen, dan plaats je er rubberen beschermingshoekjes op. Je moet er niet aan dénken dat je kindje uitglijdt o.i.d. en met het hoofdje op een dergelijke punt belandt.

Vergeet ook de eetkamerstoelen niet. Een eetkamerstoel op een gladde laminaatvloer kan zo wegglijden, terwijl je kindje zich net probeerde omhoog te trekken. Hier kan je kindje een lelijke smakker maken indien de stoel wegschuift. Je kunt dit voorkomen door rubberen nopjes onder de stoelpoten te plakken. Deze zorgen ervoor dat glijden nauwelijks nog mogelijk is, doordat je de poten hiermee stroef maakt.

Daarnaast verdienen ook lades en kastjes de nodige aandacht. Je kindje mag niet in staat zijn deze zelfstandig te openen. Hiervoor kun je speciale ladebeveiliging aanschaffen. Doen!

Uitkijken in de keuken

Eén van de gevaarlijkste plekken in het huis, de keuken, moet eigenlijk ontoegankelijk zijn voor echt jonge kinderen onder de 3 jaar. Lukt het niet om jouw kindje uit de keuken te houden, zorg dan dat alle schoonmaakmiddelen, maar ook vaatwastabletten, niet voor het grijpen staan.

Jouw kindje mag nooit alleen in de keuken komen. Je kind kan het fornuis en andere apparatuur wellicht onbedoeld -of spelenderwijs- activeren, hete voeding of kokend water over zich heen krijgen, en wat al niet meer. De keuken is echt gevaarlijk én verboden terrein voor jonge kinderen!

Op het moment dat jij gaat koken, dan zorg je dat jouw kindje in de box zit, zodat je nooit verrast wordt terwijl je met een hete pan bezig bent.

Tot slot

Het gevaar schuilt in een klein hoekje. Zorg dat je er altijd bij aanwezig bent als je kindje op ontdekkingstocht gaat in de woonkamer. Zodra je maar even iets anders moet doen plaats je jouw kindje veilig in de box.

Uitgelichte foto: Unsplash

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.