Schimmel in de kruipruimte

Help! Schimmel in de kruipruimte! Wat nu?

Het zal een zeer onaangename verrassing zijn bij het betreden van de kruipruimte: een viezige, muffe lucht en witte (of zelfs zwarte) aanslag. Hoogstwaarschijnlijk is vocht de veroorzaker. In dit artikel lees je hoe je (witte) schimmel in de kruipruimte het beste kunt bestrijden.

Van vochtprobleem naar schimmelprobleem

Onaangename geurtjes, witte aanslag en woekerende schimmel in kruipruimte… Vocht is altijd de boosdoener. Het klimaat in de kruipruimte is heel anders dan in het bewoonbare deel van het huis. Het is er koud, vochtig, donker en er is weinig verse lucht. Oftewel: een ideale broedplaats voor schimmels. Vooral als het grondwater stijgt en de kruipruimte extra vochtig wordt, kunnen moeilijkheden ontstaan. Tel daarbij op dat je niet wekelijks je kruipruimte betreedt en voordat je het weet zit je opgezadeld met een behoorlijk probleem.

Zout of schimmel?

Als je geluk hebt ben je er op tijd bij en is de witte aanslag die je ziet (nog) geen schimmel, maar het zogeheten ‘salpeterzout’. Salpeterzout is een poederige, kristalachtige aanslag en wordt gevormd door zouten uit het (grond)water die witte vlekken vormen op de muren of op andere plekken in de kruipruimte. Desalniettemin is het een signaal dat je erg serieus dient te nemen. Salpeterzout trekt namelijk nog meer vocht aan, waardoor de kans op echte schimmel wordt vergroot. Kleine donkere puntjes, grote zwarte vlekken of witte pluizige plekjes die lijken op wattenbolletjes, allemaal verschijningsvormen van schimmel die door vochtproblemen in de kruipruimte kunnen ontstaan.

Het verwijderen van schimmel in de kruipruimte

Wat kun je doen om salpeterzout of (witte) schimmel uit de kruipruimte te verwijderen? De kruipruimte biedt helaas geen garantie voor toekomstige problemen. Lekker doortochten, met name in de winter, is wél een goed idee. Dat zorgt er namelijk voor dat de kruipruimte minder vochtig wordt. Er geldt immers: minder vocht, betekent minder schimmel. Want schimmels hebben vocht nodig om te kunnen groeien. Als je definitief van die onaangename, stinkende, ongezonde witte schimmel of salpetervlekken af wil, is er maar één oplossing: professionele hulp inroepen.

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.