Tips voor de gezondheid van jouw hond en kat

Tips voor de gezondheid van jouw hond en kat

Als eigenaar van een huisdier, of het nu een vrolijke hond of een eigenwijze kat is, is het welzijn van je harige metgezel van groot belang. Naast goede voeding, liefde en aandacht is het belangrijk om je viervoeters goed in de gaten te houden op het gebied van gezondheid. In dit blog delen we enkele essentiële tips hoe je proactief de gezondheid kunt monitoren en hoe je ervoor zorgt dat jouw viervoeter optimaal in vorm blijft.

Bescherming tegen kleine kriebelbeestjes

Honden zijn graag buiten en vinden het heerlijk om in hoog gras te snuffelen. Helaas zijn dit vaak ook plekken waar het risico op teken groot is. Controleer daarom regelmatig op teken en gebruik desnoods preventief een tekenmiddel. Tekenmiddelen voor honden beschermen je viervoeter door de teek te doden. Een tekenmiddel kun je op verschillende manieren geven, bijvoorbeeld met een tekenhalsband, een spray of pipetje dat je in de nek druppelt.

Extra vitamines voor weerstand en vitaliteit

Ook honden en katten kunnen verkouden zijn. Een verminderde weerstand bij katten merk je aan het gedrag en het uiterlijk van je kat. Wanneer je pluizenbol veel binnen zit terwijl het echt een buitenkat is, kan dat een teken zijn dat het beestje zich niet helemaal lekker voelt. Daarnaast zijn vieze ooghoeken en een snotterige neus een teken dat de kat minder fit is. Om een kat te helpen zich snel weer beter te voelen, kun je supplementen voor katten bestellen. Met de juiste vitamines is jouw kat er zo weer bovenop.

Vachtverzorging: een stralende vacht

Afhankelijk van het ras heeft je huisdier regelmatige vachtverzorging nodig. Borstel de vacht flink om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Dieren ruien hun vacht en passen zich aan de seizoenen aan. Help je huisdier van zomervacht naar wintervacht, of andersom, door regelmatig te aaien of te kammen. Vooral in de winter houdt de vacht je hond of kat lekker warm. Doordat er geen klitten in het haar zitten kan de vacht beter ademen en je hond zijn lichaamstemperatuur reguleren. 

Mondhygiëne: fris en fruitig

Een ander belangrijk onderdeel voor de algehele gezondheid van je huisdier is het gebit. Wanneer je hond of kat last heeft van zijn tanden, zal hij niet meer goed eten en gaat zijn gezondheid achteruit. Besteed daarom regelmatig aandacht aan het gebit. Poets de tanden van je hond regelmatig en geef hem of haar een kauwspeeltje om tandplak te verminderen. Ook katten kunnen last krijgen van hun tanden, omdat zij wat lastiger zijn is het aan te bevelen om regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts om voortijdig tandheelkundige problemen te ontdekken. 

Lichaamsbeweging: actief en fit

Zorg ervoor dat je hond of kat voldoende lichaamsbeweging krijgt. Laat je hond lekker even rennen bij het uitlaten of ga een grote ronde wandelen in het bos. Dan kan hij zijn energie kwijt en daarnaast bevordert het zijn algehele gezondheid. Ook katten hebben dagelijks fysieke activiteit nodig. Speel daarom regelmatig met je huisdier, waarbij je hem of haar uitdaagt met een speeltje. Zo blijven ze lang fit.

Image by freepic.diller on Freepik

Spread the love

One thought on “Tips voor de gezondheid van jouw hond en kat

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.