Tips en Tricks voor je eigen buitenkeuken

Get ready for the summer | Tips en Tricks voor je eigen buitenkeuken

Als je aan de zomer denkt, dan denk je ook meteen aan lekker lang buiten zitten in de tuin. Daarbij mag de barbecue natuurlijk niet ontbreken. Steeds vaker zie je dat er in de tuin een heuse buitenkeuken wordt gebouwd. Zo kun je samen met familie en vrienden uitgebreid kokkerellen en lekker eten, gewoon in de tuin. Lees hier waar je aan moet denken als je een buitenkeuken wilt plaatsen in je tuin.

Steek de barbecue maar aan

Als kind kan ik mij nog goed herinneren dat we gingen barbecueën. Dat was altijd best een hele happening en deden we alleen op speciale dagen. De BBQ van mijn vader was toen niet meer dan een metalen schaal met kolen, op 4 pootjes met een roostertje. Jaren later, toen ik een jaar in Australië woonde, zag ik voor het eerst een grote gasbarbecue. Hier paste met kerst de hele kalkoen in één keer op. Daar hadden veel huizen al een echte buitenkeuken. Niet gek natuurlijk als je je bedenkt dat het aantal zonuren in Australië vele malen hoger is dan in Nederland. Toch zien we de trend van een buitenkeuken overwaaien naar ons kikkerlandje.

De buitenkeuken

En als je dan vaker de barbecue aansteekt, wil je natuurlijk niet de hele tijd op en neer moeten lopen om binnen in de keuken alle andere gerechten klaar te maken. Een buitenkeuken is dan een ideale oplossing. Wil je een buitenkeuken aanleggen? Dan zijn dit punten om goed over na te denken:

Het soort buitenkeuken

Bepaal of je een volledige keuken wilt in de tuin of iets eenvoudigers. Een buitenkeuken kan al bestaan uit een mooie kast om je barbecue heen en wat extra werkruimte, met daaronder ruimte voor je pannen en ander barbecuegerei. Maar wellicht wil je ook een klein gasbrandertje erbij, voor je sauzen en een waterkraantje. En misschien heb je zelfs de ruimte en budget voor een klein koelkastje om de drankjes koud te leggen.

Wat zou je het liefste willen gaan koken buiten? Is dit een standaard hamburger of ga je voor gerookte vis en pizza’s? Dit kan de soort en grootte van je barbecue bepalen. Ben je tevreden met een houtskoolgrill of ga je liever voor The Bastard. Deze barbecue, van Hollandse bodem, is gemaakt van keramiek. Een zeer stevig materiaal, dat in combinatie met zijn vorm, die van een ei, het barbecueën naar een next level brengt. Goedkoop zijn deze soorten barbecues echter niet, maar je krijgt wel waar voor je geld. Je kunt er namelijk veel meer mee dan alleen grillen van vlees en groenten. Denk bijvoorbeeld aan roken, low & slow koken en of pizza’s bakken. Omdat de mogelijkheden uitgebreid zijn, zal je een barbecue als deze ook veel vaker willen gebruiken. Laat je niet dus niet meteen afschrikken door de prijs en ga op zoek naar een mooie aanbieding Bastard voor in je eigen buitenkeuken.

Buitenkeuken met The Bastard - Fotocredits: Brainblogs
Buitenkeuken met The Bastard – Fotocredits: Brainblogs

De locatie

Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de grootte van je tuin waar je de buitenkeuken het beste kunt plaatsen. Misschien wil je hem handig onder het raam van je keuken of naast de keukendeur. Zo kan je buitenkeuken een uitbreiding worden van je keuken in de zomer. Maar misschien wil je hem juist wel helemaal achter in de tuin, zodat je niet steeds op en neer hoeft te lopen. Maar let er goed op dat de keuken niet op een plek komt waar het winderig, te warm, te schaduwrijk of koud is. En zeker in een land als Nederland met veel regen, is het het overwegen waard om de grill of keuken te plaatsen onder een overkapping of gedeeltelijk terrasoverkapping. Dit vergroot het aantal momenten waarop je de keuken buiten kunt gebruiken enorm.

Onderhoud

Nog even terugkomend op het weer in Nederland. Omdat hier de temperaturen van tropisch warm tot onder nul kunnen liggen, is het goed om je keuken tegen de elementen van het weer te beschermen. Omdat je de buitenkeuken niet het hele jaar door kunt gebruiken, zul je de apparaten en oppervlakken goed moeten afdekken en ook onderhouden. Denk na over de tijd en moeite die het kost om een ​​keuken te bouwen of installeren, maar ook over de tijd die het kost om hem in stand te houden. Heb je hulp of word je de enige chef-kok en schoonmaker? Maak het je gemakkelijker: soms is eenvoudiger beter.

Denk ook na of je de keuken of alleen de apparatuur wilt kunnen opbergen om zo te beschermen tegen de kou in de winter. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het bouwen van de buitenkeuken.

Budget

Niet geheel onbelangrijk, wat is je budget voor je buitenkeuken? Wellicht ben je handig en kun je hem zelf bouwen met materialen uit de bouwmarkt. Maar je kunt hem ook helemaal op maat laten maken door een bedrijfje. Met de vraag naar meer buitenkeukens, zijn het aantal bedrijven die dit aanbieden ook flink gestegen.

Aanwinst voor je tuin

Ook in Nederland kan een buitenkeuken dus echt een aanwinst zijn voor je tuin. Wel moet je vanwege het Nederlandse weer er rekening mee houden dat hij goed tegen de regen kan en de kastjes waterdicht zijn. Wellicht heb je een mooie overkapping waaronder je hem kan bouwen en anders moet je gebruikmaken van goed tuinmateriaal. Je kunt dit vinden in de bouwmarkt en zelf aan de slag gaan, maar er zijn ook genoeg bedrijven die een buitenkeuken op maat voor je kunnen maken.

Zou jij een buitenkeuken in je tuin willen?


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

One thought on “Get ready for the summer | Tips en Tricks voor je eigen buitenkeuken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.