3x hoe je je huis kunt isoleren en verduurzamen

3x hoe je je huis kunt isoleren en verduurzamen

Je leest en hoort steeds vaker over het belang van isoleren en verduurzamen van je huis. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook zeker interessant voor je portemonnee. Want met het verduurzamen van je huis, probeer je te voorkomen dat je onnodig energie verliest. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken in je eigen huis. Denk daarbij aan bijvoorbeeld aan dak-, muur- en vloerisolatie. In dit artikel vertel ik je graag alles over al deze manieren om de duurzaamheid van jouw huis te optimaliseren.

De voordelen van het isoleren van je huis

Het verduurzamen van je huis heeft meerdere voordelen. Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan het verduurzamen van je huis. Maar omdat je hiermee ook kunt besparen in de toekomst op je energiekosten, is het zeker wel een goed investering in je woning. Zeker omdat er bij een eventuele verkoop van je huis ook gevraagd wordt naar een Energielabel. Een duurzaam huis is daarnaast dus ook een goed verkooppunt. Maar bovenal vergroot het je woonplezier. Je huis zal warme aanvoelen in de winter, maar ook in de zomer beter de koelte vasthouden. Je zult er dus dagelijks profijt van deze investeringen hebben.

Kleine investeringen om te isoleren en verduurzamen

Nu zijn er kleine investeringen en grote investeringen mogelijk om je huis goed te verduurzamen. De kleine investeringen kun je eenvoudig zelf doen en de kosten daarvan zijn dan ook niet al te hoog. Ook bespaar je zo al heel snel op jouw energierekening. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aluminiumfolie achter radiatoren; zo voorkom je dat de warmte die je verwarming aan de achterkant uitstraalt, verdwijnt in de muur. Het aluminiumfolie kan de warmte weerkaatsen en terug de kamer insturen. Zo hoef je minder hard te stoken voor een aangename warmte in huis.
  • Isoleren van cv-leidingen; dit geldt met name voor de leidingen die over de muur lopen. Het is namelijk zonde als het water zijn warmte al verliest, voordat het in de verwarming terechtkomt.
  • Dichten van naden en kieren; dit is waarschijnlijk het snelste gedaan met groot effect. Het is natuurlijk zonde als je de warmte in huis hierdoor verliest.

Grote investeringen om te isoleren en verduurzamen

Wil je echt een grote klapper maak op je maandelijkse energierekening, dan zul je ook een grotere investering moeten doen. Deze kun je vaak ook niet zelf en zullen je wellicht ook professionele isolatiebedrijven moeten inschakelen. Denk hierbij aan het isoleren van het dak, de muren en de vloer.

Dakisolatie

Zoals je misschien wel weet, stijgt warmte altijd op. Het is dan ook zonde als alle warmte in huis op deze manier verdwijnt. Dakisolatie aanbrengen, is een zeker een goede manier voor verduurzaming van je huis. Deze klus is er eentje die je ook best zelf kun oppakken. Isoleren van het dak doe je het beste aan de binnenzijde. Hiervoor kun je kant-en-klare isolatieplaten en folie-isolatie gebruiken. Aan de buitenzijde isoleren kan ook, maar dat is een veel grotere klus. Hiervoor wordt vaak gekozen voor een isolatie aan de buitenkant van het dak als bijvoorbeeld in hele dag vervangen moet worden. Voor isolatie aan de buitenzijde van het dak kun je gebruikmaken van renovatieplaten, voorgevormde isolatiedelen, folie-isolatie of een gespoten isolatie. 

Muurisolatie

De muren nemen het grootste oppervlakte van de ruimte in beslag. Bij isoleren van de muren, blijf de warmte beter gevangen in de ruimte. Vaak hebben oudere huizen spouwmuren. Dit zijn muren met een holle ruimtes. Juist door deze holle ruimtes verliest je huis snel warmte. Dit is op te lossen door deze holle ruimte op te vullen met spouwmuurisolatie. Dit kan zijn met PUR, steenwol, glaswol of met PS-parels. De spouwmuurisolatie kosten kunnen dan ook flink verschillen. Deze klus is ook niet zelf te doen en zul je dus door professionals moeten laten doen. Op spouwmuurinformatie-info.nl lees je hier alles over.

Vloerisolatie

Tot slot kun je ook kiezen voor vloerisolatie. Ook deze manier van isoleren heeft veel voordelen voor het verduurzamen van je huis. Zo zorgt vloerisolatie voor extra comfort in de koudere maanden. Je voeten blijven lekker warm nu je niet meer op een koude vloer hoeft te lopen. Ten tweede brengt een vloerisolatie ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Optrekkend vocht kan namelijk (zwarte) schimmel in vloeren en muren veroorzaken. Deze schimmel in huis brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee en kunnen klachten geven aan de luchtwegen. En tot slot kan goede vloerisolatie ook ongewenste gasten zoals pissebedden, zilvervisjes en huisstofmijt buiten de deur houden.

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de vloer van je huis te isoleren. Denk daarbij aan PUR, iIsolatiematrassen, -kussens, -chips, -schelpen of -parels, glas- of steenwol. Welk isolatiemateriaal voor jouw huis het meest geschikt is, is van verschillende factoren afhankelijk. Hoeveel ruimte heb je bijvoorbeeld onder je huis en hoe toegankelijk is het voor de isolatie installateurs? Om je huis van vloerisolatie te kunnen voorzien, moet de kruipruimte onder het huis minimaal 35 centimeter bedragen en dient er uiteraard toegang te zijn voor de vaklui die de vloerisolatie gaan aanbrengen.

Op welke manier wil jij je huis gaan isoleren?

Uitgelichte afbeelding van Pixabay

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.