Einde aan schimmels en stank in de badkamer

Einde aan schimmels en stank in de badkamer

Water is de belangrijkste bron voor alle schimmels. De badkamer heeft een uniek klimaat, waar het slechts een klein deel van de dag vochtig is. Schimmels kunnen allergische reacties veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen, roodheid van de huid, geïrriteerde slijmvliezen en prikkende ogen. Schimmelsporen en -fragmenten komen in de lucht waardoor ze ingeademd kunnen worden. Zoals bij alle allergieën verschilt het per persoon of je daar last van krijgt.

Einde aan schimmels en stank in de badkamer

Schimmelsporen

Schimmelsporen kunnen zich via de lucht door ruimtes verplaatsen. Schimmel in huis is sowieso altijd onwenselijk. Het betekent dat er vocht- en ventilatieproblemen zijn. Ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, van 80 procent en hoger, zijn een bron voor schimmels. Binnenshuis brengen we zelf continu extra vocht in de lucht, door koken en douchen of eenvoudig transpireren en ademhalen. Door goed te ventileren wordt de vochtige lucht voor frisse buitenlucht vervangen.

Rioollucht

Naast schimmel zijn er meer vervelende situaties zoals een rioollucht in huis. Stank uit de afvoeren is vaak afkomstig van afbraakprocessen van slechte, anaerobe bacteriën die in de afvoerleidingen zitten. Een belangrijke oorzaak van een rioollucht in huis is lekkage bij een afvoer van de douche, wastafel, toilet, de vaatwasser of de wasmachine. Rioollucht in huis komt vaak door een verstopping. Het toilet loopt slecht door of er blijft water achter in de vaatwasser. Droge sifons veroorzaken ook stankoverlast. Als de sifon droog staat kan er rioollucht het huis binnendringen. De zwanenhals moet water bevatten wat dient als afsluiter.

Waterstofsulfide

Rioollucht bestaat uit verschillende gassen die ongezond zijn bij inademing. Methaan en waterstofsulfide zijn de belangrijkste gassen. En die laatste is een giftig gas. Inademing van hoge concentraties kan leiden tot diverse klachten.

Goede ventilatie en verwarming is belangrijk. Schimmel verwijderen kan door het schoonmaken met chloor of een sterke soda-oplossing. Verstopte leidingen zijn ook goed met soda te behandelen.

Lees ook: Het ventileren van je huis: veel belangrijker dan je zult denken


De uitgelichte afbeelding is van Shutterstock

Spread the love

4 thoughts on “Einde aan schimmels en stank in de badkamer

  • Ik had laatst ook rioollucht in mijn badkamer, heel vervelend en wist niet direct waar het vandaan kwam. Uiteindelijk raakte mijn WC verstopt, dus er zat toch iets niet goed in de leidingen. Ben blij dat de loodgieter dit snel kon oplossen. Daarna heb ik dit moment gebruikt om de hele badkamer een beetje op te knappen en op te frissen. Heb leuke geurkaarsen neergezet bij het bad, en wat andere decoratie. Was die verstopping toch nog ergens goed voor!

  • Bedankt voor dit artikel en erg herkenbaar. Heb laatst ook last gehad van vervelende geuren in de badkamer, door teveel vocht en schimmel. Ook de riolering bleek verstopt en heb toen een loodgieter moeten bellen. Inmiddels ook een extra ventilatierooster geplaatst, dus alles goed aangepakt. Hoop dat het nu beter is.

  • Bedankt voor het delen van dit artikel over stank door het riool. Wij hebben ook steeds vaker last van vieze luchtjes die uit de afvoer komen. Ik ga kijken of er een verstopping aanwezig is of een ophoping van etensresten.

  • Wij hebben ook een tijdje last gehad van een rioollucht in de badkamer. We kwamen erachter dat er een lekkage onder de grond was ontstaan. Gelukkig heeft de gemeente toen snel actie ondernomen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.