Zuiderzeemuseum Must See

Vakantie tip | Must See Zuiderzeemuseum

Het is wel duidelijk dat er genoeg te ontdekken valit in eigen land! Zo gingen we afgelopen weekend naar het Zuiderzeemuseum. Een uitje dat al wel langer op mijn must-see lijstje stond, maar nog niet eerder van gekomen was. Ik had er al veel postitieve verhalen overgehoord, dus de uitnoding op de nieuwe tentoonstelling Must See (hoe toepasselijk) te komen zien, namen we dan ook graag aan.

Het Zuiderzeemuseum

Voor wie het Zuiderzeemuseum nog niet kent; het Zuiderzeemuseum is een openluchtmuseum in Enkhuizen over het leven daar zo’n 100 jaar geleden, toen het IJsselmeer nog de Zuiderzee was.

Het museum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. Het museum is vanaf het land, maar ook vanaf het water bereikbaas. Als je parkeert bij het entreepaviljoen op de Sluisweg, vaar je eerst 15 minuten met de museumveerboot over het IJsselmeer naar het buitenmuseum. Daar aan land gekomen ben je meteen terug in te tijd.

Het buitenmuseum

Het buitenmuseum is een compleet dorp met meer dan 140(!) historische gebouwen. Wandel over de klinkerstraatjes en de dijk langs het IJsselmeer. Overal kun je in de authentieke huisjes binnen kijken en laten de verschillende ambachtslieden je zien hoe het dagelijkse leven er van toen uitzag. Zo is er een school, postkantoor en wordt er paling gerookt.

Het binnenmuseum

In het binnenmuseum vind je verschillende collecties uit de tijd van de Zuiderzee, gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Dit wordt oo wel de is de schatkamer van de Zuiderzee genoemd. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve en volledig vernieuwde tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten.

Must See Tentoonstelling

Wij kregen de uitnodiging om het Zuiderzeemuseum te bezoeken, vanwege de nieuwe tentoonstelling Must See. In 2021 staat het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme. Bij toerisme in Nederland denk je gelijk aan iconen, zoals tulpen, molens en kaas. In het binnen- én buitenmuseum wordt je meegenomen langs vijftien iconen die bijdragen aan het imago van Nederland én hun bijzondere, eigentijdse varianten en laat je op een hele andere manier kijken naar deze bekende Nederlandse iconen.

De opkomst van het COVID-virus plaatst het toerisme, zoals we dat kennen, in een ander perspectief; in plaats van buitenlandse toeristen, zijn het nu Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. In de tentoonstelling leer je meer over de herkomst en functie van de iconen en hun beeldbepalende rol voor Nederland; het werpt tevens een nieuw licht op wat we al kennen. Van het spanningsveld tussen echt en nep en de impact van het massatoerisme tot de voordelen van een vakantie in eigen land.

15 kunstenaars ontwierpen speciaal voor Must See een kunstwerk: van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij. Veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied.

Bekijk het overzicht van alle iconen en hun bijzondere, eigentijdse varianten.

Kinderactiviteit: ik zie, ik zie …

Uiteraard ihet Zuiderzeemmuseum een echte aanrader om met kinderen naar toe te gaan. Dit is het soort museum waar ze lekker buiten kunnen rondrennen en met eigen ogen, oren, handen en voeten kunnen leren. Bij de nieuwe Must See tentoonstelling kunnen de kinderen als echte toeristen op zoek gaan naar must sees in het museum. Met een reisverslag met must see-locaties in de hand kiezen zij een eigen route. Via gerichte kijkopdrachten gaan ze op avontuur in het museum en ontdekken zij details over de iconen.

Wat vonden wij van het Zuiderzeemuseum? Ons dagverslag

Ik had al veel positieve verhalen over het Zuiderzeemuseum, maar steeds moest ik bekennen dat wij er nog nooit geweest waren. Terwijk ik wel meerdere keren in Enkhuizen ben geweest en op de zeilboot in de haven heb geslapen. Maar het is nooit te laat voor een eerste keer, dus opgetogen reden wij naar Enkhuizen. Het avontuur begon al bij de entree. Daar ontvingen we een mooie Tas vol gezelligheid. Deze tas kun je bij je reservering bij bestellen en zit vol met tips en lekkers om het bezoek nóg leuker te maken. Tijdens het wachten op de veerboot naar het museum werd deze meteen uitgepakt.

Het is erg leuk om je trip naar het museum op de boot te beginnen. Wij houden er van om het water te zijn en tijdens de tocht van een klein kwartiertje hoor je meteen de eerste feitjes over het IJsselmeer, voorheen de Zuiderzee. Op de boot wordt je wel gevraagd om een mondkapje te dragen, maar dat is verder de enige Corona maatregel in het museum. Natuurlijk wordt je wel geacht zoveel mogelijk de 1,5m afstand te bewaren met de andere bezoeker en kun je de huisjes vaak met 1 persoon of 1 gezin van binnen bekijken.

Wij aankomst besloten wij eerst een rondje over de dijk te lopen, richting het binnenmuseum van het het Zuiderzeemuseum. Daar kwamen wel langs de visserijambachten, waar je onder andere aan boord kwan op de houten vissersschip, de blazer TX11. Een een van de huisjes leerde we van de vrouwen hoe de vis schoongemaakt werd. Dit werd heel interactief vertelt aan een grote tafel, waarop de handen en vis geprojecteerd werd.

Er is zoveel te zien en te doen

We wilde eigenlijk wel naar het binnenmuseum, maar helaas was onze tijd in het museum beperkt en besloten we die ervaring voor een volgende keer te bewaren. Op onze terugweg naar het dorp, kwamen de voddenboer tegen op zijn bakfiets. Het leuke van het het Zuiderzeemuseum is dat je ook echt mensen in klederdracht uit de tijd van toen tegen komt

In het dorp bezochten we natuurlijk de snoepwinkel voor een zuurstok en mochten de meisjes in het kunstaltelier zelf een klompje pimpen. Hier kun je ook een klompboot maken of eigen ansichtkaart. De meiden renden van huisje naar huisje om te zien wat er binnen te zien of te doen was. Zo vind je er het postkantoor, de school, een mandenmakerij, een houtdraaier, een kapper en nog veel meer!

Eten en drinken

In het dorp van het Zuiderzeemuseum vind je ook het restaurant. Hier kun je terecht voor koffie met taart, een broodje of een ijsje. Wij hadden besloten om onszelf te trakteren en hadden bij het reservere van de tickets ook een familie picknickmand bestelt. Deze konden we ook bij het restaurant afhalen. We kregen een mooie rieten mand mee voor lekkers, die we op een zelf gekozen plek in het dorp konden nuttigen. We kozen om te gaan zitten in de muziektent, waarbij we uitkeken over een weiland met koeien en de dijk in de verte.

Helaas was het alweer veel te snel tijd om te gaan. We hebben dan ook zeker niet alles gezien en gedaan, dus meer dan genoeg reden om snel nog eens terug te komen naar het het Zuiderzeemuseum. En dat vonden de meiden ook een goed idee!

Praktische informatie Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum Must See poster

Adres: Sluisweg 1, 1601 MB, Enkhuizen
Opening:
dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur
         Buitenmuseum: t/m zondag 24 oktober 2021
         Binnenmuseum: Eerste Kerstdag is het museum gesloten.
Kaartjes: boek je tickets hier online
– Kind vanaf 0 t/m 3 jaar: gratis
– Kind vanaf 4 t/m 12 jaar /CJP/ Student: €12
– Volwassen: €18
– Familie ticket (2 vol + 2 kind t/m 12 jr): €48
– Museumkaart/ Bankgiro loterij: gratis
– Amsterdam City Card/ Rembrandtkaart/ ICOM-kaart: gratis
Parkeren
: €6 per dag
OV: vanaf het station van Enkhuizen kun je lopen naar het museum óf de museumveerboot nemen naar het buitenmuseum.

Coronamaatregelen in het museum

Op de museumveerboot is het dragen van een mondkapje, vanaf 13 jaar, verplicht. Lees welke maatregelen het museum nog meer heeft genomen voor een veilig en verantwoord bezoek.

Lees ook: Vakantie tip | LEGOLAND Discovery Centre Scheveningen

Spread the love

One thought on “Vakantie tip | Must See Zuiderzeemuseum

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.