Vakantie tip| Nausicaa, het grootste aquarium van Europa

Vakantie tip| Nausicaa, het grootste aquarium van Europa

Ga je deze zomer richting het zuiden op vakantie en heb je geen zin om het hele eind in een keer te rijden? Of ben je toe aan een alweer een mini-vakantie, bijvoorbeeld tijdens de Herfstvakantie. Plan dan een paar dagen in het stadje Boulogne-sur-Mer, aan de Opaalkust. Hier vind je, naast de schoonheid van de kust, ook het allergrootste zee aquarium van Europa; Nausicaa!. Een echte aanrader voor een tussen stop op de route of tijdens een mini vakantie aan de Pas-de-Calais.

Vakantie tip| Nausicaa, het grootste aquarium van Europa

Nausicaa

Nausicaa, de naam geeft het al aan; het is een plek waar je alles over het maritieme leven kunt ontdekken. Dit is één van de meest bezochte toeristische trekpleisters van de regio Pas-de-Calais aan de Noord Westkust van Frankijke. Het centrum is gebouwd op de fundamenten van het vroegere casino van Boulogne-sur-Mer. Elk jaar ontvang zij meer dan 600.000 bezoekers. Hier kan het publiek vertrouwd raken met zeeleeuwen, pinguins, een mantarog, vele koraalrifvissen en andere wezens uit de koude of warme zeeën. Gekleurd en transparant, klein en groot. Met meer dan 1600 verschillende diersoorten heb je hier heel wat te bezichtigen.

Een 18 meter lange tunnel

Hoe maak je een “diepzeevaart” zonder de diepte in te gaan? De tour begint met een afdaling via een roltrap, zoals een virtuele duik naar de zeebodem. Hoewel je slechts tot 8 meter daalt, zul je toch de indruk hebben om tot wel 3000 meter te dalen en te hebben gedoken naar de bodem van de zee, met miljoenen liters water boven je hoofd. Dit centrum heeft een passie voor duiken en dat willen ze met plezier met de bezoeker delen! Je realiseert je ook hoeveel muziek en geluidseffecten bijdragen aan de magie van de plek, en aan de indruk van onderdompeling in een andere wereld. Een tunnel van meer dan 18 meter lang laat bezoekers wandelen omringd door haaien, manta’s, scholen vissen en andere soorten. Een unieke ervaring om ten volle te genieten van de wonderen van de oceaan.

Nieuw dit jaar bij Nausicaa zijn de speciale guided tours. Bij de bali haal je een soort pen af, waarmee je op speciale bordjes bij de verschillende aquariums kunt drukken. De pen vertelt je vervolgens (ook in het Nederlands) van alles over de vissen en hun leefomgeving. De kinderen vonden het maar wat leuk om deze bordjes te vinden. Helaas vond ik zelf de informatie nog wat saai gebracht. Wellicht dat de pen in de toekomst verrijkt kan worden met een speciale kinder tour.

De enorme glazen wand

Met zijn 100 m2 (20 meter lang en 5 meter hoog) biedt de baai van het grootste bassin een geweldig ‘’wow’’ effect. Deze compleet gekke baai is, in Italië, uit één stuk gemaakt en weegt 54 ton! Dikte van de muren? 38 centimeter! Je kan hier wel uren blijven zitten en het rustgevende ballet van manta’s en andere vissen aanschouwen. Hier heb je de indruk om dé bevoorrechte toeschouwer te zijn van een wereld waartoe weinig mensen toegang hebben.

Ontmoet zeeleeuwen, schildpadden, pinguins, krokodillen en haaien

Wie dacht dat er in een Nausicaa alleen maar vissen te zien zijn, heeft het mis. Naast alle vissen kun je hier ook van heel dichtbij echte haaien, schildpadden, krokodillen, pinguisen en zeeleeuwen zien. Kijk bij binnenkomst meteen wanneer deze gevoerd worden. De zeeleeuwen hebben een speciaal buiten basin, waarin de verzorgers je ook uitleggen hoe ze de zeeleeuwen verzorgen. Naast dat je ze in het basis kunt zien zwemmen, kun je deze zeeleeuwen ook onderwater goed zien. In een speciale tunnel zwemmen ze dan zelfs onder je door.

Back-stage bij Nausicaa

Een echte aanrader vond ik ook de backstage tour bij Nausicaa die we deden. Deze is ook apart bij te boeken en zeker zijn geld waard. Halverwege de dag werden wij opgehaald door een (Engels sprekende) tourguide. Zij nam ons mee naar boven in het bassin. Pas dan zie je hoe groot deze eigenlijk is. Tijdens de rondleiding krijg je een kijkje achter de schermen over hoe het bassin zich zelf zuiverd, een kijkje in de vissenkeuken, de duikpakken van de duikers en zul je zien hoe de baby mantarog gevoerd wordt. Ja, baby, want hij is nu nog 2,5 m en kan wel 5 m worden. Dit soort weetjes en nog veel meer krijg je te horen bij deze toer. Maar het mooiste vonden de meiden misschien nog wel de haaientand die ze mee naar huis kregen.

Nausicaa, een echte must-see!

Nausicaa is zowel leuk, educatief als wetenschappelijk met als doel om bezoekers van alle leeftijden de oceanen en zeedieren beter te leren beheren. Je bent hier gerust een hele dag zoet. Kortom: echt adembenemend en deze ervaring zal je visie op de oceaan voor altijd veranderen!

Nausicaa

Praktische Informatie

Adres Nausicaa: Boulevard Sainte-Beuve 62 200 Boulogne-sur-mer (365km vanaf Utrecht)
Openingstijden; van juni tot augustus edere dag van 9.30 tot 20.00 u.
Daar buiten meestal van 09.30 to 18.30 u. (in september nog tot 19.00 u.)
Kosten: vanaf €22 Volwassenen / €16 Kind (koop je kaartje hier)
Parkeren; gratis
Duur; minimaal 4,5 uur, maar zeker genoeg te zien voor een hele dag

Lees hier meer over waar je goed kunt overnachten in de buurt van Nausicaa; Verblijven in de Noord-Franse westkust bij Holiday Suites
En wat er nog meer in de omgeving te doen is; Pas-de-Calais

Spread the love

14 thoughts on “Vakantie tip| Nausicaa, het grootste aquarium van Europa

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.